Heeft u als ondernemer plannen om zonnepanelen voor uw bedrijf aan te schaffen? Doen! Het is een slimme duurzame keuze. Redenen hiervoor zijn besparingen op uw energienota, MVO doelstellingen (vooral als daarvoor punten worden gegeven bij aanbestedingen) of om een belangrijke bijdrage te leveren aan het opwekken en gebruik van duurzame energie. Om dit te realiseren, kunt u gebruikmaken van diverse subsidieregelingen die door de overheid in het leven zijn geroepen, speciaal voor bedrijven.

Waarom geeft de overheid subsidies op zonnepanelen?

Het gebruik van duurzame energie wordt door de overheid gestimuleerd. De overheid heeft namelijk als doel gesteld dat in 2020 totaal 16 procent van alle energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dat is de reden dat u als ondernemer bijna altijd in aanmerking komt voor subsidie op zonnepanelen. Zo zijn er de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de nieuwe SDE+ 2015 regeling. Soms is er ook lokaal een subsidieregeling mogelijk.

Overzicht zakelijke subsidies op zonnepanelen

Hieronder gaan we dieper in op de beschikbare regelingen en bespreken we wanneer uw bedrijf hier in aanmerking voor komt.

  • Energie Investeringsaftrek (EIA)

U kunt fiscaal voordelig investeren in uw bedrijf dankzij de Energie Investeringsaftrek. Met deze variant van zakelijke subsidie mag u 41,5 procent van de investering als kosten aftrekken van de totale winst. Dit mag bovenop de gebruikelijke afschrijving. Door deze regeling probeert de overheid ondernemers te stimuleren om met duurzame energie aan de slag te gaan, waaronder ook het gebruik van zonnepanelen.

Naast dit fiscale voordeel kunt u, afhankelijk van uw huidige inkooptarieven voor elektriciteit, zelfs een besparing op uw energierekening tegemoet zien. De EIA aanvraag moet binnen 3 maanden na het geven van de opdracht bij de overheid binnen zijn. Er is in 2015 een totaalbedrag beschikbaar gesteld van 106 miljoen euro.EIA subsidie

  • De nieuwe SDE+ regeling

Naast de EIA is het voor bedrijven ook mogelijk om een andere variant van subsidie op zonnepanelen aan te vragen. Dit is mogelijk met behulp van de nieuwe SDE+ regeling (Stimulerende Duurzame Energieproductie). Bij deze regeling krijgt u subsidie op de productie van duurzame energie in plaats van op de investering hiervan. Deze subsidie dekt het verschil tussen de kostprijs van de door u opgewekte duurzame energie en een marktconform tarief, waardoor uw investering loont. Per 4 april 2015 is deze subsidieregeling beschikbaar. Er is een budget van 3,5 miljard euro.

Hierbij geldt dat wie het eerste komt, ook het eerst maalt. Om voor deze subsidieregeling in aanmerking te komen, dient u te beschikken over een grootverbruikersaansluiting (> 3x80A). Verder dient het totale vermogen van de installatie die u nodig heeft om de zonnepanelen te plaatsen, meer dan 15kWp te zijn.

Let op: als deze subsidie u wordt toegekend, komt u niet meer in aanmerking voor fiscale Energie Investeringsaftrek (EIA).

  • Lokale subsidieregelingen

Naast de fiscale voordelen, kunnen bedrijven soms ook lokaal profiteren van subsidie op het plaatsen van zonnepanelen. Dit is per gemeente verschillend. Ontdek daarom of er ook in uw regio subsidies op zonnepanelen mogelijk zijn. Vraag na bij uw gemeente of provincie of u daarvoor in aanmerking komt. Ook is salderen mogelijk en btw terug te vragen

Meer advies nodig?

Lees onze andere blogs over mogelijke duurzame investeringen of neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.