Mobiele zonnepanelen, autonome zonnepanelen, portable zonnepanelen. Allemaal benamingen voor hetzelfde fenomeen. Het zijn verplaatsbare panelen met een ingebouwde accu, waarin de zonne-energie wordt opgeslagen. Hierdoor kunnen ze overal geplaatst worden waar gewenst is. Dankzij de ingebouwde accu, die de zonne-energie opslaat, kunt u de energie ieder moment van de dag gebruiken.
Mobiele zonnepanelen worden door de overheid vaak op openbare plekken geplaatst voor verlichting langs wegen. Door particulileren worden mobiele zonnepanelen vaak gebruikt voor recreatieve doeleinden. Denk aan licht en energie op de camping in een camper of op een boot bijvoorbeeld.
Wat zijn de voordelen?
Het grootste voordeel van mobiele zonnepanelen is dat ze niet aan een electriciteitsnetwerk gekoppeld hoeven te worden. Hierdoor kunnen ze op iedere gewenste plek geplaatst worden, waardoor er op iedere gewenste plek zonne-energie opgewekt en gebruikt worden.
Een ander voordeel van mobiele zonnepanelen is dat ze in vele formaten voorkomen, en daarom voor veel dingen toepasbaar zijn. Zo zijn er mobiele zonnepanelen die groot genoeg zijn om een camper van energie te voorzien. Maar ook kleine mobiele zonnepanelen die net genoeg energie opwekken om als oplader van je telefoon te dienen.
Wat zijn de nadelen?
Mobiele zonnepanelen klinken erg goed, echter er zijn ook een aantal nadelen. Mobiele zonnepanelen wekken nog steeds op een duurzame manier energie op. Echter dankzij de ingebouwde accu zijn ze minder goed voor het milieu dan de reguliere zonnepanelen. Dit komt doordat er bepaalde stoffen in accu’s zitten die schadelijk zijn voor het milieu.
Ook is het rendement van mobiele zonnepanelen aanzienlijk lager dan van reguliere zonnepanelen. Gemiddeld genomen wordt er maar de helft energie opgewekt, in vergelijking met reguliere zonnepanelen. Dit komt doordat mobiele zonnepanelen stoppen met het opnemen van zonne-energie zodra de accu vol is. Terwijl reguliere zonnepanelen de opgewekte energie non-stop terug kunnen koppelen naar het elektriciteitsnetwerk.
Ook liggen de aanschafkosen per 100 wp (wattpiek) hoger bij mobiele zonnepanelen dan reguliere zonnepanelen.
Het is dus erg belangrijk om te bedenken hoe en waar u uw zonnepanelen wilt plaatsen. Wilt u een relatief makkelijk te verplaatsing zonnepaneel, zodat uw ook zonne-energie kunt hebben op plekken zonder elektriciteitsnetwerk? Bijvoorbeeld op een camping of op het water? Dan is het wellicht verstanding om naar mobiele zonnepanelen te kijken. Anders raden wij aan toch voor reguliere zonnepanelen te gaan. Deze zijn beter voor het milieu, lager in relatieve aanschafkosten, en hebben een hogere opbrengst dan mobiele zonnepanelen.
Ik ben op zoek naar ’n setje voor mijn caravan, maar die gebruik ik maar 2 weken in het jaar. Daarom wil ik ’n mobiel systeem dat ik thuis (sinus zuiver) kan aansluiten op mijn 220 net. Het probleem is dat je met normale “thuis” zonnepanelen en omvormer niet kunt gaan rond rijden vanwege de trillingen en dat ’n recreatief setje meestal 12 volt levert. Die 12 volt kan wel weer door ’n inverter naar 220 volt gebracht worden, maar dat geeft verlies en ik weet ook niet of je dat zo op het 220 net kan leveren. Mijn voorkeur gaat uit naar ’n 220 uitgang en dan laad ik mijn 10 ah accuutje wel op met mijn lader, dat geeft ook verlies, maar ik heb dat alleen nodig voor mijn waterpomp, de rest kan op gas. Als ik er meer uit kan trekken als de zon schijnt, is mooi mee genomen. Hebben jullie ’n oplossing? Bij voorbaat dank, Jopie.
Beste,
Ik heb een tweede verblijf in de bergen, het kan er behoorlijk hard vriezen in de winter. Ik dacht aan het plaatsen van een of meerdere panelen die gekoppeld worden aan een 220 V verwarmingstoestel. Hiermee kan ik vriesschade voorkomen binnen. Is dit idee te realiseren?
Groetjes
Luc Windey
Graag ontvang ik informatie over het kopen van een mobiel zonnepaneel om bv te kamperen zonder stroom aansluiting.
Prijs, gewicht, kilowatt
wat doen zonnepanelen op spoorslag dus brandputjes in het oppervlak???