Door middel van verlichting halen we sfeer in huis. Nu ledverlichting steeds meer de norm wordt, zien we dit op allerlei gebieden en materialen toegepast worden. Zo ook in spanplafonds. In de blog leer je wat de voor- en nadelen zijn van een spanplafond en of dit, in combinatie met de juiste ledverlichting, een interessante toepassing is voor jouw woning of kantoorruimte.

Wat is een spanplafond?

De laatste trend in interieurland is spanplafonds. Een spanplafond is een verlaagd deel van het plafond, waardoor verlichting mooi weggewerkt kan worden. Een standaard spanplafond bestaat uit een frame en een lichtgewicht doek dat hierop bevestigd wordt. Dit doek noemen we ook wel een membraam. Zo ontstaat een chique uiterlijk voor relatief weinig geld.

Deze constructie kan tevens toegepast worden op muren als muurdecoratie,op losse panelen of voor creatieve architectonische interieurelementen.

Voor- en nadelen spanplafond

Voordelen spanplafond

Ten opzichte van oudere vormen zoals een systeemplafond, is een spanplafond eenvoudig te installeren. Het is relatief goedkoop en is er na installatie bijna geen onderhoud meer nodig. Andere voordelen waardoor het spanplafond de laatste jaren erg populair is geworden, zijn de vele mogelijkheden in design en ontwerp. Je kan tegenwoordig zelfs je eigen ontwerp laten maken van doek en omlijsting. Ook het plaatsen van verlichting achter het doek geeft een uniek effect, dat je niet zal zien bij andere oplossingen van plafonds.

Het spanplafond wordt strak onder het plafond gespannen. Op deze manier wordt het eigenlijke plafond gemaskeerd. Er zijn geen naden en bevestigingen zichtbaar, wat een bijzonder professioneel en strak geheel vormt.

spanplafond bevestigen

Nadelen spanplafond

Bij een nette toepassing kan een spanplafond een bijzonder effect geven aan de ruimte. Door de het grote verschil in kwaliteit en aanbod, is het bij dit soort zaken wel aan te raden om je door een expert te laten adviseren. Ook brandveiligheid kan behoorlijk uiteenlopen. Vergeet dit dus vooral niet om aan de expert te vragen.

Na installatie is het spanplafond niet makkelijk aan te passen. Doordat de verlichting onder het doek komt, kun je dit niet meer wijzigen na installatie. Zorg dus voor een goed doordacht plan voordat je het aanbrengt.

Als je rookt in de ruimte kan het doek minder lang meegaan. Het spanplafond kan er ook van gaan stinken en voor kleurverschil zorgen. Het ene doek kan hier beter tegen dan het andere. Ben je een roker, of heb je vaak gasten over de vloer die je niet naar buiten wilt sturen voor een sigaretje, doe hier dan ook goed vooronderzoek naar.

Ledverlichting in spanplafond

Het wordt steeds meer de norm om voor ledverlichting te kiezen, ten opzichte van normale tl-verlichting of gloeilampen. Ledverlichting is veel zuiniger en gaat langer mee dan traditionele verlichting.

Om deze redenen is ledverlichting vooral een interessante toepassing voor het spanplafond. De ledlichten of ledstrips kunnen net zo lang meegaan als het spanplafond. Tussentijds vervangen van de lampen of strips is daarom meestal niet nodig. Ook worden de ledlampen nauwelijks warm en hoeven we ons om brandveiligheid dus geen zorgen te maken.

spanplafond met led

In combinatie met ledverlichting kan het spanplafond een bijzonder effect aan de ruimte geven. Lichtpunten kunnen overal aangebracht worden en de bedrading kan gemakkelijk weggewerkt worden. Er hoeven geen gaten in het doek gemaakt te worden, wat een strakke en rustige uitstraling aan de ruimte geeft.

Denk je er ook aan om een spanplafond aan te schaffen voor jouw woning of kantoorruimte? Kijk voor meer informatie dan eens rond op de website van Plameco. Zij zijn experts binnen het vakgebied en kunnen je met helpen met elke vraag.

Heb je suggesties of wil je je resultaat tonen? Plaats dan hieronder een comment.