Checklist voor installatie van zonnepanelen

Als u van plan bent om zonnepanelen te installeren, moet u een aantal zaken in gedachten houden. Hieronder volgt een checklist met de belangrijkste stappen die u moet doorlopen voordat u de installatie van zonnepanelen kunt starten.

1. Kies de ideale plek

Het allerbelangrijkste bij het installeren van zonnepanelen is het kiezen van de juiste plek. U wilt er namelijk voor zorgen dat de panelen voldoende licht opvangen om het maximale rendement te behalen. Om dit te bepalen, kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een online tool die de impact van schaduw op de prestaties van uw panelen berekent. Let er ook op dat het dak waarop de panelen worden geïnstalleerd stevig en sterk genoeg is om het gewicht te dragen.

2. Kies een installateur

Er zijn veel verschillende installateurs die zich gespecialiseerd hebben in het installeren van zonnepanelensystemen. Het is dan ook belangrijk dat u eerst goed onderzoek doet naar welke installateur het beste bij uw specifieke situatie past. Zorg dat u goed op de hoogte bent van mogelijke subsidies of andere financiële voordelen die u kunt ontvangen voor het installeren van zonnepanelensystemen in uw regio.

3. Vraag offertes aan

Het is belangrijk dat u offertes aanvraagt bij verschillende installateurs om er zo voor te zorgen dat u kiest voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo kunt u ervoor zorg dragen dat u niet meer betaalt dan nodig is en toch profiteert van hoge kwaliteit producten en service.

4. Check regels en wetten

Voordat je begint met de installatie is het belangrijk om na te gaan of er bepaalde wet- en regelgeving geldt in jouw regio mbt aan het installeren van zonnepanelensystemen. Ook als je denkt dat je gehele systeem aan alle regels voldoet, kan het verstandig zijn hierover contact op te nemen met e local autority om er 100% sure van te zijn dat alles volgens alle richtlijnen geïnstalleerd wordt.

Welke zonnepanelen zijn de meest efficiënte/voordelige optie?

Welke zonnepanelen zijn de meest efficiënte/voordelige optie?

Als het gaat om het kiezen van de juiste zonnepanelen, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal factoren. De meest efficiënte en voordelige optie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw dak, de hellingshoek en de algehele schaduwstructuur. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van verschillende soorten panelen op de markt.

Monokristallijne panelen

Monokristallijne panelen worden gezien als een van de meest efficiënte opties omdat ze minder ruimte op het dak innemen dan andere panelen. Ze kunnen ook relatief veel energie opwekken in beperkte ruimte, waardoor ze een goede optie zijn voor kleinere woningen of bedrijven met gebrek aan ruimte. Daarnaast zijn monokristallijne panelen wat duurder dan andere opties, maar kunnen ze een hoger rendement opleveren.

Polykristallijne panelen

Polykristallijne panelen zijn goeder en gemakkelijker te installeren dan monokristallijne panelen, maar bieden minder energie-efficiëntie. Ze nemen meer ruimte in beslag op het dak ten opzichte van monokristallijne panelen, maar kunnen in bepaalde omstandigheden meer energie produceren. Polykristallijne panelen presteren bovendien beter in schaduwrijke omgevingen dan monokristallijne panelen.

Cilindrische cellen

Cilindrische cellen bieden meer energie-efficiëntie dan poly- of monokristallijne cellen en produceren daarom eenzelfde hoeveelheid stroom met minder ruimte op het dak. Dit maakt cilindrische cellen een goede optie voor mensen met gebrek aan ruimte op hun daken, omdat ze in staat zijn om relatief veel stroom te produceren met relatief weinig ruimte. Deze cellen presteren echter niet zo goed in schaduwrijke omgeving als poly- of monokristallijne cellen.

In het algemeen is het belangrijk dat u rekening houdt met verschillende factoren wanneer u besluit welke zonnepanelensystem u wilt installeren. Monokristallijne paneelcelles zijn over het algemeen de meest efficiënte optie, maar poly- en cilindrische celles kunnen in bepaalde situaties voordeliger of efficiënter zijn.

