Het staat nog relatief in de kinderschoenen: leasen van zonnepanelen. Toch zijn er steeds meer initiatieven die deze mogelijkheid op verduurzaming aanbieden. Maar wat zijn nou precies de voordelen ten opzichte van het kopen van zonnepanelen? En in welke situatie is leasen aantrekkelijker dan kopen?
Verschil tussen kopen en leasen zonnepanelen
Het grote verschil tussen leasen en kopen van zonnepanelen is dat u geen eenmalige investering doet, maar maandelijks een bedrag uitgeeft voor zonnepanelen op uw dak. Van tevoren is gemakkelijk uit te rekenen wat u per maand kwijt bent aan zonnepanelen, zodat u niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.
Een investering is dus niet nodig.
Voor wie is het leasen van zonnepanelen gunstig?
Zowel voor particulieren als bedrijven en non-profit organisaties kan het leasen van zonnepanelen interessant zijn. Het eerste waar u naar kijkt is het financiële plaatje. Heeft u als particulier of organisatie een flinke som geld op de bank staan? Kies dan voor het direct kopen van zonnepanelen. Dit is gunstiger, omdat u dan geen rente betaalt.

leasen kan interessant zijn voor sportclubs
Het is echter ook mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen zonder een goed gespekte bankrekening. Vooral voor sportverenigingen zonder geld op de bank kan het leasen van zonnepanelen erg voordelig uitpakken. Als vereniging profiteert u namelijk direct van de verlaagde energiekosten, zonder dat u van tevoren een investering heeft moeten doen.
Vaak is de directe besparing op de energierekening hoger dan de extra kosten die u betaalt voor de rente. Daarbij zijn er ook interessante initiatieven waarbij de rente bewust laag wordt gehouden om het leasen van zonnepanelen te stimuleren. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op voor een overzicht van deze initiatieven.
Zijn de zonnepanelen anders?
Bij het leasen van zonnepanelen kunnen vaak precies dezelfde zonnepanelen worden gebruikt als bij het kopen. Het enige verschil is de financiering van de zonnepanelen. Uiteraard bent u als geïnteresseerde wel afhankelijk van de verkopende partij. In veel gevallen hebben zij dan een samenwerking afgesloten met een financierder om het leasen van zonnepanelen mogelijk te maken.
Hoe kom ik in aanmerking voor leasen van zonnepanelen?
Het is van belang dat u als particulier of organisatie een eigen woning of pand heeft. Wordt het pand gehuurd, dan gaat de verhuurder hierover en dient u eerst in overleg te treden met hem.
Verder moet het dakoppervlak groot genoeg zijn om minimaal 8 zonnepanelen te kunnen plaatsen. Het rendement van de zonnepanelen is het meest voordelig wanneer de dakligging zuidoost, zuid, of zuidwest is.
Tenslotte geldt, hoe meer energie u verbruikt, hoe meer er ook valt te besparen.
Voor organisaties is het verder belangrijk om te weten dat de btw op leaseconstructies wel altijd direct moet worden betaald. Doordat u momenteel op de aanschaf van zonnepanelen geen btw hoeft te betalen (korting van 21%), is dit een ideaal moment om zonnepanelen te leasen.
Samen leasen van zonnepanelen
Met name voor verenigingen en sportclubs die dicht bij elkaar liggen kan het interessant zijn om samen zonnepanelen aan te schaffen via een leaseconstructie. Lees meer over deze extra mogelijkheid van leasen voor verenigingen en wat de terugverdientijd van zonnepanelen zijn.
Geachte Hans,
Ik ben al tijden bezig met een soortgelijk concept uitrollen. Ik richt me echter op de consumentenmarkt en zoals ik het hier lees doen jullie vooral de zakelijke markt? Zonnepanelen leasen is de toekomst. Goed artikel trouwens.
P.
Ik ben erg enthousiast geraakt over het hele concept van zonnepanelen leasen. Wat ik echter nergens terug kan vinden is dat je in veel gevallen ook waardevermeerdering hebt.
Stel dat je voor 10.000 euro zonnepanelen op je dak laat installeren. Hoeveel zal je huis dan in waarde stijgen? En is het ook zo dat je deze dan waarschijnlijk eerder verkoopt als je dat zou willen?
Hoe kan het dat ik daar zelden iets over lees? Is een behoorlijke toegevoegde waarde lijkt me!
Jos
Ik ben als ondernemer tien woningen met zonnepanelen aan het ontwikkelen; wie kan mij enkele links sturen mbt lease partners van pv cellen? Ben benieuwd, Sant
Hallo Sant,
Was het maar zo eenvoudig! Zoals gezegd staat het leasen van zonnepanelen nog in de kinderschoenen. Hierdoor kun je nog niet zomaar een lijstje van leasepartners genereren. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met lokale verschillen in rente. In Amsterdam is het voor particulieren mogelijk om een zeer lage rente in rekening te brengen; maar voor de leaseverstrekker geldt die korting op de rente dan weer niet. Bij de grote landelijke partners als Eneco en NUON maak je wellicht de meeste kans.