Prijs zonnepanelen

Lees hier wat de prijs en kosten zijn van zonnepanelen
Vraag uw offertes aan

Wat is de prijs voor zonnepanelen?

Dat hangt natuurlijk helemaal van uw situatie af, maar we kunnen wel een indicatie geven.

Tegenwoordig kost een gemiddeld zonnepaneel ongeveer € 250,-. Daar komen de kosten van de omvormer bij en de installatie. Omvormers zijn er vanaf € 300,- tot ongeveer € 1000,-. Voor een gemiddelde installatie van 1 dag moet u rekenen op ongeveer € 1000,-.

Neemt u bijvoorbeeld 8 zonnepanelen en een standaard omvormer van € 500,-, dan kunt u rekenen op ongeveer € 3500,- (8 x € 250 + € 500 + € 1000).

Overzicht prijs van totale investeringen

Grootte installatie Aantal zonnepanelen Kosten zonnepanelen Kosten omvormer Installatie Totale investering
Klein 6 € 1500: € 500 € 800 € 3000
Medium 10 € 2500: € 750 € 1000 € 4250
Groot 14 € 3500 € 750 € 1200 € 5450

Op basis van bovenstaande voorbeeldberekeningen kunt u zich een voorstelling maken van wat een gemiddelde installatie voor uw woning zal gaan gaan kosten.

Uiteraard zijn dit gemiddeldes en is de werkelijke investering afhankelijk van vele factoren zoals:

  • Merk en kwaliteit zonnepanelen
  • Type omvormer
  • Merk en kwaliteit omvormer
  • Montagetype (de manier waarop de zonnepanelen aan het dak bevestigd zijn)
  • Optioneel meetsystemen (meetsystemen geven weer hoeveel uw opbrengst in totaal is)

De uiteindelijke kosten zijn per situatie verschillend. Laat u daardoor altijd adviseren door meerdere aanbieders. U kunt hier uw aanvraag indienen voor het ontvangen van meerdere offertes: Offertes zonnepanelen.

Prijsdaling zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn ontzettend gedaald de afgelopen jaren. Het is duidelijk dat de bodem bereikt is, aangezien de gemiddelde prijsgrafiek bijna niet meer daalt.

Prijs per Wattpiek

De prijs van zonnepanelen heeft de bodem wel bereikt, maar de opbrengst wordt langzamerhand nog steeds verbeterd. Dit is waarom de kosten vaak uitgedrukt worden in prijs per Wattpiek.

Wattpiek is het maximale (piek) vermogen (Watt) dat zonnepanelen kunnen opwekken. Dit geldt dus altijd onder ideale omstandigheden, wat in de praktijk dus nooit voor zal komen. Overal ter wereld wordt Wattpiek omgerekend naar wat zonnepanelen gemiddeld in het klimaat op die plek opleveren. In Nederland wordt standaard gerekend met een factor 0,85. Dit wil zeggen dat de optimale omstandigheden gemiddeld genomen met 85% worden gehaald in Nederland.

Dit betekent dat een grote installatie van 4000 Wattpiek in Nederland ongeveer 3400 kiloWattuur (kWh) zal opbrengen, wat genoeg is voor een klein gezin.

De prijs van een 4000 Wattpiek installatie ligt ongeveer rond de € 7.000,-. Er kan dus gesteld worden dat de gemiddelde prijs per Wattpiek rond de € 1,75,- ligt.

Ter vergelijking: In 2008 lag dit nog rond de € 6,- per Wattpiek.

Formulier