In Nederland zit geen subsidie meer op de aanschaf en installatie van zonnepanelen, maar wel is er een nóg gunstigere regeling in het leven geroepen: salderen.

De opgewekte stroom van zonnepanelen zal u in huis een deel zelf gebruiken. In veel gevallen wekt u zelfs meer op dan u gebruikt, bijvoorbeeld overdag als u aan het werk bent en de zon volop schijnt op de zonnepanelen.

Salderen zonnepanelen

Er zijn in theorie drie situaties denkbaar met de stroom van de zonnepanelen:

  1. Al het opgewekte vermogen gaat op aan de stroombehoefte in huis. In de praktijk zal dit natuurlijk nooit exact gelijk zijn waardoor u ook stroom afneemt van de energieleverancier.
  2. Al het opgewekte vermogen wordt teruggeleverd aan het net. Dit kan in theorie alleen als het stroomverbruik in huis 0 is, wat niet zal gebeuren.
  3. In tussenweg: u verbruikt minder stroom dan de zonnepanelen opleveren waardoor de rest aan het stroomnet teruggeleverd wordt.

Salderen betekent dat de stroom die opgewekt is door de zonnepanelen (oftewel het totaal dat de zonnepanelen opgeleverd hebben) mag worden afgetrokken van het verbruik. Een deel van de stroom zal dus al direct zelf verbruikt zijn door het huis en de rest wordt automatisch door de energieleverancier in mindering gebracht, gesaldeerd.

Waarom is teveel energie opwekken ongunstig bij salderen zonnepanelen?

Het is belangrijk rekening te houden bij salderen met de salderingsgrens en de teruglever vergoeding.

De salderingsgrens

Eerst was er wettelijk vastgesteld dat je tot een verbruik van 5000 kWh mag kunnen salderen bij je energieleverancier. Nu is het zo dat je bij de meeste energieleveranciers mag salderen tot je eigen verbruik, hetgeen ook logisch is.

Terugleververgoeding

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument. Aangezien dit maar ongeveer een kwart is van wat salderen oplevert (gemiddelde prijs voor een consument ligt rond de 23 cent) duurt het dus ook vier keer zo lang om de investering terug te verdienen.

Uitgaande van een terugverdientijd van 8 jaar met salderen, zouden de zonnepanelen zonder salderen ruim 30 jaar nodig hebben om terugverdiend te worden. Helaas gaan de zonnepanelen naar verwachting niet zo lang mee, want er is ook geen enkele leverancier die zolang garantie durft te geven.

Gevolgen voor de stroomrekening

Om dit goed te kunnen begrijpen is het handig te weten dat de stroomprijs die je als consument betaalt uit verschillende onderdelen bestaat. Naast de kale stroomprijs (zeg maar het deel dat naar de energieleverancier gaat) wordt er energiebelasting betaald en zit er nog BTW op.

Welke energieleverancier kan ik het beste kiezen?

Bij zowel de salderingsgrens (tot hoeveel mag ik aftrekken?) als de terugleververgoeding (hoeveel krijg ik voor mijn geleverde stroom?) zitten er verschillen tussen de energieleveranciers.

De meeste huishoudens hebben een verbruik van minder dan 5000 kWh, waardoor het wat de salderingsgrens betreft niet heel veel uitmaakt. Positieve uitzondering is Greenchoice. Zij geven de complete vergoeding (salderen) voor 1000 kWh bovenop het eigen verbruik.

Wel zitten er kleine verschillen tussen de energieleveranciers wat betreft vergoeding voor de teruggeleverde stroom (teruglever vergoeding). De meeste leveren de kale leveringsvergoeding zoals in het contract staat vermeld.

Conclusie

Dus, waarom is terugleveren aan het net niet gunstig?

In Nederland mag je de opgewekte stroom aftrekken van de hoeveelheid stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit mag bij de meeste energieleveranciers tot maximaal je eigen verbruik. Ga je meer stroom in het net stoppen dan krijg je hier een karige vergoeding voor, de zogenaamde teruglever vergoeding. Deze teruglever vergoeding is te weinig om zonnepanelen lucratief te maken zonder salderen, oftewel er wordt verlies geleden. Lees hier hoe je zo veel mogelijk geld uit je zonnepanelen kan halen door de terugverdientijd te verkorten.

Tips:

  1. Neem een gemiddeld energieverbruik van de laatste drie jaren en geef de zonnepanelen aanbieder opdracht dit maximaal op te laten wekken in zijn offerte.
  2. Als u meer energie verwacht op te wekken met de zonnepanelen dan dat u gaat verbruiken kan overstappen naar Eneco of Greenchoice (bij zeer veel opwekken) lonen.

Lees meer tips over salderen met zonnepanelen.