Waarom zonnepanelen niet plat mogen worden gelegd?

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, maar het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is een veel voorkomende optie. Hoewel het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak eenvoudig en kosteneffectief kan zijn, is het niet altijd de beste manier om zonnepanelen te installeren. Er zijn enkele redenen waarom het niet aanbevolen wordt om zonnepanelen plat te leggen.

Risico’s bij het leggen van platte panelen

Hoewel plaatsing van platte panelen mogelijk is, brengt deze installatiemethode meer risico’s met zich mee dan andere installatiemethodes. Vooral in gebieden met veel regen en sneeuw, waar er kans is op dakoverstroming, kan het gevaarlijk zijn om zonnepanelen plat te leggen. Als er water op de panelen blijft staan, kan dit schade veroorzaken aan de elektronische componenten en heeft het invloed op de prestaties van de panelen. Bovendien kan als gevolg van overstroming ook schade ontstaan aan de constructie van het dak waarop de panelen gelegd werden.

Verminderde prestaties

Het plaatsen van zonnepanelen in eenvoudige horizontale richting betekent dat ze minder licht krijgen dan als ze in eerste instantie recht naar boven gericht waren. Dit betekent dat de energie-omzetting lager is dan bij andere installatiemethodes, waardoor je minder energie per paneel krijgt. Zelfs als je meerdere panelen parallel laat lopen, blijft hun prestatie lager dan wanneer ze recht naar boven gericht wordden geïnstalleerd.

Hersenpanels voor betere prestaties

Echter, er is oplossing voor dit probleem: hellingshoekpanelensets (ook wel “kippenschelpen” genoemd). Deze apparaten gebruiken speciale motoren om ervoor te zorgen dat uw panelengroep naar boven gericht blijft staan ​​wanneer de zon schijnt en weer teruggaat naar haar oorspronkelijke positie wanneer deze ondergaat. Deze methode staat bekend als ’trackers’. Met behulp van trackers kunt u toch voordeel halen uit horizontaal geïnstalleerde panelensets door het toevoeging van hellingshoeksets die naar boven gericht staan ​​als de zon schijnt, waardoor meer energie wordt opgewekt dan bij andere installatiemethodes.

Hoe wordt gelijkmatige productie van energie gegarandeerd in het geval van platten installaties voor zonnepanelen?

Trackers voor gelijkmatige productie

Een tracker is een belangrijk onderdeel van een installatie voor platten panelen. Door middel van trackers kan de groep panelen worden geconfigureerd om precies naar de zon te draaien, waardoor de energieproductie in vergelijking met andere installatiemethodes wordt verhoogd. Trackers zijn meestal aangesloten op een computergestuurde motor die helpt bij het volgen van de zon. Deze motoren zijn in staat om de panelengroep met de juiste hellingshoek naar de zon te draaien, waardoor meer energie kan worden opgewekt dan bij andere installatiemethodes.

Geavanceerde systemen

Er zijn verschillende soorten tracking-systemen beschikbaar, en elk type systeem heeft zijn eigen voordelen. Sommige systemen kunnen worden uitgerust met sensoren die kunnen detecteren waar de zon staat, waardoor ze precies weten wanneer de panelengroep moet worden verplaatst. Andere systemen maken gebruik van geavanceerde software om de beste positie van de panelengroep te bepalen, afhankelijk van het seizoen en het type licht dat beschikbaar is.

Onderhoudsprogramma’s

Om ervoor te zorgen dat platten panelensets optimaal presteren, is het belangrijk om een ​​goed onderhoudsprogramma te hanteren. Hoewel sommige tracking-systemen gebouwd zijn voor lange levensduur en betrouwbaarheid, moet u ze regelmatig controleren op schade of slijtage. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle technische onderdelen goed werken en dat alle componenten schoon en droog blijven om optimale prestaties te behouden.

Kan de prestatie van zonnepanelen met platte installatie vergelijkbaar zijn met een opstelling met hellingshoek?

Prestatievergelijking

Het is belangrijk om te benadrukken dat de prestatie van zonnepanelen met een platte installatie niet vergelijkbaar is met een opstelling met hellingshoek. Ondanks dat platte panelen eenvoudig en kosteneffectief geïnstalleerd kunnen worden, hebben ze een lagere energie-omzetting dan panelen die recht naar boven gericht staan. Dit komt omdat de panelen minder licht opvangen, wat resulteert in lagere prestaties.

Optimaliseren van de opstelling

Gelukkig zijn er manieren om de prestatie van platte panelen te verbeteren. Trackers zijn een veelgebruikte oplossing, waarmee u uw panelengroep naar boven gericht houdt wanneer de zon schijnt. Hiermee wordt meer energie gegenereerd en wordt de prestatie van de panelenset verhoogd.

Professionele installatie

Hoewel het mogelijk is om zonnepanelen plat te leggen, raden wij aan om dit altijd door een professionele installateur te laten doen. Een goede installateur weet welke installatiemethode het beste bij uw situatie past en hoe hij ervoor kan zorgen dat uw panelenset optimaal gebruik maakt van daglicht. Als u ervoor kiest om uw panelenset te laten installeren door een professionele installateur, kunt u er zeker van zijn dat uw panelenset optimaal presteert en dat er gezorgd wordt voor veiligheid en duurzaamheid.