Voordelen Ledverlichting
Zoals inmiddels wel algemeen bekend is, kent ledverlichting vele voordelen, maar ook een aantal nadelen. Hier bespreken we uitgebreid welke dat zijn en waarom dat zo is.
1. Ledlampen zijn energiezuinig
Inkoppertje, maar daarom niet minder waar! Vergeleken bij gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, dus het rendeert enorm als dit type lamp vervangen wordt door een ledlamp. De terugverdientijden zijn extreem kort. Bij professioneel gebruik zijn de terugverdientijden geregeld minder dan 1 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in de horeca, waar u nog geregeld deze oude lampen ziet hangen. Aangezien u thuis minder branduren per dag maakt, duurt het langer voor u ze terugverdiend hebt, maar aan de andere kant gaan de ledlampen dan ook weer langer mee.
Op spaarlampen kan ongeveer 30% tot 50% energie bespaard worden met ledlampen. Aangezien het aantal Watts dat bespaard wordt en u dus relatief weinig kWh bespaard, duurt het vaak erg lang voordat u de vervanging van deze lampen terugverdiend hebt.
Conventionele TL’s (dikke TL8-buizen) vervangen is een uitzondering. Het principe van een TL is identiek aan een spaarlamp. Dus zou de terugverdientijd ook lang moeten zijn, zou je zeggen. Dat hoeft niet het geval te zijn, en wel om de volgende reden. Een standaard TL van 120 cm heeft een opgenomen vermogen van 36 Watt, maar daar kan het verbruik van de starter/VSA van circa 8 Watt nog bij opgeteld worden. Gemiddeld zal een oude TL8-buis dus 44 Watt verbruiken. Een ledtube (of led-TL) verbruikt gemiddeld 20 Watt en bespaart dus ongeveer 60%, of 24 Watt. Doordat een ledtube geen starter/VSA nodig heeft is de besparing iets groter dan bij spaarlampen.
Maar er is nog iets wat een een extra besparing kan opleveren bij het vervangen van TL’s. In sommige gevallen zit de TL-buis in een open armatuur. Dat wil zeggen dat de losse buis geen spiegelreflectie kap boven zich heeft. Het gevolg is dat er veel licht verloren gaat naar boven, terwijl u het beneden (op de vloer) nodig hebt. Een led-buis schijnt enkel naar beneden en dus hebt u geen verlies naar boven toe. Al het licht wordt benut. Het laatste aspect van TL-buizen vervangen door led heeft niet zozeer met de eigenschappen van beide lichtbronnen te maken, maar wel de toepassingen. TL’s worden veelal toegepast in werkomgevingen waar veel branduren gemaakt worden, denk aan: kantoren, magazijnen, fabrieken, etc. Ook hier geldt: hoe langer het brandt per dag, hoe interessanter om te vervangen.
Tot slot bespreken we de dunnere moderne variant van de TL-buizen, de T5. De ontwikkelingen bij TL’s staan ook niet stil. Sinds enkele jaren is er een energiezuinig alternatief op de conventionele T8-buis. Deze dunnere T5 kan ook ongeveer 40% tot 50% energie besparen ten opzichte van de T8. Het grote voordeel is de lagere prijs ten opzichte van led. Een kwalitatieve T5-buis hebt u al vanaf €10,-. Een nadeel was altijd de beperkte levensduur, maar inmiddels zijn er ook „long life” T5-buizen met een levensduur van ongeveer 20.000 uur, wat minstens twee keer zo lang is als de gewone T8-buizen. Maar het grote nadeel van de T5-buizen is dat het armatuur omgebouwd moet worden. Ze verbruiken een andere VSA, maar dat is nog wel te vervangen, maar ook zijn ze dunner en hebben ze een andere fitting. Het past dus niet in de T8 armaturen, zoals led-buizen wel doen. Hier zijn allerlei oplossingen voor bedacht, zoals T8-adapters die u op uw T5-buis zet zodat ze wel in de grotere fittingen passen, maar geen is ideaal omdat het er simpelweg niet voor gemaakt is. Vroegtijdige uitval is een veelvoorkomend gevolg, zeker als het niet door een professional is omgebouwd (waar weer voor betaald moet worden).
2. Ledverlichting gaat langer mee
De verwachte levensduur van ledlampen is vele malen langer dan van de conventionele verlichting.
De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een halogeenlamp 3000 uur, spaarlamp 5000 tot 10.000 uur, evenals een TL. De gemiddelde levensduur van een ledlamp ligt volgens fabrieksopgave altijd minimaal op 35.000 uur, maar wij hebben onze twijfels er over. Fabrikanten kunnen zeggen wat ze willen want ze geven toch maar 2 jaar garantie. Philips is hier een uitzondering op met 3 jaar, maar dan nog is dat zelfs bij 24/7 branden geen 35.000 uur. Kwalitatieve ledlampen hebben maken hierin zeker het verschil, maar dat gaan we pas over enkele jaren ervaren. Wij geven bij Leds Refresh altijd gemiddeld 20.000 uur op.
3. Ledlampen zijn er ook in warmwit en extra warmwit (flame)
Uiteraard is dit geen voordeel ten opzichte van gloeilampen, want die zijn van zichzelf al gezellig warmwit, maar gemiddeld genomen geven spaarlampen aanzienlijk minder warm licht.
