Ledverlichting informatie
Meer informatie over alles random en over ledverlichting Vraag uw offertes aanWat is een ledspot?
Onder ledspots verstaan we de ledvariant van de standaard halogeenspot. De halogeenspots vindt u vooral in 20 Watt, 35 Watt en 50 Watt.
Wanneer de halogeenspot vervangen wordt door een ledspot, wordt al snel 85% energie bespaard. Hierdoor liggen de terugverdientijden in professionele toepassingen vaak onder de 2 jaar. Ook in huis wordt deze toepassing ontzettend snel terugverdiend. Al bij één of twee branduren per dag loont het om direct ledverlichting aan te schaffen en de halogeenspot eruit te halen. Ook als deze het nog prima doet!
Een ander groot voordeel van de ledspot is de levensduur. Gemiddeld gaan deze spots wel 10 keer langer mee dan een halogeenspot.
Overzicht ledspots
Ledspots kennen we met diverse fittingen en daarmee diverse vormen. Hieronder een opsomming van de meestvoorkomende ledspots.
GU10
Dit is de populairste fitting voor halogeenspotjes. De reden van de populariteit is dat deze fitting rechtstreeks op het stroomnet (230 Volt) aangesloten kan worden, hetgeen betekent dat er geen trafo (transformator) benodigd is.
De fitting is te herkennen aan de twee voetjes die een kwartslag gedraaid moeten worden om vastgezet te worden.
MR16 of GU5.3
Na de GU10-fitting is dit de meestvoorkomende ledspot. Het grote verschil is dat deze spots op 12 Volt werken in plaats van 230 Volt. Dit betekent dat er wel een trafo vereist is om deze spots te laten werken.
De officiële benaming voor dit type spots wordt afgewisseld met MR16 of GU5.3.
De keuze voor deze variant bij halogeenspots is de levensduur. Bij halogeenspots gaat de voorkeur nog weleens uit naar de keuze voor laagspanning (12 Volt) met trafo’s, doordat deze langer meegaan dan de GU10 (230 Volt) spots. Echter, met ledspots maakt dit niet meer uit. Daarom is het vaak praktischer om voor de GU10 te kiezen.
De MR16 ledspots van tegenwoordig zijn qua licht haast niet meer te onderscheiden van de traditionele halogeenspots.
MR11 of GU4
Dit is een soortgelijke ledspot aan de MR16 (GU5.3), met het verschil dat deze ledspot kleiner is. De diameter van de reflector is in plaats van 50mm, nu slechts 35mm.
Deze spots komt u vaak tegen bij horecagelegenheden om dat ze vooral bedoeld zijn om sfeer te creëren in plaats van te fungeren als hoofdverlichting.
Net als bij de MR16 ledspots is hierbij wel een trafo nodig om deze spots te kunnen laten werken op 230 Volt van het stroomnet. Dit brengt drie nadelen met zich mee:
- Duurder: de trafo moet ook aangeschaft worden
- Hoger verbruik: de trafo verbruikt ook een klein beetje stroom
- Grotere kans op defecten: de trafo kan stuk gaan waardoor de verlichting het ook niet meer doet
E14 ledspots
Dit zijn ledspots met een gewone kleine draaifitting, de zogenaamde E14-fitting.
Deze zijn één-op-één te vervangen door ledspots met dezelfde fitting.
E27 ledspots
Vergelijkbaar met de E14 ledspots, maar dan met een grote fitting: E27.
Deze spots worden veel toegepast in de retail, bijvoorbeeld voor het aanlichten van objecten.
AR111 ledspots
De AR111 spot kenmerkt zich door zijn platte afmetingen. De AR111 spot wordt veel toegepast in horeca vanwege de sfeer die deze lamp creëert wanneer hij gedimd wordt.
Deze lamp is prima te vervangen. Houd er echter wel rekening mee dat de led AR111 niet altijd goed dimt op een standaard halogeendimmer.
Hoe vervang ik een halogeenspot?
Halogeenspots kunnen makkelijk vervangen worden tegenwoordig door de ledspots. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:
- Wattage: het wattage bij ledspots is ongeveer 10% van de halogeenspot
- Kleurtemperatuur: een standaard halogeenspot kent een kleurtemperatuur van ongeveer 3000K
- Dimmen: het dimmen van ledspots geeft vaak problemen met een standaard dimmer
Op LEDworld.nl staat een goede handleiding voor het vervangen van halogeenspots door ledspots.