Subsidies zonneboiler

Kijk hier voor meer informatie voor subsidies voor zonneboilers
Vraag uw offertes aan

Heb ik recht op subsidie?

Per 1 januari 2016 is de subsidie voor het investeren in duurzame energie ingegaan en deze zal vijf jaar beschikbaar blijven. Hieronder wordt toegelicht wanneer u in aanmerking komt voor de subsidie en hoe het aanvragen precies werkt.

De zonneboilersubsidie

De overheid wil Nederlanders de komende jaren stimuleren om minder gas te gebruiken voor de verwarming van hun huizen. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers worden financieel ondersteund wanneer ze investeren in duurzame energie.

Niet met iedere zonneboiler hebt u recht op een subsidie. Er zijn verschillende eisen en voorwaarden waar de zonneboilerinstallatie aan moet voldoen. Hierbij wordt er ook onderscheid gemaakt tussen ondernemers en particulieren. Lees daarom de onderstaande punten goed door.

De totale apparatuuroppervlakte van uw zonneboilersysteem mag niet meer zijn dan 200 m2.
De zonneboilers moeten bedoeld zijn voor het produceren van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het produceren van warm tapwater.
De zonneboiler moet voorzien zijn van een productkaart met de bijbehorende technische documentatie.
De zonneboiler moet gekocht zijn na 1 januari 2016.
De installatie moet geplaatst worden in Nederland.
De installatie moet tot een jaar na de datum van de beslissing in gebruik blijven.
Het bewijs van aanschaf moet beschikbaar zijn.
Als u als ondernemer recht wil hebben op de subsidie moet u werkzaam zijn in de agro, recreatie, industrie, zorg, utiliteitsbouw of woningbouw.

Hoe wordt de subsidie berekend?

Per jaar wordt er een vast bedrag beschikbaar gesteld voor subsidies, in 2016 bedraagt dit bedrag €70 miljoen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie wordt bepaald door het soort apparaat en de energieprestatie. De exacte bedragen staan vermeld in de apparatenlijst van de rijksdienst voor ondernemend Nederland. De indicatie hiervoor is minimaal €500 en maximaal €1.800 per apparaat. Zorg er dus voor dat u eerst in de apparatenlijst kijkt voordat u een zonneboiler aanschaft, zodat u zeker weet dat de installatie is goedgekeurd waardoor u recht hebt op een tegemoetkoming.

Per gemeente verschilt het of u naast de ISDE ook in aanmerking kan komen voor provinciale subsidies. Daarnaast is het ook mogelijk om de ISDE te combineren met de STEP wanneer deze voldoet aan de Europese Staatssteunregels.

Aanvragen van de ISDE

Het is mogelijk om een aanvraag voor de Investeringssubsidie duurzame energie te doen voor zowel particulieren als bedrijven, hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een DigiD. Per apparaat kunt u maar een subsidie krijgen, wel is het mogelijk om meerdere subsidies te krijgen wanneer u beschikt over meerdere apparaten. Voor de aanvraag kunt u ook anderen machtigen, maar houd er wel rekening dat deze persoon moet beschikken over:

  • Het typenummer
  • De omschrijving
  • Het merk of de fabrikant
  • De datum van aanschaf
  • Het bedrag
  • De datum van de betaling
  • De meldcode

De meldcode is te vinden op de apparatenlijst van de rijksdienst voor ondernemend Nederland. Binnen acht weken na de aanvraag ontvangt u de beslissing via de mail en maximaal een week na de beslissing staat het bedrag op uw bankrekening.

Maak de juiste keuze

Het is belangrijk om goed te oriënteren voordat u een zonneboiler aanschaft. Er zijn veel verschillende boilers te koop en het is daarom van belang dat u een boiler kiest die bij het huishouden past. Wil u meer informatie over de aanschaf van zonneboilers? Wij helpen u graag bij het vergelijken van de aanbieders!

Zonneboiler offerte