Het vooroordeel dat ledlampen kil zouden zijn is inmiddels niet meer waar. Dit komt door het schrikbeeld dat de spaarlamp in de beginperiode de mensen heeft aangedaan. Maar de ledlamp gaat hierin ook niet vrijuit, want de eerste generaties ledlampen waren simpelweg ook kil en ongezellig blauw/wit licht. Gelukkig is dat met de jaren verholpen.
4. Een ledlamp geeft direct vol licht
Wederom een voordeel dat enkel geldt ten opzichte van spaarlampen en TL-buizen. Een spaarlamp moet opwarmen voordat hij vol licht kan geven. Vooral in kamers waar u graag direct licht wilt hebben is dit erg vervelend. Denk aan de gang of de wc, waar tegen de tijd dat u de ruimte weer verlaat, uw spaarlamp eindelijk licht begint te geven.
Ledlampen hebben hier geen last van, want ze geven direct 100% van het licht.
5. Een ledlamp wordt niet heet
Gloeilampen, maar zeker ook halogeenlampen worden enorm heet als ze ook maar even branden. Het is onjuist dat ledlamp niet warm worden. Een ledlamp moet juist z’n warmte kwijt. Maar gelukkig worden ze bij lange na niet zo warm als gloei- en halogeenlampen. Een ledlamp is veel zuiniger en zet minder energie om in warmte, maar meer in licht. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), maar een gemiddelde ledlamp maar liefst 80%.
Een bijkomend voordeel is dat een ledlamp hierdoor eigenlijk vele malen minder brandgevaarlijk is. Zeker vergeleken met de kokend hete halogeenspotjes die nog wel eens volledig opgesloten (zonder luchtkoeling) in plafonds worden geplaatst.
6. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten
Met ledverlichting zijn de mogelijkheden eindeloos. Alle kleuren en vormen zijn mogelijk, waardoor het al jaren vooral bij light designers tot verbazingwekkende creaties heeft geleid. Lees meer over het gebruik van RGB ledverlichting.
Kleine halogeenlampjes of kleine spots hebben de slag van de spaarlamp gemist, doordat spaarlampen simpelweg niet in deze vorm verkrijgbaar zijn. Ledlampen zijn er nu ook voor MR11-, G4- en G9-fittingen.
Een ledlamp is inmiddels voor elk armatuur verkrijgbaar. Ook de gewenste lichtkleur is mogelijk, evenals de lichtintensiteit. Maar met led zijn we nog lang niet klaar. Momenteel verschijnen de eerste toepassingen van OLED (Organische ledverlichting), wat hele oppervlaktes egaal kan verlichten. Met OLED kunt u ook leuk experimenteren met het design. Hiermee zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. Uiteraard zullen we hier posten als er meer nieuws is hierover.
7. Ledlampen zijn stevig en robuust
In tegenstelling tot de gloeilamp (en in mindere mate de halogeen- en spaarlamp) is een ledlamp aanzienlijk steviger gebouwd. Het kan wat dat betreft vergeleken worden met een ander elektrisch apparaat, neem een radio. Die is ook schokbestendig.
Een voorbeeld uit de praktijk hiervan is hotel De Korenbeurs in Made. In de entree en lobby zaten overal in het plafond G4 halogeensteeklampjes. Deze gingen achter elkaar defect: elke week wel een aantal. De oorzaak hiervan waren de vrachtwagens die over de aangrenzende weg raasden. De trillingen die deze zwaargewichten veroorzaakten maakten dat de halogeenlampjes om de haverklap kapot trilden.
8. Ledlampen bevatten geen kwik
Een spaarlamp bevat het giftige kwik, waardoor het verplicht is een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. In Amerika wordt het zelfs altijd aangeraden het huis direct te verlaten wanneer een spaarlamp kapot op de grond valt! Doordat een ledlamp een andere verlichtingstechniek is, is er geen kwik nodig. Een defecte ledlamp hoeft dan ook niet bij het chemisch afval worden gedeponeerd. Uiteraard heeft het scheiden van afval de voorkeur, zoals u ook met een televisie of stereo-installatie zou doen. U kunt moeiteloos afval scheiden bij PV Cycle. .
9. Ledlampen hebben geen UV en infrarood in het spectrum
Hierdoor zijn ledlampen uitermate geschikt voor het verlichten van musea (al klinkt dit makkelijker dan het is) of voor verlichting in de voedings- of textielindustrie.
10. Ledlampen flikkeren niet en zijn daardoor rustiger voor uw ogen
Dit dient vergeleken te worden met de spaarlamp, maar ook met TL-verlichting. Een spaarlamp (of TL, zelfde principe) gaat tientallen of zelfs honderden keren per seconde aan/uit. Vooral bij oude spaarlampen en TL-buizen die aan het eind van hun levensduur zijn, is het flikkeren duidelijk met het blote oog waarneembaar. Ledlampen flikkeren niet, doordat ze constant aan staan. Deze techniek is dan ook duidelijk rustiger voor de ogen. Vooral in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt wordt is dit verschil merkbaar.
Onze ervaringen zijn dat om deze reden men uiteindelijk liever werkt onder led TL-buizen dan onder standaard T8-buizen.
11. Ledlampen op afstand bedienen
De innovaties van ledlampen houden voorlopig nog niet op. Nu is het mogelijk om ledlampen op afstand te bedienen. Ledlampen kunnen worden aangesloten op het Wifi thuisnetwerk. Zo kunt u via uw smartphone de ledlampen aan of uit zetten of van kleur laten veranderen.
