Zonnepanelen kosten en opbrengsten

Lees hier wat de kosten en opbrengsten zijn van zonnepanelen
Vraag uw offertes aan

Gemiddelde kosten en opbrengsten zonnepanelen

Van alle offertes voor zonnepanelen die via De Groene Bron uitgebracht worden houden we de gemiddeldes bij per categorie. We zien dat de gemiddelde investering voor een rijtjeshuis ongeveer rond de € 4.000,- ligt. Dit is inclusief 21% btw van de producten en installatie. Op de installatie zit momenteel 6% btw om de bouw een nodige stimulans te geven.

Op een vrijstaand huis passen gemiddeld genomen meer zonnepanelen en daardoor is de investering (en de opbrengst) hoger. Gemiddeldes voor vrijstaande woningen liggen rond de € 7.000,-.

Rijtjeshuis Vrijstaand huis
Energieverbruik 3000 kWh 5000 kWh
Tot. investering (incl BTW) € 4.000,- € 7.000,-
Besparing per jaar € 500,- € 800,-
Levensduur 25 jaar 25 jaar
Totale besparing € 12.500,- € 20.000,-
Duur installatie 1 dag 1 dag

Bovenstaande schattingen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen van onze aanbieders. Wanneer een offerte geaccordeerd wordt, worden wij op de hoogte gesteld en aan de hand hiervan berekenen wij gemiddeldes.

Berekening opbrengsten zonnepanelen

Een standaard familie in een rijtjeshuis kent de volgende situatie:

Het gemiddelde verbruik is 3.500 kWh elektriciteit per jaar. Hier betaalt deze familie 23 cent per kWh voor aan de energiemaatschappij. Hiernaast worden netwerkkosten in rekening gebracht en het vastrecht. Aangezien zonnepanelen hier geen invloed op hebben laten we dit buiten beschouwing.

De totale kosten voor de afname van energie bedraagt (zonder netwerkkosten en vastrecht) € 805,- (3500 kWh x € 0,23). Iedereen krijgt standaard €385,- korting omdat de overheid heeft bepaald dat elektriciteit een eerste levensbehoefte is in Nederland. Voor de levering wordt aan het eind van het jaar dus € 420,- in rekening gebracht. In theorie is dit dan ook het deel dat u maximaal zou kunnen besparen als u een enorme overcapaciteit hebt aan zonnepanelen.

Stel dat deze familie besluit voor € 2.500,- ex BTW (BTW kunt u terugvragen), zes zonnepanelen aan te schaffen.

De totale prijs is opgemaakt uit de volgende onderdelen:

  • Zes zonnepanelen: € 1400,-
  • Omvormer: € 400,-
  • Installatie: € 700,-

De panelen hebben ieder een vermogen van 250 W en het systeem kan dus een piekvermogen leveren van 1500 W, wat in de praktijk betekent dat er ongeveer 1200 kWh geleverd wordt op jaarbasis als de zonnepanelen op het zuiden gericht kunnen worden.

Dankzij het salderen wordt de 1200 kWh in mindering gebracht van de totale afname. Dit betekent dat er van de 3500 kWh nu maar 2300 kWh afgerekend hoeft te worden. Dit kost de familie op jaarbasis nu nog maar € 529,-, maar hier gaat wederom de standaard korting van € 385,- nog vanaf. De familie hoeft nu in de situatie met zonnepanelen nog maar € 144,- af te rekenen, wat een besparing betekent van € 276,-.

In deze voorzichtige voorbeeldberekening is er dus sprake van een ondercapaciteit (de zes zonnepanelen leveren minder op dan het verbruik). De terugverdientijd ligt hiermee rond de 9 jaar. Bij installaties met meer zonnepanelen gaat de terugverdientijd nog verder omlaag doordat dat naar verhouding goedkoper is per kWh; de installatie en omvormer blijft ongeveer hetzelfde.

Wij zien dat de gemiddeld berekende terugverdientijd momenteel tussen de 7 en 8 jaar ligt.

Waardevermeerdering huis

Wat niet meegenomen is in deze voorbeeldberekening is dat de waarde van het huis zal stijgen en dat verkoop eenvoudiger zal zijn door het pluspunt van zonnepanelen.
energielabel huis

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Vul dan dit formulier in.

<iframe src="https://www.solvari.nl/affiliateform/378/342/1040" width="90%" height="900px" scrolling="no"></iframe> </div>