Velen denken dat het installeren van zonnepanelen technisch en ingewikkeld is. Dit wordt liever uitbesteed aan een installateur, maar deze zijn vaak duurder. Is het wel zo ingewikkeld? En wat kost een installatie? U leest het hier.

De installatie van zonnepanelen

De keuze om zonnepanelen zelf te installeren of het te laten doen door de installateur is voornamelijk op persoonlijke wensen gebaseerd. We laten eerst zien wat erbij komt kijken om het zelf te installeren en daarna wat erbij komt kijken als de installateur de zonnepanelen installeert. Op basis van deze informatie kunt u voor u zelf kiezen wat u het fijnst vindt. We laten eerst nog zien wat de benodigdheden zijn voor de installatie.

Benodigdheden installatie

De installatie van zonnepanelen bestaat uit:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Bekabeling
  • Optioneel: een monitorsysteem
  • Eventueel een extra groep in de meterkast
  • Gereedschap
  • Bevestigingsmateriaal

Er zijn speciale gereedschap kitten te koop speciaal voor de installatie van zonnepanelen.

Zelf zonnepanelen installeren

U kunt zonnepanelen zelf installeren. De installatie kan binnen één dag klaar zijn. Het maakt het makkelijk als u handig bent en de nodige voorbereidingen heeft getroffen. Mensen die zonnepanelen zelf installeren komen erachter dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is als men denkt. Bij doe-het-zelf pakketten zit altijd een handleiding die makkelijk te volgen is. Bezig zijn met elektriciteit blijft wel een risico. Bij het plaatsen van de panelen kunnen de panelen al onder stroom komen zonder dat ze zijn aangesloten. Hier kunt u dus al een schok van krijgen.

electriciteit

De besparing van het zelf installeren scheelt tussen de 200 euro en 900 euro. De gemiddelde besparing is ongeveer 500 euro.

Het stappenplan voor zelf zonnepanelen installeren:

  1. Inlezen over zonnepanelen en kijken wat voor en hoeveel zonnepanelen u zoekt. Wij hebben deze checklist voor u gemaakt met belangrijke aandachtspunten voor het aanschaffen van zonnepanelen. U vindt meer informatie op onze pagina van zonnepanelen en in onze blog.
  2. Zonnepanelen, de omvormer en leveranciers vergelijken. Door verschillende offertes te bekijken, kunt u kiezen voor de voordeligste met de beste kwaliteit.
  3. Afspraken maken met de leverancier over het bedrag, de hoeveelheid zonnepanelen, het materiaal, garantie etc.
  4. De zonnepanelen pakket ontvangen en samen met de buurman installeren volgens bijgeleverde handleiding.

Bekijk dit filmpje voor meer uitleg over zonnepanelen zelf installeren.

Zelf plaatsen: op schuin dak of plat dak

Zowel bij een schuin dak als een plat dak kunt u zelf zonnepanelen installeren. Ideaal is het als de panelen een hoek maken van 36 graden. Bij een plat dak kunt u consoles plaatsen die de hoek maken om het paneel op te plaatsen. Het schuine dak moet een hellingshoek maken van rond de 36 graden dit kan ook 25 of 45 graden zijn. Let op dat het dak vaak niet helemaal waterpas is.

Zelf plaatsen: serieel of parallel schakelen?

Er zijn twee methoden om zonnepanelen aan te sluiten: parallel of serieel. Als de panelen parallel worden geschakeld, is elk paneel individueel aangesloten op de omvormer. Dit heeft als voordeel dat als er één paneel minder presteert niet het hele systeem zwak wordt, maar het is wel duurder en er moet een minimale spanning zijn om de springomvormers te laten werken. Bij de serieel geschakelde panelen zijn de panelen op elkaar aangesloten. Bij serieel geschakelde panelen is het verlies minder groot en wordt de gelijkspanning makkelijker overgezet naar wisselspanning. Over het algemeen wordt er meestal voor de serieel geschakelde methode gekozen. Tenzij er invloeden als schaduw in het spel komen, dan is het slimmer voor parallel te kiezen.

Zonnepanelen laten installeren

De prijs voor de installateur

Zonnepanelen laten installeren geeft garantie en veiligheid. Het kost wel meer geld natuurlijk. De kosten voor de installatie van zonnepanelen zijn ongeveer 20 procent van de totaalprijs van de zonnepanelen. We zullen u laten zien wat bijkomende kosten voor de installatie kunnen zijn.

  • De zonneboiler moet op een aparte groep in de meterkast worden aangesloten. Soms moet er hiervoor een extra groep worden geplaatst. Deze kosten voor het plaatsen worden niet in de prijs meegerekend.
  • Er komen meer kosten als de installatie hoger is dan 10 meter in verband met extra veiligheidskosten.
  • Kabels langer dan 8 meter kosten extra geld per meter voor het materiaal en de arbeid.
  • Voorrijkosten.
  • Kilometervergoeding.
  • Montageprijs per paneel: onder de 10 panelen is dit 40 à 46 euro per paneel. Boven de 10 panelen wordt dit 37 à 42 euro per paneel (excl. btw).
  • Aansluitkosten van de elektra. Dit geldt vanaf honderd euro, afhankelijk van het aantal fases.
  • De levering van ballastmateriaal voor plat dak plaatsing incl. het plaatsen. Dit komt op ongeveer 10 euro per paneel.

installatie

Over het algemeen geldt: Hoe meer moeite de installateur moet doen, hoe hoger de kosten worden. Sommige van deze kosten kunnen ook in rekening worden gebracht bij het leveren van het totaalpakket als u deze zelf wilt installeren. Verder willen we u erop wijzen dat sommige leveranciers het pakket van zonnepanelen goedkoop aanbieden, maar de overige kosten juist duurder, of andersom.

Inbegrepen in de prijs

De werkzaamheden die altijd in de totale installatie prijs zitten zijn:

  • De montage van de panelen.
  • De installatie van de omvormer.
  • De elektra kabel tussen de omvormer en de panelen en tussen de omvormer en de meterkast aanleggen.
  • Aansluiting op de nieuwe groep in de meterkast.
  • Garantie.

BTW terugvragen over de installatie

De overheid heeft een regeling opgezet waardoor de btw kosten op zonnepanelen kunnen worden teruggevraagd. Dit geldt ook op de kosten voor de arbeid op locatie. In plaats van de 21 procent btw betaalt u 6 procent. Kijk hier voor meer informatie over de btw teruggave voor zonnepanelen.

Als u zelf technisch en handig bent kunt u prima zelf met de buurman de zonnepanelen installeren. Dit bespaart u minimaal een paar honderd euro. Als u minder handig bent is het de vraag of u een mogelijk risico ziet zitten. Belangrijk is om u van tevoren goed in te lezen en voor te bereiden.

Wilt u weten wat er verder komt kijken bij de aanschaf van zonnepanelen? Lees deze checklist met belangrijke punten!