Alle voordelen op een rij
Genoeg voordelen dus. Hieronder de samenvatting:
Ten opzicht van gloei- en halogeenlampen:
✓ energiezuinig
✓ gaat langer mee
✓ wordt niet heet
✓ schokbestendig
✓ geen UV en infrarood in het spectrum
✓ design aanbrengen in uw interieur
Ten opzichte van spaarlampen en TL-buizen:
✓ ook warme sfeervolle lichtkleuren
✓ geen opstarttijd
✓ alle soorten en maten
✓ geen kwik
✓ design aanbrengen in uw interieur
Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Het zou niet eerlijk zijn om de led voor iedere situatie te bestempelen als ideaal. In sommige gevallen zijn er wel degelijk nadelen aanwezig.
1. Ledlampen kunnen niet goed tegen warmte
Dé achilleshiel van de ledlamp is overmatige warmte. Een ledlamp moet zijn warmte goed kwijt kunnen, zodat de elektrische componenten, maar vooral de led’tjes zelf niet beschadigd raken. Door oververhitting zal de levensduur extreem snel afnemen.
Dit is dan ook direct een punt waarop kwalitatieve ledlampen zich onderscheiden van de mindere: goede koeling.
2. Ledlampen zijn duurder
Het valt niet te ontkennen dat ledlampen over het algemeen duurder zijn. De investering wordt over het algemeen extreem snel terugverdiend, maar dan moet de investering wel gedaan kunnen worden.
In het MKB heb ik dit de laatste jaren als een probleem ervaren. Winkeleigenaren, maar ook horeca-exploitanten vertelden mij met enige gêne: „Het ziet er allemaal veelbelovend uit en ik geloof het ook, maar al had ik het in een maand terugverdiend, ik kan de investering nu gewoon niet missen!”
3. Ledlampen dimmen niet goed op standaard dimmers
Soms waar, soms ook niet. Het hangt van de combinatie af. Sommige ledlampen op 230V kunnen wel degelijk goed gedimd worden op standaard dimmers. De dimmer dient van het type fase-aansnijdend te zijn. Maar ook dan treden er bij bepaalde ledlampen problemen op in de vorm van flikkeren of slechts een klein beetje minder licht geven (dimmen tot bijvoorbeeld 60% van de lichtoutput).
4. Ledlampen zijn nog redelijk nieuw
Het nadeel van vernieuwde technologie is dat er hier en daar nog schoonheidsfoutjes naar boven komen. Zo ook bij de ledlamp. Ten opzichte van vorig jaren is de ledlamp wel al veel verbeterd. Verder is het voor velen soms ingewikkeld om te installeren.
We vinden het leuk om te horen wat jouw ervaringen zijn met de voor- en nadelen van ledverlichting. Plaats hieronder uw comment.
Het zo rooskleur afschilderen van led verlichting is een misdaad.
Led verlichting vervangen is nu alleen nog mogelijk door gehele armaturen te vervangen.
er is nog steeds geen standaard waardoor het kan zijn dat je vandaag verlichting laat aanbrengen er volgende week geen vervanging is met zelfde lichtbron of armatuur
tevens worden bij grote aantallen het een probleem om het voedingsnet zuiver te houden van hogere harmonische.
de output van led verlichting ten opzichte van een lagedruk kwik lamp is gelijk.(waar u aangeeft dat deze gunstiger is)
Lage druk natrium lampen geven nog steeds meer licht opbrengst per watt.
bij straat verlichting is er een groter voordeel bij deze verlichting ten opzichte van verkeersveiligheid (geen licht donker vlekken).
tevens praat niemand over de grondstoffen die nodig zijn om led verlichting te maken deze zijn uiterst zeldzaam en uiterst giftig ook de manier zoals deze gewonnen moeten worden is niet een van de milieu beste tevens is led niet te recyclen dus elke kilo gaat gewoon na end of life verloren.
al deze energie die nodig en verloren gaat zal nooit opwegen tegen bestaande verlichting.
graag plaatje onderbouwen met totale levenscyclus.
Beste Gerald,
Als ledverlichting goed wordt geïmplementeerd heeft het inderdaad weinig nadelen ten opzichte van conventionele verlichting. Verder ben ik het deels met u eens over de grondstoffen en de werkelijke belasting van het milieu.
Leest u ook eens dit artikel: https://www.ledsrefresh.nl/nl/over-led/hoe-duurzaam-is-led-nou-daadwerkelijk.
Met vriendelijke groet,
Jordi Bron
De Groene Bron
Jordi,
Ik ben het compleet met Gerald eens. Als het echt zo groots is al hierboven geschetst word waren de echt grote bedrijven (waaronder de shell, waar ik voor werk) allang overstag gegaan en massaal op led verlichting over gegaan. Het is (nog) niet zo ideaal als dat het lijkt. Maar zoals eerder vermeld is dat geen enkel product.
En de link naar het artikel werkt niet meer, maar dat is ook een beetje het “Wij van wc eend adviseren wc eend”. Dat snijd geen hout om een artikel van een led verlichtings bedrijf om hun mening te vragen.
