Zonnepanelen zijn hot! De investering in zonnepanelen doet u misschien maar één keer in uw leven. Het is de bedoeling dat u er minstens 25 jaar lang geen omkijken naar hebt.

Dat kan, maar dan moeten deze 10 fouten voorkomen worden.

1. Doe-het-zelf zonnepanelen pakketten

Het installeren van zonnepanelen is een vak. Uiteraard kunt u er voor kiezen om het zelf te installeren als u handig bent en zo kosten te besparen. Het is eenvoudig een doe-het-zelf pakket te bestellen en uw buurman te vragen te assisteren. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen en oordeel zelf of u een ervaren installateur inhuurt.

Helaas doen er veel verhalen de ronde over de gebrekkige kwaliteit van de handige doe-het-zelfer. Maar dat is niet het grootste probleem. De verhalen van de garantie is waarom we dit afraden. De leverancier zal zeggen dat het probleem de installatie is geweest en zo kunt u het verkrijgen van een nieuw paneel bij een defect wel vergeten. Om enkele problemen te voorkomen helpt het u door u te verdiepen in de werking van zonnepanelen.

Ervaren installateurs aangesloten bij De Groene Bron hebben goede garantieregelingen en kan zich nooit verschuilen achter de installatie van een derden.

2. Offertes zonder bezoek

Sommige installateurs kunnen u vooraf een prijsindicatie mailen van wat zij verwachten dat het gaat kosten. De installatie van zonnepanelen is maatwerk en dat betekent dat een installateur toch altijd even langs wil komen voor een exacte offerte.

Vertrouwen op een offerte waarbij de installateur niet is komen kijken is onverstandig omdat de prijs zeer onnauwkeurig kan zijn. Daarbij wil een installateur het er in eerste instantie zo aantrekkelijk mogelijk uit laten zien om u alvast warm te maken. Tijdens een bezoek zal de installateur van alles vinden waardoor de offerte aangepast moet worden.

Wij adviseren dan ook altijd minstens drie aanbieders langs te laten komen. Dit is voor u ook direct een mooie mogelijkheid om vragen te stellen. Vergelijk de verschillende antwoorden en laat ze allen een exacte offerte uitbrengen.

3. Dak ongeschikt voor zonnepanelen

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar toch zien we dit nog geregeld voorkomen bij de installatie van zonnepanelen. De panelen dienen er minstens 25 jaar te liggen, maar dan moet het dak dit ook kunnen faciliteren.

Het is belangrijk dat het dak de potentie biedt om genoeg stroom op te wekken. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft ongeveer 8 tot 14 panelen nodig. Onderzoek of er geen schaduw op een deel van het dak valt waar de panelen komen te liggen. Dit kan invloed hebben op de totale opbrengst. De ligging dient idealiter uiteraard richting het zuiden te zijn. Hoe meer afwijking naar oost of west, des te minder rendement.

Verder is het belangrijk dat het dak van goede kwaliteit is om de zonnepanelen te houden. Logisch, maar als het dak binnen een aantal jaren aan vervanging toe is zullen de panelen eraf moeten. Check dus eerst goed of uw dak niet rot is en of de algemene staat in orde is.

4. Teveel opwekken

kwh meterkastAls het goed is zal de installateur die bij u langskomt hierover goed adviseren, maar toch moet u dit zelf goed nagaan.

Zodra u meer energie opwekt dan u verbruikt zult u het terug moeten leveren aan het net. Dit terugleveren wordt “salderen” genoemd. Als u meer energie opwekt dan verbruikt, gaat u over de salderingsgrens. Dit wil zeggen dat u nog steeds kan terugleveren aan het net, maar u daar alleen de kale energieprijs voor terug krijgt. Salderen zal u niet voldoende opleveren aangezien u de kale energieprijs voor een teruggeleverde kWh zal ontvangen van de energiemaatschappij.

Meer informatie over salderen vindt u op de website van consuwijzer over salderen.

5. De goedkoopste offerte

Goedkoop is duurkoop en dat geldt in het bijzonder voor een lange termijninvestering zoals zonnepanelen. Helaas zijn er ontzettend veel niet-kwalitatieve (veelal Chinese) producten in omloop.

Om er zeker van te zijn dat er geen problemen ontstaan ná de garantieperiode is het verstandig écht voor kwaliteit te gaan. En zoals altijd, moet daar voor betaald worden. De goedkoopste panelen leveren over verloop van tijd minder op dan de kwalitatieve duurdere variant. Deze zogenaamde 90%- en 80%-vermogensgaranties zijn moeilijk hard te maken en dus is het verstandig te kiezen voor zekerheid.

De keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. In het geval van zonnepanelen is dat niet meestal niet het paneel, maar eerder de omvormer die kuren gaat vertonen. Om precies te zijn, de condensator in de omvormer. Merken als SMA staan voor kwaliteit van deze onderdelen, zodat u niet voor vervelende verassingen komt te staan.

6. Niet vragen naar garanties

Het vermelden van garanties is makkelijk. Het is aan u als potentiële klant om door te vragen over de afwikkeling van het verhalen van deze garantie.

