De ambities van Tesla en de invloed op ons leven

Het bedrijf Tesla, bouwer van gestroomlijnde, innovatieve elektrische wagens, heeft revolutionaire ambities. Volgens CEO Elon Musk is het doel van Tesla om ‘…de manier waarop de wereld met energie omgaat fundamenteel te veranderen‘. Hiermee zet hij het werk voort van de illustere naamgever van het bedrijf, Nikola Tesla.

Tesla gaat dus verder dan alleen de elektrische auto’s. Hoe zal dit ons leven in de toekomst beïnvloeden? Voor zowel consumenten als bedrijven kan er veel gaan veranderen in de komende periode van 5 tot 20 jaar.

Wie was Nikola Tesla?naamgever Tesla

De in 1856 in Servië geboren Nikola Tesla, die later naar de VS verhuisde, was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij wordt beschouwd als een van de grootste uitvinders en ingenieurs aller tijden. Hij was de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en fundamentele componenten van het huidige elektriciteitsnet. De Tesla (T), de eenheid van de magnetische fluxdichtheid, is naar hem genoemd. Reeds in zijn tijd was de excentrieke geleerde op zoek naar een totaal andere manier van energievoorziening en -opwekking.

Is Tesla het begin van een revolutie?

In 2003 besloten Martin Eberhard en Marc Tarpenning in de VS om een elektrische sportwagen te bouwen. Ze lieten zich inspireren door Tesla en noemden hun bedrijf naar de Servisch-Amerikaanse uitvinder. Hun bedoeling is om eerst dure wagens te produceren. Op die manier konden zij fondsen verwerven om later goedkopere modellen te kunnen ontwikkelen. De visie was op dat moment al dat autorijden in de toekomst geheel elektrisch kon zijn. Maar de ambities reiken echter veel verder!

Een globale visie, ook in de praktijk

Tesla wordt gezien als het eerste automerk dat elektrisch rijden echt serieus heeft genomen en daadwerkelijk de stap volledig heeft gemaakt. Het hele concept van elektrisch autorijden wordt onder handen genomen. Zo heeft Tesla superchargers geïntroduceerd, waarmee de elektrische bolides in amper twintig minuten tijd worden opgeladen. Dit moet het probleem van de actieradius uit de wereld helpen. Maar het bedrijf beperkt zich niet enkel tot de weg.

Zo is na de zomer van 2015 de Powerwall accu beschikbaar voor consumenten en bedrijven. Deze oplaadbare accu kan de overtollige stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen opslaan waardoor een modaal gezin steeds een comfortabele hoeveelheid stroom in huis heeft, die anders zou verdwijnen naar het stadsnet. De kosten van een Powerwall zijn binnen vijf jaar terugverdiend. Een revolutionair concept, aldus velen.

De Powerwall lost dus het grootste probleem op van zonnepanelen. Vaak gebruiken consumenten de stroom namelijk in de avond, terwijl overdag de stroom wordt opgewekt. Gelukkig is het nu voor consumenten nog mogelijk om te salderen, maar wanneer energieleveranciers dit in de toekomst niet meer aanbieden, zouden zonnepanelen een stuk minder interessant worden.

Door deze uitvinding om stroom op te slaan in de muur, kunnen huishoudens en bedrijven steeds meer zelfvoorzienend worden als het om energieopslag en -verbruik gaat. Dit kan tot gevolg hebben dat de macht van de huidige energieleveranciers de komende jaren flink zal afnemen.

Groeiende interesse in Tesla producten

Vanaf de oprichting van het bedrijf hebben gaandeweg verschillende grote merken besloten met Tesla in zee te gaan. Lotus, Daimler en Toyota breiden hun aanbod van elektrisch aangedreven wagens uit in samenwerking met nieuwkomer Tesla.elektrische auto tesla

Elektronicareus Panasonic werkt samen met Tesla aan een nieuw type batterijen en Apple is zelfs geïnteresseerd in een overname of op zijn minst een samenwerking met het ambitieuze bedrijf. Naarmate het bedrijf zich meer en meer profileert met nuttige en betaalbare producten, zal de rij investeerders en geïnteresseerde bedrijven alleen maar toenemen.

De (mogelijke) toekomst

Dat het opwindende tijden zijn voor Tesla staat vast. Maar ook voor de gewone consument zijn de doelstellingen van Tesla veelbelovend. Het mag duidelijk zijn dat deze ontwikkelingen een impact zullen hebben op het dagelijkse leven. Naast het bewuster omgaan met energie, zal ook het milieu er de positieve gevolgen van ondervinden.

Mede door de inspanningen van Tesla zal de drempelvrees voor de aanschaf van een elektrische wagen krimpen. De andere geld- en energiebesparende toepassingen en uitvindingen zullen op den duur een mentaliteitsverandering bij consumenten en bedrijven teweegbrengen. Duurzame energie zal haar utopisch label stilaan verliezen en ingeburgerd raken als een volwaardige bron van energie.

 

Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder uw reactie.