Begrijp me niet verkeerd, voor thuis zijn een paar lampen best okee, maar voor een bedrijf waar ik voor werk komen er veel meer problemen om de hoek wanneer zij overstappen op led. Zeker de vervuiling van het net speelt een grote rol hierin (zeker wanneer je zelf je spanning opwekt dmv generatoren).
Gr,
Tony
Leuke referentie Shell die u aanhaald. Als u daarmee zou willen suggeren dat Shell oog heeft voor energie zuinigheid of milieu bewust is dat een misvatting. U mag er dan misschien werken, echter ontgaat het u hoe firma Shell met vooruitstrevende innovaties op dat gebied omgaat. Het feit is dat ze van alle bedrijven waar Shell in geïnvesteerd heeft, lees opgekocht, de ontwikkel activiteiten hebben afgeremd of zelfs stop gezet! Tuurlijk valt er iets te zeggen voor de economische afwegingen en strategische afwegingen. Wees daar dan wel eerlijk over en pretendeer als wereld concern dan niet zo maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hellaas zijn de prestaties van de maatschappij Shell erg slecht op dat gebied!! Het voorbeeld stellen van uw Shell is in deze erg misleidend, wat ik u niet kwalijk kunt nemen.
Mijn ervaring met led verlichting, en energie zuinige lampen, vaak al na twee weken defect, aangezien deze t.o.v. Gloedraadlampen, behoorlijk duur zijn en gloeilampen een veel langere levensduur hebben, en veel lager in prijs, en ook nog eens een veel warmere verlichting uitstralen, vind ik dat de consument op z’n hollands gezegd weer eens zwaar belazerd wordt,onder het mom vaan energie zuinig en lange levensduur wat perse niet waar is.
Mee eens, voor alle kapotte ledlampen hier had ik enorme stapel gloeilampen kunnen kopen. Ik heb nog geen ledlamp die het langer dan een jaar gewoon goed doet. De combinatie led + schemerschakelaar werkt al helemaal niet. Bij blikseminslag gingen ze allemaal kapot, terwijl de gloeilampen daarnaast het overleefden. Verder hebben we een led-ketting, die na een jaar op een kwart van de lichtsterkte is. Kortom, deze technologie is inderdaad groen en onrijp. Nu op zoek naar een goede gloeilamp voor buiten.
Hallo. Super duidelijk artikel. Ik vond het al lang duren voordat led verlichting echt doorbreekt. Wanneer zal alles led verlichting zijn denkt u? Het zou tijd worden!
je moet hem ook niet doorbreken, dan gaat i kapot
hallo Jordi,
Ik ben overtuigd van het minder stroomverbruik door LEDS. Dat er altijd nadelen aan vast zitten geloof ik ook.
Onlangs verving ik 2 gloeilampen voor 2 LED lampen E27 van Phillips. tevens moest de dimmer vervangen worden door een dure LED dimmer van €80 ( weg besparing) En nu maken de lampen ( niet de dimmer) een fluitend geluid bij volle sterkte. De bouwmarkt weet het ook niet wat dit is. wat nu te doen?
Mvg, Nico
Beste Nico,
Heeft u al de dimlijst van Philips bekeken? Zij geven aan op welke dimmers hun LED-lampen meestal goed werken. Waarschijnlijk heeft u een dimmer aangeschaft die niet op deze lijst als groen gemarkeerd staat. Er zit niets anders op dan een andere dimmer aan te schaffen ben ik bang. Ik hoop dat u de huidige dimmer nog terug kunt brengen naar de bouwmarkt.
Jordi
De Groene Bron
Was innovatief bezig en heb nieuwe ledstralers van 100 watt geplaats in mijn pluimveestal
oververhit geraakt en stal afgebrand
Gelukkig geen kip aanwezig
maar zet je wel aan het denken
nu tl armaturen
Beste Huisman,
Dat is heftig! Waren de LED-stralers de oorzaak? Weet u nog van welk merk deze waren? Ik hoop dat u goed verzekerd was.
Ik heb veel onbekende goedkope LED-stralers voorbij zien komen die inderdaad veel warmte afgaven. De warmte-afvoer blijft één van de belangrijkste aspecten van een goede LED-lamp.
Jordi
De Groene Bron
Alle verlichting gaat extreem snel defect in een kippenstal.
ook gewone TL.
Duidelijk verhaal. In de buitengebieden (de echte wereld) sterven veel ‘urban legends’. Zie ook mijn observatie over het effect van blikseminslag op gloei- vs ledlampen.
Alleen Power LED kan de zelfde lichtsterkte geven (Lumen) als een even grote gloeilamp. Dit gaat dan wel weer ten koste van de levensduur. Andere (oudere) soorten LED-lampen, zoals SMD hebben meer volume nodig voor dezelfde opbrengst licht. Daarnaast is bij aanschaf goed uitkijken geblazen voor de warmte van het licht en vooral de kleurbeleving.
Kies LED-verlichting van maximaal 2400K als je van sfeervol warm licht houd. 2700K wordt aangemerkt als warm, maar blijft Kil aandoen, vooral als de kleurbeleving ook nog eens slecht is. Als rood groen blauw een grijze doffe vaag overzicht heen krijg, is het niet goed. Men tracht naast Lichtsterkte (Lumen) en warmtebeleving (Kelvin) ook de kleurweergave in een cijfer te gieten (CRI), maar dit blijkt lastiger dan gedacht.
