Een van de eerste vragen die naar boven komt bij de overweging om zonnepanelen aan te schaffen, is hoeveel zonnepanelen het beste zijn om te plaatsen. In deze blog zullen we deze vraag beantwoorden.

Het juiste aantal zonnepanelen

Er kan niet met een vinger in de lucht worden geschat hoeveel zonnepanelen het juiste aantal is. Het juiste aantal zonnepanelen is afhankelijk van meerder factoren. Deze factoren bespreken we hieronder. Daarna geven we rekenvoorbeelden, zodat u een schatting kunt maken van het aantal zonnepanelen dat nodig is.

Energiebehoefte

Op de eerste plaats is de energiebehoefte van belang bij het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen. Als u veel energie nodig heeft kunt u het beste ook meer zonnepanelen nemen. Om te weten wat uw energiebehoefte is, kunt u kijken naar het energieverbruik van de afgelopen 12 jaar. Het energieverbruik van het afgelopen jaar is makkelijk terug te vinden op uw jaarlijkse energierekening. Houd ook rekening met toekomstige factoren, zoals een gezinsuitbreiding. Energie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit is het energieverbruik per uur. Hieronder geven het gemiddelde energieverbruik weer per huishouden.

 Gemiddeld energieverbruik
Huishouden van 1 persoon: 2000 kWh
Huishouden van 2 personen: 2500 kWh
Huishouden van 3 personen: 3500 kWh
Huishouden van 4 personen: 4500 kWh
Huishouden van 5 personen: 5000 kWh

Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, kunt u deze energie salderen. De salderingsgrens is gesteld op 5000 kWh of tot eigen verbruik als dat meer is dan 5000 kWh. Onder deze grens krijgt u 0,225 euro per kWh. Als u meer saldeert dan de grens krijgt u maar 0,07 euro per kWh. Lees meer informatie over salderen in deze blog.

Minimale vermogen van zonnepanelen

Fabrikanten laten graag het maximale vermogen zien van zonnepanelen om de consument enthousiast te maken. Laat u hierdoor niet misleiden. Het vermogen is maar een enkele keer per jaar optimaal, omdat er meerdere factoren het vermogen beïnvloeden zoals vuil en zonlicht. Ook neemt het vermogen van zonnepanelen elk jaar een beetje af met ongeveer 0.5%. Na 25 jaar ligt het vermogen rond de 80%. Daarom kan er beter worden gekeken naar het minimale vermogen van zonnepanelen om een realistische schatting te maken.

Uren zonlicht

Als het dak veel zonuren krijgt, zijn er minder zonnepanelen nodig om aan uw energiebehoefte te voldoen. Per regio verschilt het aantal zonuren. Gemiddeld heeft Nederland in de winter 1.4 zonuren per dag en in de zomer 6.8 zonuren per dag. Door de juiste plaatsing van het paneel kan er optimaal zonlicht worden opgevangen. Het paneel werkt optimaal bij een plaatsing richting het zuiden en maakt een hoek van 36 graden.

Het dak

Dan is het dak niet te vergeten natuurlijk. Hoeveel panelen passen er op het dak? Het is belangrijk bij zonnepanelen op het dak dat er ruimte zit tussen de panelen. Zonnepanelen hebben een beetje isolatie nodig, om te kunnen afkoelen. Vooral bij een plat dak is er ruimte tussen de panelen nodig. Bij een plat worden worden de panelen door een stellage schuin gezet. Als de panelen te dicht op elkaar staan, zorgen ze voor schaduw op elkaar. Er mogen geen factoren in de omgeving zijn die de zonnepanelen schaduw geven gedurende de dag.

ruimte

Wattage per uur

Omdat het vermogen vaak in ideale omstandigheden wordt uitgedrukt en dit in Nederland niet regelmatig voorkomt, is het wattage belangrijk bij de berekening voor het aantal zonnepanelen. We gaan er in Nederland van uit dat 1 Wp = 0.85 kWh. Om te weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, kunt u het energieverbruik per uur delen door het aantal wattage. Dit laten we zien in de rekenvoorbeelden.

Besteedbare budget

Dan is het natuurlijk nog van belang wat het beschikbare budget is voor de zonnepanelen. Weet hierbij dat het een investering is die zichzelf terugbetaalt. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op gemiddeld 8 jaar. Na deze 8 jaar maakt u per jaar winst. Het is zonde om op twee panelen meer of minder te besparen, waardoor er geen optimaal profijt wordt gehaald uit de zonnepanelen installatie.

Doel van de zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen zijn afhankelijk van uw doel. Wat wilt u bereiken met de zonnepanelen. Wilt u zelfvoorzienend zijn in het energieverbruik of wilt u slechts een deel van de energie zelfstandig produceren?

Hoeveel zonnepanelen: rekenvoorbeeld

We geven hier een globaal rekenvoorbeeld om een inzicht te geven in de benodigde hoeveelheid zonnepanelen.

Voorbeeld voor een klein gezin: Stel u heeft een energiebehoefte van 3.000 kWh en de opbrengstfactor is 0.85. Dan moet u 3529 Wp produceren om 100% zelfvoorzienend te zijn. Het aantal Wp moet vervolgens worden gedeeld door de Wp van de panelen. Stel de panelen bevatten 250 Wp. Dan wordt de rekensom 3529 / 250 = 14.11 panelen. U kunt natuurlijk geen 0.11 paneel plaatsen, dus wordt het afgerond op 14 panelen.

Voorbeeld voor een groot gezin: Stel u heeft een energiebehoefte van 5.000 kWh en de opbrengstfactor is 0.85. Dan moet u 5882 Wp produceren om 100% zelfvoorzienend te zijn. Het aantal Wp moet vervolgens worden gedeeld door de Wp van de panelen. Stel de panelen bevatten 250 Wp. Dan wordt de rekensom 5882 / 250 = 20 panelen.

Zonnepanelen kiezen en installeren is maatwerk. U kunt online verschillende offertes aanvragen en vergelijken of u kunt advies vragen aan de installateur. Let hierbij wel op dat de installateur langs komt om een schatting te maken. Anders zou de berekening niet volledig betrouwbaar kunnen zijn, omdat het maatwerk blijft.

Lees hier alles wat u moet weten bij het aanschaffen van zonnepanelen!