Zonneboilers lijken minder bekend te zijn dan zonnepanelen, maar worden toch steeds populairder. Zonneboilers zijn een uitstekende en duurzame manier om energiekosten te besparen. We zetten voor u de voor- en nadelen op een rij.

Wat zijn zonneboilers?

Aangezien nog niet iedereen bekend is met zonneboilers geven we er eerst een korte uitleg over.

Zonne-energie is dé manier om duurzaam om te gaan met energie en zelf ook kosten te besparen. De zonneboiler is een mooi voorbeeld van zonne-energie. Zonneboilers zetten zonne-energie in om (huishoudelijke) water te verwarmen. Deze manier is goed voor het milieu omdat er geen aardgas wordt verbruikt.

De werking van een zonneboiler

De zonneboiler installatie bestaat uit de zonneboiler en de zonnecollector. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst om de zonnestralen op te vangen. Door de zonne-energie wordt hier een vloeistof verwarmd. Deze vloeistof loopt naar de boiler om het water daar te verwarmen. Als u warm water nodig heeft, komt het direct van de zonneboiler uit de kraam. Zodra de vloeistof in de boiler is afgekoeld, wordt deze weer langs de collector gepompt om weer warm te worden.

Voordelen zonneboilers

Oneindige bron

Simpel gezegd: de zonnestralen raakt nooit op, in tegenstelling van de fossiele brandstoffen. Ook in de winter heeft u nut van de zonneboiler. De fossiele brandstoffen worden steeds schaarser. Aardgas raakt naar schatting binnen 60 jaar op, aardolie binnen 40 jaar en steenkool binnen een paar honderd jaar. De zonneboiler is de perfect alternatief van aardgas om water te verwarmen.

Geen CO2 uitstoot bij verwarming

CO2 komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen en draagt bij aan het broeikaseffect.
Bij de werking van de zonneboiler komt geen CO2 vrij. Tijdens de levensduur van een zonneboiler (ca. 25 jaar) vermindert een gemiddeld gezin de CO2 uitstoot tot wel 15 ton. Dit staat gelijk aan 150.000 kilometers met de auto. Dit heeft dus positieve invloed op het milieu.

Zonneboilers makkelijk in bestaand systeem te bouwen

Het maakt niet uit wat uw huidige warmtebron is. Stookolie, gas, pellets, elektriciteit of een warmtepomp, de zonneboiler kan erop worden aangesloten.

installatie

Onderhoudsvriendelijk

U hoeft amper moeite te steken in het onderhoud van een zonneboiler. Enkel één keer per jaar is er een onderhoudsbeurt nodig en eens in de 5 jaar moet de koelvloeistof worden vervangen.

Subsidie

De overheid stimuleert duurzame energie. Voor zonneboilers er de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van de subsidie bedraagt 500 euro of meer, afhankelijk van de jaaropbrengst. Soms zijn er ook lokale subsidies vanuit de gemeente mogelijk. Als u een bedrijf heeft, kunt u ook gebruik maken van EIA (Energie Investerings Aftrek), MIA (Milieu Investerings Aftrek) en VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu investering).

Lagere energiekosten

Met een zonneboiler produceert u zelf uw eigen warmte en hoeft u geen energie meer te bekostigen van de leverancier. De kosten van de aanschaf van de zonneboiler betaalt zich meestal terug binnen 12 jaar (afhankelijk van vele factoren). Na deze 12 jaar maakt u per jaar enkele honderden euro’s winst.

Hoog rendement

Het rendement is zelfs hoger dan van zonnepanelen. Dit is te verklaren door het feit dat water een goede geleider is. Warm water verkrijgen door zonnecollectoren is een stuk makkelijker dan elektriciteit verkrijgen door zonnepanelen. Het is tot wel 4 keer productiever!

Waardestijging van uw huis

Als u aan zonne-energie doet, krijgt uw huis het energielabel. Dit voegt waarde toe aan uw huis. Hiervan heeft u profijt, mocht u uw huis willen verkopen. Immers hoeft de koper geen aanschaf en werk meer te verrichten voor de installatie van een zonneboiler. De waarde van de stijging van uw huis wordt rond de 5000 euro geschat.

Nadelen zonneboilers

Geen vervanger van de gewone ketel

De zonneboiler kan de bestaande ketel niet 100% vervangen. Het is dus nodig de huidige ketel te behouden. Vooral in de winter is dit nodig, want dan vangt de zonnecollector minder zon dan in de zomer.

Zonnecollectoren op uw dak

De zonnecollector komt natuurlijk op uw dak. Het is belangrijk na te gaan of uw dak geschikt is. Het dakoppervlak moet minimaal 4 vierkante meter zijn en de dakpannen moeten geschikt zijn. Een kleine afstand tussen de zonnecollector en de zonneboiler is ideaal. Ga na of u plek heeft op zolder. Een zonneboiler heeft al snel een diameter van 70 cm en is een meter lang.

zonnecollector

Minder mooi uitzicht

Niet iedereen vindt het mooi om heatpipes (buizen waardoor water wordt getransporteerd) en een zonnecollector op het dak te hebben. Een zonnecollector ligt als het ware als glazen vlakken op het dak. Maar aangezien er steeds meer mensen aan zonne-energie doen, wordt het niet meer als storend beschouwd. Sommigen vinden het juist iets om mee te pronken.

Aankoopprijs

De aankoopprijs van de zonneboilerinstallatie is tussen de 1.500 en 4.000 euro. Deze investering betaalt zich natuurlijk terug met winst. Dit is echter wel een langetermijnproces. De terugverdientijd ligt rond de 12 jaar.

Conclusie

Het rijtje met nadelen is aanzienlijk kleiner dan de voordelen. Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat u meteen een zonneboiler moet aanschaffen. Het ene nadeel weegt misschien zwaarder dan alle voordelen, zoals dat het dak geschikt moet zijn. Echter is dit dan ook voornamelijk het enige grote bezwaar tegen zonneboilers.

Zonneboilers zijn namelijk ontzettend energiezuinig én zuinig voor het milieu en uw portemonnee. Het kost misschien wat moeite om het te installeren, maar dit betaalt zich zeker uit. En na de installatie hoeft u er nog nauwelijks naar om te kijken.

Hier leest u een verhaal uit de praktijk over de ervaring met zonneboilers.

Tips zonneboiler

Tot slot noemen we nog enkele tips om alles uit uw zonneboiler te halen.

  • U haalt de hoogste opbrengst als u de zonneboiler richting het zuiden plaatst. Dit kan ook het zuidoosten en zuidwesten zijn.
  • Zorg dat de zonnecollector een hoek tussen de 20 en 60 graden maakt.
  • Let erop dat de zonnecollector geen schaduw vangt gedurende de hele dag. Misschien geeft een boom geen schaduw in de ochtend, maar door de draaiing van de zon wel in de middag.
  • Plaats een scherm om de resultaten te bekijken op een handige plek.
  • U hoeft geen bouwvergunning aan te vragen.
  • Met een zonneboilercombi kunt u naast het water ook uw hele huis verwarmen.