De panelen hebben vaak een garantie van vele jaren. Hoge kwaliteit zonnepanelen zullen zelden defect raken. Áls dit al het geval is, is het meestal bij installatie. Dit is dan ook niet het probleem. Toch moet u goed doorvragen over “wat als er één stuk gaat?”. Komt de installateur langs na een belletje van u om het paneel te vervangen? En kan hij dan hetzelfde paneel leveren? Wat als dat paneel niet meer bestaat? Laat dit ook opnemen in de offerte zodat u daar altijd op kunt terugvallen.

Op de installatie wordt meestal minder lang garantie gegeven doordat dit gevoeliger is voor bijvoorbeeld weersomstandigheden. Hier dient u wederom goed door te vragen over wat dit inhoudt en laat het weer opnemen in de offerte.

Het lastigste verhaal wat betreft garantie is de vermogensgarantie. Er wordt vaak gesproken van 90%- en 80%-vermogensgarantie. Dit zijn indicaties voor hoe lang een paneel minstens nog respectievelijk 90% en 80% van zijn originele opbrengst levert. In de praktijk valt dit haast niet achterhalen of een paneel dit ook nog daadwerkelijk levert. Dit wordt namelijk getest met de zogenaamde flashtest in een speciaal testcentrum. De panelen die getest zijn krijgen een certificaat hiervan. Als u twijfelt over de opbrengst van een paneel zou dit betekenen dat u de paneel van het dak moet halen, naar het testcentrum brengen en daar moet laten testen tegen een behoorlijk bedrag aangezien het maar één paneel betreft. Oftewel, vraag naar de testcertificaten, zo kunt u dit voorkomen.

7. Blind afgaan op de rendementsberekening

Een goede installateur zal een simulatie maken van uw situatie. Het is daarom extra belangrijk dat u de installateur langs laat komen om uw dak in te meten.

Het blijft een berekening gebaseerd op aannames. Er kan altijd iets afwijken van de terugverdientijd, doordat iets verkeerd is ingeschat of doordat er iets veranderd is in de situatie. Om uzelf hierop beter voor te bereiden is het verstandig om te lezen waarop de berekening voor de terugverdientijd is gebaseerd. Vraag naar deze aannames van de simulatie en hoeveel er afgeweken kan worden. Zo voorkomt u teleurstellingen achteraf.

8. Niet-geteste zonnepanelen

Vraag de installateur naar certificaten van de producten die hij adviseert.

Kwalitatieve panelen zijn voorzien van opbrengstcertificaten. Het geeft weer hoeveel vermogen en stroom een zonnepaneel kan opwekken. Dit wordt getoetst in de eerder besproken flashtest. Zonder deze testresultaten weet u dus niet wat u koopt en zult u blind moeten vertrouwen op het verhaal van de installateur (wat altijd positief is).

Defecte zonnepanelen die technisch afgeschreven zijn, beschadigingen zijn door transport of installatie of panelen die technische defecten hebben kunnen gratis opgehaald worden door PV Cycle. Het levert u niets extra’s op, maar het kost u daarentegen ook niets. Zo bent u extra milieu bewust. Als het zonnepanelen bedrijf zich heeft ingeschreven bij de PV Cycle, zegt dit ook niets extra’s over zijn kwaliteit.

9. Onveilige installatie

veilig installeren zonnepanelenEen serieuze installateur zal werken volgens de opgestelde richtlijnen voor het werken op daken en de installatie van zonnepanelen en de materialen.

Een VCA-keurmerk van een installateur geeft aan dat hij getoetst is op veilig werken en dat hij voorbereidingen treft om ongelukken te voorkomen. Vraag dus naar een VCA-certificering.

Hiernaast is een SEI-keurmerk van belang. Dit keurmerk bewijst dat een installateur weet hoe hij elektrotechnische installaties goed maar bovenal veilig dient aan te leggen. Een SEI-keurmerk is niet eenvoudig om te verkrijgen en lang niet iedereen zal hieraan voldoen. Toch denken wij dat het een zeer belangrijk aspect is bij de keuze van een installateur. In SEI heeft samenwerking met de instanties DEPK en de branchevereniging Holland Solar het landelijk keurmerk Zonnekeur opgericht.

10. Wachten tot zonnepanelen goedkoper worden

Ondanks dat de techniek nog kleine stapjes voorwaarts maakt zijn de grote verbeteringen al toegepast.

Ook de prijs heeft zijn grootste klappers gemaakt. Ongetwijfeld zal de prijs van zonnepanelen over de jaren nog wat dalen, maar de vraag is of deze prijsdaling sterker is dan het rendement dat u behaalt als u ze per direct aanschaft. Een simpele berekening laat zien dat de prijs wel enorm moet zakken om het voordeliger te laten zijn om te wachten.

Tot slot is het belangrijk om uit te gaan van een stijging van de energieprijs. Over de afgelopen 10 jaar is deze met 4% tot 7% per jaar gestegen. Hoe eerder u zonnepanelen neemt, hoe minder last u daarvan hebt.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel, plaats dan een comment hieronder.

Meer informatie over zonnepanelen? Bekijk hier onze info-pagina zonnepanelen.