Zonnepanelen zijn steeds meer in trek. Het is een duurzame investering die zichzelf terugbetaald. Een bijkomend voordeel van de aanschaf van zonnepanelen is de waardestijging van het huis. Toch komen we dit voordeel zelden tegen in de media of bij de argumentatie van verkopers. Daarom besloten we te onderzoeken hoe men denkt over deze waardestijging. Lees hier hoe de waarde van uw huis stijgt en de uitslagen van ons onderzoek.

Stijgt uw huis in waarde dankzij zonnepanelen?

Buiten het feit dat een huis met zonnepanelen aantrekkelijker is voor de koper, wordt het huis ook meer waard. Wanneer u bouwt of verbeteringen uitvoert aan uw woning, verhoogt dit de waarde van de woning. Zo zijn zonnepanelen een waardevolle toevoeging aan uw woning. Het huis krijgt hogere energielabels.

Stel dat u 3.500 euro investeert in 6 zonnepanelen, dan wordt uw huis gemiddeld 7000 euro meer waard. Dit is boven de aankoopprijs. Hoe kan dat dan? Voor iedere euro die u per jaar bespaart, neemt de huiswaarde toe met ongeveer 20 euro. Door de stijgende energieprijs, neemt ook de waarde van zonne-energie toe. Bovendien heeft de koper een stuk lagere energierekening.

Ons onderzoek naar waardestijging

Het onderzoek is uitgevoerd onder 92 respondenten met als hoofdvraag: Wordt je huis meer waard dankzij zonnepanelen?

Zie hieronder de resultaten:

heeft u zonnepanelen op uw dak?

hoeveel kosten zonnepanelen?

hoeveel waardestijging huis door zonnepanelen

Bijna de helft van de mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen denken dat minstens de hele investering als waardevermeerdering van het eigen huis geldt. Slechts een kwart denkt dat zonnepanelen niet bijdragen aan een eventuele waardestijging.

Conclusie van het onderzoek naar waardestijging

Het verbaasde ons al dat er zo weinig mensen op de hoogte zijn van de waardevermeerdering van het eigen huis dankzij zonnepanelen. Naast het feit dat zonnepanelen zichzelf over een aantal jaren terugverdienen dankzij de stroom die ze opwekken, zorgen zonnepanelen dus ook voor een stijging van de waarde van het huis. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op de verkorting van de terugverdientijd.