Het is tegenwoordig volstrekt normaal om je bezig te houden met hoeveel energie, water en gas je verbruikt in huis. Veel mensen houden zich ook bezig met het vinden van manieren om zo weinig mogelijk van deze dingen te gebruiken, vaak met als achterliggende gedachte dat je op deze manier geld kan besparen. Als je energie, en dus ook geld wilt besparen, dan kan het slim zijn om je eens te gaan verdiepen in energiemanagement. Hieronder vertellen we je de basis die je moet weten voor energiemanagement.

 

Wat houdt energiemanagement in?

Bij een energiemanagementsysteem wordt er energie gemonitord, gecontroleerd en geoptimaliseerd. Je kunt energiemanagement inzetten voor twee verschillende redenen: je kunt kosten willen besparen, want hoe minder energie je verbruikt hoe minder je natuurlijk ook hoeft te betalen. Reden twee is dat je wilt denken aan het milieu en je duurzaam wilt omgaan met de energie die je verbruikt. Hierbij kan ook een energiemanagement software helpen.

 

Waarom zou je energiemanagement moeten toepassen?

Zoals net verteld zijn et verschillende redenen waarom je energiemanagement zou moeten toepassen, twee van deze redenen hebben we net ook genoemd, namelijk het besparen van de kosten het je goed inzetten voor het milieu. Maar daarnaast kan het ook zo zijn dat als je een bedrijf hebt, dat je aan bepaalde wetten en eisen moet voldoen als het gaat om je energieverbruik. Door middel van energiemanagement kan dit ook een stuk eenvoudiger worden.

 

Welke basis moet je weten voor energiemanagement?

Als je energiemanagement wilt gaan toepassen, dan moet je als eerste weten hoeveel energie je momenteel verbruikt. Als je eenmaal weet hoeveel je verbruikt en waaraan de energie op gaat, dan kun je gaan kijken of er eventueel vervangingsmogelijkheden zijn voor bepaalde apparaten die veel onnodige energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan de lampen in je huis of op kantoor, als je nog gloeilampen hebt, dan kun je het beste overstappen op LED-lampen. Een andere goede manier om energie te besparen, is door slimme apparaten te installeren, zoals een slimme thermometer, die er voor zorgt dat er geen dingen meer onnodig energie kosten. Meestal werkt het ook op een positieve manier, want als je inzicht heb op hoeveel je verbruikt en waar het meeste verbruik is, wordt het ook een stuk makkelijker om energie te gaan besparen. Al met al doe je het dus niet alleen voor je zelf, maar ook nog eens voor het milieu.