Heeft u weleens nagedacht over de aanschaf van een zonneboiler? Wilt u weten hoe deze werkt en bent u benieuwd wat deze u kan opleveren? Lees dan in deze blog over de zonneboiler en het rendement ervan.

Werking van een zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt vloeistof via een zonnecollector op uw dak door de zon verwarmd. De warme vloeistof wordt doorgevoerd naar een voorraadvat naast uw Cv-ketel om het water te verwarmen. Het water uit dit vat wordt gebruikt om uw woning op te warmen en leidingwater te verwarmen. Indien er niet voldoende warm water in het vat zit, zal uw Cv-ketel bijspringen voor voldoende warmte. Dit zal in de zomer nagenoeg niet gebeuren maar in de winter wel.

rendement zonneboiler

Rendement zonneboiler afhankelijk van drie factoren

Hoe minder vaak er bijgesprongen wordt, des te meer energie en energiekosten er worden bespaard. Het rendement, dus hoeveel het oplevert ten op zichtte van de kosten, van een zonneboiler wordt mede bepaald door drie factoren.

1. Soort boiler

Er zijn verschillende soorten boilers op de markt. Het hoogste rendement krijgt u met de zonneboilercombi. Deze boiler zorgt naast voor warmte in uw woning ook voor warm water. In de aanschaf is deze boiler wat duurder, maar hij levert u ook meer rendement op.
Dan is er nog verschil in de collector, de warmtevanger op het dak. U kunt kiezen voor een vlakke plaat of een vacuümbuis zonnecollector.
De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis zonnecollector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. In de zonnecollector zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte afgeeft aan het leidingwater. Deze optie is wel wat duurder maar het rendement ervan ligt, vooral in de winter, veel hoger.

2. Plaats van de boiler

Ook de plaatsing van de zonnecollector heeft invloed op het rendement van de zonneboiler. Hoe meer zon de collector vangt, hoe beter.
Daarom dient een zonneboiler naar het zuiden te zijn gericht met een hellingshoek van 36 graden. Op een plat dak wordt een collector in een console geplaatst waardoor de hellingshoek en richting eigenhandig te bepalen zijn.

3. Gebruik van de boiler

Door uw zonneboiler aan meer warmtebronnen te koppelen, kunt u nog meer profiteren. U kunt de boiler naast uw centrale verwarming op uw kranen en douche aansluiten, maar ook op uw wasmachine. Vaak wordt een zonneboiler ook gecombineerd met vloerverwarming. Dit levert een enorm rendement op wat de kosten voor de vloerverwarming aanzienlijk drukt.

Hoe meer bovenstaande drie factoren worden ingezet, des te beter dat ook voor ons milieu is. Meer gebruik maken van zonnewarmte betekent minder CO2-uitstoot. De zon is er altijd en is altijd gratis.

rendement zonneboiler

Terugverdientijd

Met een zonneboiler ziet u de gasmeter flink minder draaien en bespaart u zeker 50% op uw energiekosten voor warm water. De gemiddelde levensduur van een zonneboiler is dertig jaar en in deze tijd kan hij ruimschoots terugverdiend zijn. De terugverdientijd is natuurlijk flink in te korten door de beschikbare subsidies van uw gemeente. Door uw zonneboiler voor een scherpe prijs aan te schaffen, kunt u de terugverdientijd verder inkorten. Het is daarom verstandig om de offertes van meerdere specialisten bij u in de buurt met elkaar te vergelijken. Soms is er wel een verschil van 40% in de totale kosten.

Laat uw zonneboiler rendement berekenen door een specialist. Hij kan u voorlichten over wat het beste bij uw situatie past. Een zonneboiler kost in eerste instantie geld, maar levert veel energie en (uiteindelijk) ook geld. Daarnaast is het gebruik goed voor ons milieu en de toekomst van onze wereld.