Kortom; geloof niet alle praatjes van fabrikanten en informatie op verpakkingen. Het natuurlijke mooie licht van een gloeilamp is moeilijk te evenaren en een alternatief voor de gloeilamp kan soms lelijk tegenvallen.
Beste Michel,
Ik ben het grotendeels eens met uw verhaal. Helaas is het zo dat twee lampen met allebei 2400K voor het oog behoorlijk verschillend licht kunnen geven. Dit heeft inderdaad met de CRI te maken, maar ook met factoren als materiaal van behuizing (kapje) en LEDjes zelf.
Wat op het de verpakking staat moet zeker niet altijd geloofd worden. Zeker omdat de Chinese fabrikanten er graag een schepje bovenop doen. De gloeilamp blijft voor in huis geweldig licht geven. De sfeer die daarmee behaald wordt, is nog steeds lastig te evenaren. Toch biedt een LED-lamp veel meer mogelijkheden, ook qua licht. Niet altijd is het warme licht, 2700K, nodig van een gloeilamp. Voordeel van een gloeilamp is wel dat de CRI heel goed is. Oftewel, alle kleuren zitten in het spectrum.
Jordi
De Groene Bron
Bedankt! Wij willen nu ook ledlampen kopen. Waar kan ik dat het beste doen? Verkopen jullie zelf ook. We hebben ongeveer 10 halogeen spotjes en 5 gewone lampen.
Kunt u mij adviseren?
Beste Eva,
We verkopen zelf helaas geen ledlampen. Ik adviseer u eens te kijken naar LEDworld.nl. Daar hebben wij goede ervaringen mee en zij kunnen u ook adviseren.
Jordi
De Groene Bron
scheind helemaal niet zo te wezen
goede evaringen?
ik werd helemaal ruk behandeld.
ik kreeg de lampjes in een groen doosje in plaats van roze.
ik ben er helemaal klaar mee
Goed overzicht. Al ben ik het niet helemaal met alle voordelen eens. Wellicht dat LED lampen nog beter worden, maar ik kom nog tevaak tegen dat het begint te knipperen of het helemaal neit doet!
Jos
Ook ik heb een lamp opgehangen met LED verlichting, zeer onrustig aan de ogen!! Als ik een filmpje maak met mijn telefoon zie je duidelijk de strepen over scherm lopen. Iemand ervaring hiermee? Wat hieraan te doen?
ik vond het verhaal van Nico Feij een beetje raar?
was gewoon dimbare ledlampen niet genoeg dan?
ik snap niet dat daar dan een andere dimmer voor in gebouwd moet worden.
ik ben eigelijk op zoek naar een spotje GU5.1 12V. wat heel weinig lumen geeft.
ik heb een lampje aan de wand in de hal, en deze straalt naar beneden, en wil eigelijk hier iets onder plaatsen, maar omdat led zo’n ontzettend scherp helder licht heeft/geeft, is de hal(letje) zo erg verlicht.
ik was op zoek naar een zacht warm licht, en zag een spotje hangen hier in de buurt bij een electro zaak.
ik heb v/d week gevragen wat dit is, en hij vertelde me dat dit een ABB spot is of van ABB??
maar het was in ieder geval zo, dat deze niet meer te verkrijgen zijn, en dat dit een ingebouwde spot is, en niet als losse lamp te koop waren!
heb vanmiddag bij blokker een spotje gekocht, deze geeft maar 52 lumen, moet nog ff wachten tot het donker is, en dan hoop ik dat deze wel goed is????????
Wij hebben allerlei nieuwe lampen gekocht en hebben hier ook veel led in verwerkt.
Nu staat er soms bij bepaalde armaturen LED geschikt.
Bij mij is nu de vraag gerezen of er dus ook armaturen zijn die niet geschikt zijn voor LED
Wij willen ook in oude armaturen die we nog niet weg willen gooien LED lampen doen. hoe weet ik of iets LED geschikt is of niet
Alvast bedankt
Onlangs heb ik een ervaring opgedaan met 12 volt led lampjes ter vervanging van 12 volt halogen. Het blijkt dat dit niet altijd kan. Een MR 16 halogeen lampje met GU 5.3 voetje wordt gevoed door een trafo of e.o.a. Electronica blokje. Als dat laatste het geval is, kan het zijn dat de led lamp niet gaat branden omdat de belasing te laag is en de electronica niet op gang komt. In dat geval kun je beter het hele armatuur vervangen, bij voorkeur naar 230 volt met GU 10 fitting, kost wat maar dan is de besparing nog iets groter.
Mag een led lamp in iedere conventionele armatuur worden gedraaid. Dus lamp tegen lamp vervangen ?
nee dat kun je niet doen, dan gaat de lamp kapot
kijk ik maakte een wand lamp bij techniek en het word binne een sec heel warm kan het explodeeren
Heb je er explosief in gedaan?
keal wat loat i oe goan
gewoon poar neem’n
Ben het niet eens met de stelling dat LED-lampen niet flikkeren (door de 50 Hz wisselstroom). Veel lampen doen dit helaas wel, en dat stoort me. Gelukkig zijn er ook LED-lampen die het niet doen, maar daar moet ik wel echt naar zoeken. Sommige lampen van de IKEA doen het heel goed. Ook het merk prolight van de Gamma doet het op dat front heel aardig. Als andere mensen hierin nog tips hebben dan graag…
sluit ze dan aan op een goede dimmen
zuchttt…
of je ogen flikkeren gewoon
flikker dat je bent
Gerard vinke 9 februari 2016 at 14:30 – Reply
Heb vijf gu 5 halogeen met trafo vervangen door 5 led met gu10. Dat wekte niet. Lampen gingen flikkeren.
