Je hebt misschien al gehoord of ergens gelezen dat er in 2024 weer veranderingen zijn als het gaat om de ISDE (investeringsubsidie duurzame energie en energiebesparing). Vóór het jaar 2024 kon je soms landelijke subsidie krijgen wanneer je als particulier zonnepanelen liet installeren, maar sinds 2024 is dat afgeschaft. Zakelijke partijen kunnen echter nog wel subsidies aanvragen, maar dit budget is ook maar €20 miljoen.

Je vraagt je dan ongetwijfeld ook af of het nog de moeite waard is om zonnepanelen in 2024 aan te schaffen. Het antwoord daarop, het zal je niet geheel verrassen, is ja! En in dit artikel leggen we je graag uit waarom dit het geval is.

Er zijn soms nog wel lokale subsidies

Er zijn weliswaar geen landelijke subsidies voor particulieren meer, maar er zijn nog wel genoeg lokale subsidies. Gemeenten en provincies hebben vaak apart beleid en hanteren allemaal verschillende subsidieregelingen. De hoogte van de subsidiepot en de budgetten lopen zeer uiteen. Het is dus niet geheel onverstandig om te onderzoeken of je in jouw gemeente nog subsidie voor zonnepanelen kunt krijgen.

De Energiesubsidiewijzer, die gemakkelijk te vinden is op internet, helpt je daar een handje bij. Als je interesse hebt in zonnepaneleninstallatie, dan is het raadzaam om contact op te nemen met Solar Sedum.

Zij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Ook groene daken met zonnepanelen zijn tegenwoordig namelijk populair, omdat ze hand in hand gaan en je zo maandelijks nog meer kunt besparen én bij kan dragen aan de biodiversiteit in Nederland.

Aantrekkelijke leningen voor zonnepanelen

Niet iedereen heeft een groot financieel vermogen en dat is ook logisch te noemen, aangezien we in dure tijden leven. Uit onderzoeken blijkt dat een relatief groot deel van de Nederlanders helemaal geen spaargeld heeft. Toch begrijpen we goed dat het dan alsnog interessant kan zijn om zonnepanelen aan te schaffen en daarvoor kun je gelukkig geld lenen.

Geld lenen klinkt natuurlijk een beetje eng, maar gelukkig zijn er aantrekkelijke leningen die speciaal voor duurzaamheidsmaatregelen zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de energiebespaarlening van het Warmtefonds en daarnaast heb je ook de duurzaamheidslening.

Zelfs zonder subsidie zijn zonnepanelen interessant

Laten we even aannemen dat je, in het ergste geval, geen enkele subsidie krijgt voor het laten installeren van zonnepanelen. Dan is het alsnog interessant genoeg om zonnepanelen aan te schaffen in 2024 en dat heeft allemaal met de huidige energiemarkt en de terugverdientijd te maken. 

De energieprijzen zijn door globale veranderingen enorm gestegen. De energiemarkt voor fossiele brandstoffen is ontzettend onvoorspelbaar en het is niet fijn om daar als huishouden afhankelijk van te zijn. Gemiddeld gezien heb je de investering van zonnepanelen op dit moment in ongeveer vijf jaar terugverdiend.