Nu de gasprijzen blijven stijgen doordat er minder Nederlands gas naar boven wordt gehaald en de toevoer vanuit Rusland ophef oplevert, neemt de populariteit van de zonneboiler toe. Wij geven hieronder redenen waarom u er verstandig aan doet in een zonneboiler te investeren.

Werking zonneboiler

Voor we de voordelen benoemen van de zonneboiler, leggen we eerst de werking ervan uit. Een zonneboiler laat water opwarmen door de zon. Er zijn simpel genomen twee typen zonneboilers: vlakke plaat en heatpipes. In beide gevallen warmt de zon een boilervat op met warmwater, wat gebruikt kan worden voor sanitaire voorzieningen zoals douchen of zelfs voor verwarming van het huis.

Een speciale vloeistof (lijkt op koelvloeistof) stroomt door de buizen op het dak en worden door de zon verwarmd. Deze hete vloeistof loopt door een pijpensysteem in het boilervat, waardoor de warmte afgegeven wordt aan het water hierin.

Als er te weinig zon schijnt om het complete boilervat te verwarmen zal de cv-ketel het automatisch overnemen.

Wanneer is een zonneboiler interessant?

Er zijn een aantal criteria om een zonneboiler interessant te laten zijn:

✓ Uw jaarlijkse gasverbruik is meer dan 1500 m3. Huishoudens met een lager verbruik kunnen te weinig besparen  om de investering terug te verdienen.

✓ U heeft genoeg ruimte op uw dak om de panelen of heatpipes kwijt te kunnen. Een minimaal beschikbaar oppervlak is ongeveer 4 vierkante meter.

✓ U heeft genoeg ruimte om een boilervat kwijt te kunnen. De voorkeur heeft dit als de afstand naar de panelen en de cv minimaal is, bijvoorbeeld op zolder. Een boilervat is al snel anderhalve meter hoog en 70 centimeter diameter.

Uiteraard gaat het hierboven om criteria die ervoor zorgen dat het financieel een interessante investering wordt. Echter kunt u ook om hele andere redenen een zonneboiler willen aanschaffen. Bijvoorbeeld om een steentje bij te dragen aan de klimaatveranderingen of om een passief huishouden te worden (niet afhankelijk van energiemaatschappijen).

Gas kosten besparen

In de meeste huishoudens maakt gas het overgrote deel uit van de energierekening. Vooral douchen en verwarming van het huis in de winter blijkt een grote kostenpost te zijn. Met een zonneboiler kunnen deze kosten met ongeveer 45% verminderd worden.

Wanneer u de kosten van uw energieverbruik wilt verlagen kunt u ook rekening houden met verschillende factoren zoals de kosten voor de aansluiting, de hoogte van het gasverbruik en de belastingen.

Energiekosten delen voor verenigingen

Bij verenigingen nemen de kosten toe, maar helaas dalen de inkomsten uit sponsoring. Hierdoor is het voor sportverenigingen niet altijd even gemakkelijk. Dit zorgt er voor dat ze creatieve en verstandige beslissingen moeten maken. Ons advies is vooral te besparen op energie en te onderzoeken waar jouw vereniging recht op heeft.

Door te besparen op energiekosten kan er veel geld bespaard worden, maar helaas kost het wel veel geld om hier in te investeren. Het is mogelijk om de energiekosten te delen met andere verenigingen zodat het laagdrempeliger is om te investeren in duurzame energie voor sportverenigingen.

 

Subsidies

De overheid wil Nederlanders de komende jaren stimuleren om minder gas te gebruiken voor de verwarming van hun huizen. Door het gebruik van duurzame warmte wordt er gas bespaard en de CO2-uitstoot teruggedrongen. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers worden financieel ondersteund wanneer ze investeren in duurzame energie. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, wat u moet doen en hoeveel de tegemoetkoming inhoudt? Lees hier meer over de subsidies voor zonneboilers.

SDE+ subsidie

Wanneer u zelf energie opwekt hebt u recht op de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Het is gunstig om te investeren in zonneboilers omdat u subsidie ontvangt over de opgewekte energie. Deze subsidie is vooral gericht op bedrijven en organisaties. Ook wanneer u een installatie hebt voor het opwekken van waterenergie hebt u recht op deze subsidie.

Kortere terugverdientijden

De zonneboilers worden op steeds grotere schaal geproduceerd, wat zorgt voor een daling van de prijzen. Tegelijkertijd neemt het rendement nog steeds toe waardoor er meer gas bespaard kan worden.

De investering voor een compleet systeem bedraagt voor een gemiddeld huis tussen de € 2.000 en € 6.000. Dit is inclusief installatie en inclusief btw.

De besparing op de gaskosten is sterk afhankelijk van de toepassing. De gemiddelde terugverdientijd ligt in de meeste gevallen tussen de 7 en 12 jaar. Alle bij De Groene Bron aangesloten aanbieders kunnen voor u een rendementscalculatie opmaken zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Opnieuw promoten

De afgelopen jaren is gebleken dat de conventionele installateurs/monteurs niet zaten te springen om zonneboilers. Een reden hiervoor is dat zij hun onderhoudswerk aan de cv’s zagen verminderen omdat de cv minder aanslaat en dus langer meegaat.

Ook deden er nogal wat spookverhalen de ronde over slechte zonneboilers die voor lekkages zouden zorgen.

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van een betrouwbaar keurmerk voor zowel bedrijven als voor de producten zelf. Het Zonnekeur Boiler keurmerk geeft aan of een zonneboiler aan alle Europese en Nederlandse normen voldoet. Het Zonnekeur Bedrijven maakt een onderscheid in de aanbieders door een strenge audit uit te voeren bij de installateur. Lees hier het hele artikel over Zonnekeur.

Het blijft maatwerk

De installatie van een zonneboiler blijft maatwerk. Om deze reden zullen de meeste aanbieders bij een geïnteresseerde langs willen komen om de situatie door te nemen. Er zijn simpelweg te veel variabelen om deze offerte op afstand te kunnen uitbrengen.

Wilt u weten of uw huis of bedrijf geschikt is voor een zonneboiler? Vul dan hier het aanvraagformulier voor zonneboilers in.

 

Hebt u vragen of opmerkingen over dit artikel? Plaats dan hieronder een comment.