Nu heb ik een armatuur gu10 voorzien van conventionele halogeen.
Dat werkt maar is natuurlijk niet mooi.
Kan iemand dit verschijnsel verklaren?
Ik heb alle lichten vervangen in LED lampen en het werkt fantastisch. 2700k voor prachtig warm licht. Ik heb ze bij de action gehaald volgens mij 2 euro. Dus snel terugverdiend.
nee, 2700k ziet er niet uit
bij de action is alles 2800 k + 28,65% als je dat berekent krijg je 25853_grf*56=34543+38,5% betekent 3 euro en 58 eurocent. ik concludeer dat jou `volgens mij 2 euro’ fout is!!!
Led lampen zijn natuurlijk relatief nieuw, dus er zit nog ontwikkeling in. Mijn indruk is dat ze steeds beter worden en op dit moment echt aan het doorbreken zijn. Laatst een spaarlamp naast de bank vervangen door een ledlamp omdat hij een irritante piep gaf, nu piept die ledlamp ook en dat vind ik wel hinderlijk(en het is geen oorsuizen wat ik heb, want als ik de lamp uitzet is het piepen weg).
@Paul
Mee eens. Het is een ontwikkeling, en LED is nu lichtjaren verder dan enkele jaren terug. We zitten rond ons heen te kijken naar LED downlight voor in huis. Het is voor ons met name belangrijk dat het veilig in het gebruik is met rondrennende kleine kinderen, dat het ‘kindproof’ is. Dat LED-lampen geen kwik bevatten en niet al te heet worden zijn dan duidelijke pre’s. pre’s.
Heb vijf gu 5 halogeen met trafo vervangen door 5 led met gu10. Dat wekte niet. Lampen gingen flikkeren.
Nu heb ik een armatuur gu10 voorzien van conventionele halogeen.
Dat werkt maar is natuurlijk niet mooi.
Kan iemand dit verschijnsel verklaren?
Ik wil heel graag de mythe wegnemen dat led-lampjes (heb er één van Philips in mn ganglamp gedraaid, lange led-draden, type kaarslamp met kleine fitting) niet knipperen. Dat doen ze wel, 50 keer per seconde. Dus waar punt 10 vandaan komt is mij een raadsel. Je kunt het makkelijk checken door met je hand te zwaaien. Een stroboscoop-effect. Ik heb mij laten vertellen dat de ene mens er gevoeliger voor is dan de andere. Ik stoor me er in ieder geval aan! Wil LED doorbreken, zullen ze in elk geval iets moeten doen aan het knipperen!
Laatst geprobeerd spaarlamp te vervangen door ledlamp. Geen succes. Ledlamp erg onrustig: knippert. Er zat geen dimmer tussen.
moet je hem af een toe een keer aaien
of bevredigen
Ik ben het eens met de beweringen van Gerald, een tijdje terug alweer:) lagedruk natrumlampen geven nog steeds tot wel 200 lumen per watt, helaas is het kader van toepassing een stuk smaller dan LED verlichting, met name richting sfeer- en algemene verlichting.
Vwb openbare verlichting sluit ik me ook bij Gerald aan, vaak is lagedruk natium beter, vanwege efficiëntie, toepassing en de minimale glare. Bij koude regenachtige dagen merk ik per stad/dorp/regio dat de straat-lichtbronnen een erg hinderlijke glans afgeven (nat wegdek). Dit leidt zelfs in 2016 nog tot hinderlijke verkeerssituaties.
ben zeer onder de indruk van de led verlichting van verlichtingkopen.nl zeer mooi licht volledig aangepast door het huis en ook buiten! efficiente plaatsing door zeer deskundig advies!!! zeer degelijk materiaal en zuinig!
Is het ergens bekend dat je duizelig en daarna misselijk kunt worden van led-verlichting? In fitnesscentrum is i.p.v. tel nu led aangebracht en ik word er beroerd van! Organisatie zegt dat ik de enige ben … En dus pech heb. Nu kan ik mijn abonnement opzeggen … Maar ben ik echt de enige die dit soort klachten heeft? Graag reactie
Ingrid Lacroix 14 juni 2016 at 08:08 – Reply
Is het ergens bekend dat je duizelig en daarna misselijk kunt worden van led-verlichting? In fitnesscentrum is i.p.v. tel nu led aangebracht en ik word er beroerd van! Organisatie zegt dat ik de enige ben … En dus pech heb. Nu kan ik mijn abonnement opzeggen … Maar ben ik echt de enige die dit soort klachten heeft? Graag reactie
JA DAT HERKEN IK WEL, IS NIKS AAN TE DOEN
ja ik word helemaal crazy van LEDje.
ik vind wel helemaal lekker.
zo in die dikke sportfitnes school
ik hoop zo jou genoeg te hebben informatie
mooi toch?
ik vind helemaal mooi.
http://www.vindhelemaalmooieLED.nl/ledjeeeeee
jammer is ,in een eenvoudige spanning zoeker zit nu een led,je kan een lichtpunt aan en uitzetten, hij blijft spanning aan geven, een beetje link dus, nog 1 ;een indicatie schakelaar voor een b.v buiten licht, als je het licht uitdoet, lijkt het wel een alarmverlichting,dat is dan weer jammer!, maar wij zijn er nog niet hoewel de verbeteringen hard gaan, scheelt dadelijk een centrale!
