Een uur aan het prutsen met de buurman aan het led lampje om hem te dimmen? Herkenbaar? Nog vaak levert het dimmen van led verlichting problemen op. De led lampen dimmen dan heel weinig of beginnen te flikkeren bij bepaalde dimstanden.
Is mijn led verlichting dimbaar?
De naam ‘led’ komt van het lichtgevende element in een led lamp. De felheid van de lamp hangt af van de hoeveelheid stroom die erdoorheen loopt. Of een led dimbaar is, hangt af van de elektronica. Op de verpakking staat het altijd vermeld als de led dimbaar is. Als er geen ‘dimmable’ op staat, zal de led waarschijnlijk niet dimbaar zijn. Buitenom de gezellige sfeer die gedimde led verlichting geeft, bespaart het ook energie.
Hoe kan ik led verlichting dimmen?
Voor eigenlijk elk soort led heb je een led dimmer nodig om het licht te dimmen. Zonder led dimmer gaat de verlichting waarschijnlijk knipperen als je het probeert te dimmen. Er zijn twee standaard manieren van het dimmen van led verlichting: PWM dimmen en analoog. Beide manieren hebben zo hun eigen voor- en nadelen.
Twee manieren van dimmen
- PWM dimmen (Pulse With Modulation)
PWM is een methode om het led aan te sturen. Bij deze manier van dimmen wordt de led lamp op zeer hoge frequentie aan en uit gezet. Dit dient zó snel te gebeuren dat het door het menselijk oog niet zichtbaar is, om onrustig “geflikker” te voorkomen. Bij spaarlampen ligt deze frequentie vaak niet hoog genoeg waardoor dit wél zichtbaar is.
- Analoog dimmen
Dit is de standaard manier van dimmen van gloei- en halogeenlampen. Het betreft hier een eenvoudiger circuit en vaak hoeft er niets aangepast te worden. Het kan echter wel zo zijn dat niet iedere led lamp geschikt is voor halogeendimmers. Indien de led lamp begint te flikkeren kunt u alsnog besluiten de dimmer te vervangen door een speciale led dimmer.