RA index van LED is niet op orde, gloeilampen geven licht waarbij een vol spectrum aangeboden wordt.
LED’s zijn afhankelijk van goede drivers… dimmen met conventionele (fase aangesneden dimmers is het paard achter de wagen spannen) en dimmen dient dus te gebeuren op driver niveau.
Waarom “moeten” we aan LED ?
Overheid meent dat het beter is, op basis van verbruik van energie en dan bezuinigen op verlichting? En daarbij inleveren op gezond licht?
Grootste energie verbruiker in een woonsituatie? –> uw koelkast! 24u/pd het gehele jaar… Kies hier voor een betere en je bespaard meer dan met verlichting.
Dan.. Gloeilampen produceren warmte… dus? die energie is niet weg, die is onder mijn dak.
Tot besluit.. Powerfactor voor LED… De markt is overspoelt met nog lang niet goede LED’s, drivers die problemen veroorzaken waar de gebruiker zelf geen notie van heeft…
Voor de 5 paskamers van mijn kledingzaak wil ik ledstrips aan brengen aan weerszijde van de spiegels. Dat wordt dan 5x2x1.60 m.=16 meter. Dat wordt knippen en plakken. max. 5 meter per aansluiting? 60 leds per m.? Koud wit licht? Of zou u het anders doen en zijn er nog dingen waar ik op moet letten?
Vraagje, kan je led spots (gu10 armatuur) in bouwen in een betonnen plafond?
Wij krijgen een nieuwbouwwoning en willen eigenlijk achteraf enkele philips hue ledspots inbouwen. Nu heb ik volgens mij een breedplaatvloer en dat is lastiger dan een kanaalplaatvloer ivm warmteafvoer. Nou geeft een Led minder warmte af maar ik twijfel toch. Het zijn dure spots en als ze elke keer kapot gaan door oververhitting…..
Verlaagd plafond vinden we zonde aangezien het mooie hoge plafonds zijn.
Graag wat advies.
Hoi Marcel,
Om eerlijk te zijn denk ik dat dat op de lange termijn problemen gaat opleveren, maar dat weet ik niet zeker aangezien ik niet precies weet hoe het plafond eruit ziet en hoeveel ruimte er om de spots zit. Om het zeker te weten adviseer ik u om contact op te nemen met LEDworld. Zij weten hier wel raad mee.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Jordi
De Groene Bron
Ik heb nu veel over LED gelezen maar wat is nu precies RETRO led en wat zijn daar de voor- en nadelen van ?? Of is dat gewoon een ander aanzien van een ledlamp?
Beste Thieu,
Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat dat is. Ik hoop dat iemand van de lezers hier wel antwoord op kan geven. Succes met uw zoektocht.
Met vriendelijke groet,
Jordi
De Groene Bron
Hallo ik doe ook veel zaken met Polderland in Dronten hen daar goede ervaringen mee…Ze hebben 3 kledingzaken van mij voorzien van Led verlichting, goede service en kwaliteit.
En ik was altijd sceptisch over de besparing. Ik heb nu per vestiging ruim 2000,- terug ontvangen van de energieleverancier…Dus je verdiend je investering vrij snel terug….
Hans
Ik heb in mijn armatuur de 10 halogeen lampjes (12V, 10W G4) vervangen door LEDlampjes 3 W, maiskorn, “warm licht”. Ben erg geschrokken van het licht: veel te veel licht en veel te koud!
Daarbij: de lampjes stinken heel erg! Herkent iemand dat?
Ik heb ze er na enkele dagen uitgehaald en de halogeenlampjes weer terug gezet. Helaas: nu doet geen enkel lampje het meer, mij lamp geeft dus helemaal geen licht meer. Herkent iemand dit probleem? en
Weet iemand hoe ik dit weer kan verhelpen?
In tegenstelling tot gloeilampen, Halogeen lampen, spaarlampen en TL velichting, zijn LEDs NIET betrouwbaar als het gaat om ESD en EMI.
[ESD: Electro Static Discharge EMI: Electrom Magnetic Interference]
Door overspannings pieken (Mains-Surges) van het lichtnet, die ontstaat tijdens schakelen van de NET providers, kunnen LEDs beschadigd raken. Hierdoor kan de licht opbengst van de LED in stappen omlaag gaan of ze gaan onherstelbaar defect. Omdat een LED commercieel verkocht wordt met het argument van een levensduur van 20 jaren of meer, zal dit waarschijnlijk, door het gemis aan EDS / EMI immuniteit nauwelijks of nooit gehaald worden. Het lichtnet is niet “schoon” genoeg om LEDs zonder extra beveiligings schakelingen te gebruiken. Een goede ESD suppressor bij elke LED inbouwen zou de kosten verhogen. De nu al moordende concurrentie laat dat niet toe. Een typische lichtnet Surge-spanning kan wel 2000 Volt zijn. De stomen die er dan gaan vloeien lopen al snel over de 100 Ampere. Bij andere net-gebruikers als wit- bruingoed en computers, zijn er transformatoren en net filters aanwezig aan de net-ingang van elk apparaat. De inducties van deze koppeling zijn robuust en ze limiteren de piek stroom tijdens de surge sterk.
Netvervuiling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door leds met een zeer laag voltage. Dit kun je tegen gaan door leds met een driver aan te schaffen. Als er een netschommeling plaats vind bij een gloeilamp van 220 V merk je dit nagenoeg niet. Bij leds met een laag voltage zonder driver des te meer. Led – TL’s van 220 V hebben hier geen last van.
Verder zou iedere fabrikant cq verkoper van led-verlichting het kleurnummer of het aantal Kelvins verplicht moeten vermelden om teleurstelling bij aanschaf te vermijden. Bv.: warm wit ligt in de range van 2700 tot 3000 K. Hoger getal wordt witter (cq. kouder of zelfs blauw)) lager getal wordt warmer (cq. warmer of zelfs rood)
Vraag:
Is de bekabeling voor een halogeenlamp gelijk aan de bekabeling voor een led-lamp? Ik heb nu halogeen verlichting ,maar die is op. Ik wil c.q. ik moet een deel van de bekabeling laten zitten anders moet ik teveel breken etc. Kan dit?
Hoe zit het met de levensduur van ledlampen als je een ledlamp als knipperlicht gebruikt. 5 dagen per week 30 keer over de dag verspreid snel 100 keer aan uit in 15 minuten tijd.
Groet Wouter
Bij Horbach werd mij verteld dat ‘gewone’ ledlampen stuk gaan bij lage temperatuur (-5 graden).
Daarover kan ik op internet niets vinden. Weet iemand hoe het nu zit. Kun je ledlampen niet zomaar voor buiten gebruiken?
Wij overwegen in ons kantoor volledig over te stappen op LED-verlichting. Prettig om dan zo’n lijstje te lezen. Een hoop vorige reacties overigens, LED maakt blijkbaar een hoop los ; )
Zelf goede ervaring met Ledlampendirect. Goede service en prima prijzen.
Zijn er led TL’s die rondom schijnen, net als de oude TL’s
Ik zoek die voor een armatuur met boven en onder verlichting
Ledlampen worden niet warm, dat is op zich geen voordeel maar een nadeel stookkosten technisch:
Je gloeilampen zorgden stiekem toch voor een snellere verwarming van je woonkamer dan ledlampen daarbij nog helpen. Je cv moet nu dus echt alle warmte gaan opbrengen en daardoor langer draaien voordat je woonkamer op temperatuur is. Gelukkig kun je dat nog een beetje compenseren via waxine kaarsjes
Ik heb een led lamp die als die uit is ,toch een heel klein beetje blijft branden, is dit door lek spanning?
Ik heb een nieuwe led lamp op de slaapkamer, als ik het licht uit doe blijft hij toch nog een heel klein beetje branden,is dit lek stroom?
Zelf wil ik minstens 75 Watt- en maximaal 100 Watt. Hangt er vanaf hoe groot de kamer is. En dat gaat dus niet met led lampen. Want ze kunnen al niet goed tegen hitte. Maar ook heel belangrijk is. Hoe is het met de bedrading in de woning ?. Daarom branden energie zuinige lampen later op sterkte. Doe meer lampen aan in meer ruimtes. En de lichtsterkte neemt opeens wel toe bij mij. En de Spaarlamp past ook gewoon. de E27 of E14 Fitting.
Heb ook een paar halogeenlampen G4 vervangen door Dimbare LED maiskolf.
Heb de warmwhite en de coolwhite geprobeerd. De warmwhite gaf geel/groenig licht en de coolwhite blauw licht!
Daarom weer overgegaan op halogeen. Voorraad van 50 stuks gekocht in China. Kosten geen drol!
Bijkomend voordeel is de warmte die halogeen afgeven. Hoef ik minder te stoken!
Bij mijn schoonouders is er een led lamp ontploft. De glasscherven vlogen overal heen. Hij ontplofte terwijl de led lamp werd aangezet. Flinke knal. Gelukkig geen letselschade.
In punt 3 van de nadelen schrijven jullie dat er met fase aansnijding moet worden gedimd. Dit is niet juist.
LED moet bij voorkeur met fase afsnijding worden gedimd om haar levensduur te verlengen!
Vandaag kocht ik 2 Blokker LED lampjes 210LM 2W=22W voor mijn schilderijverlichting.
Na 1 ingedraaid te hebben was de lichtopbrengst minder dan de vroegere 15W gloeilamp.
Na indraaien van de 2e, gingen beide lager branden.
Daarna plaatste ik 1 gloeilamp terug en ging de LED lamp 2x zo fel branden.
Is deze interactie misschien bekend bij jullie?
Met vriendelijke groet,
Kees Steenvoorden
Ik ben ook fan van ledverlichting. Naast het feit dat deze weinig energie verbruiken, zijn ze ook erg veilig. Nu ik mijn huis brandveiliger aan het maken ben, probeer ik zoveel mogelijk alternatieven te kiezen die voor meer veiligheid zorgen.
Alle voor-en nadelen vindt u uitvoerig beschreven in het boek ‘Incandescent. We need to talk about light’ van de onderzoeksjournalist Anna Levin, uitgebracht in december 2019.
Persoonlijk wordt ik erg ziek van LEDlicht, met ernstige neurologische uitval en pijn. En dat is echt.