Wat is het rendement dat ik mag verwachten van mijn installatie?

Het verwachte rendement van een zonnepanelensysteem

Het rendement dat u kunt verwachten van uw installatie hangt af van een aantal factoren, zoals de locatie waar het systeem wordt geïnstalleerd, de hoek en oriëntatie van het dak en het type panelen dat wordt gebruikt. Bovendien kan de prestatie ook variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoewel het niet mogelijk is om exact te voorspellen hoeveel energie uw systeem zal opwekken, kunt u erop rekenen dat het optimaal zal werken wanneer het systeem volledig is geïnstalleerd.

De invloed van schaduw

Schaduw kan een negatieve invloed hebben op de prestaties van uw zonnepanelensysteem. Als er bomen in de buurt staan of als er gebouwen aanwezig zijn die schaduwen werpen op de panelen, dan liggen de prestaties lager dan verwacht. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de locatie waarop u de panelen installeert en om een online tool te gebruiken om te bepalen wat de impact van schaduw is op het rendement van het systeem.

Hoeveel energie kan ik verwachten?

Hoeveel energie u kunt verwachten dat uw systeem wekt, hangt af van verschillende factoren zoals locatie, hoek en oriëntatie, type panelen en weersomstandigheden. Echter, als bijvoorbeeld een standaard 10 kWp-systeem wordt geïnstalleerd in Zuid-Engeland (met voldoende licht) kan men verwachten dat dit ongeveer 8,400 kWh per jaar opwekt. Dit is genoeg om ongeveer twee gemiddelde huishoudens in staat te stellen hun elektriciteitsverbruik volledig te compenseren.

Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijne panelen?

Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijne panelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn in principe meer efficiënte panelen dan polykristallijne panelen. Dit komt omdat monokristallijne cellen meer energie kunnen opwekken in beperkte ruimte; daarnaast hebben ze een hogere conversie-efficiëntie, wat betekent dat ze meer energie uit licht kunnen halen dan polykristallijne cellen. Monokristallijne panelen zijn echter relatief duurder en nemen meer ruimte in beslag dan polykristallijne panelen.

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemakkelijker te installeren en goeder dan monokristallijne panelen, maar bieden minder energie-efficiëntie. Ze nemen ook meer ruimte in beslag op het dak ten opzichte van monokristallijne panelen, maar kunnen in bepaalde omstandigheden meer energie produceren. Polykristallijne panelen presteren bovendien beter in schaduwrijke omgevingen dan monokristallijne panelen.

Eén laatste verschil tussen monokristallijn en polykristallijn paneel is de maximale vermogenscapaciteit. Monokristallijne paneelcelles hebben een hogere maximale vermogenscapaciteit dan poly- of cilindrische celles, wat betekent dat ze relatief veel stroom per oppervlakte kunnen opwekken. Dus als je echt veel stroom uit je dak wil halen, is monokristal misschien wel de meest efficiënte optie voor jou.

Hoe kies ik een geschikte zonnepaneleninstallateur?

Hoe kies je de juiste zonnepaneleninstallateur?

Als u op zoek bent naar een geschikte zonnepaneleninstallateur, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal factoren. Ten eerste is het verstandig om te kijken naar de ervaring en expertise van de installateur. Kijk of de installateur wel eerder met zonnepaneleninstallaties heeft gewerkt en lees recensies van andere klanten om te zien of hun werk tevredenheid oplevert. Controleer ook of de installateur voldoet aan alle vereisten van de lokale wet- en regelgeving en of hij alle benodigde vergunningen heeft.

Kwaliteit en prijs

Bij het kiezen van een installateur is het ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt voor de installatie. Kijk naar wat voor soort panelen de installateur gebruikt, welke componenten hij gebruikt, hoe hij de panelen monteert en wat voor soort onderhoud hij biedt. Ook is het belangrijk om naar de prijs te kijken die wordt aangeboden. Vergelijk verschillende offertes en kijk of er extra kosten inbegrepen zijn, zoals transport- en verzendkosten, montage- of instructiekosten.

Garanties

Tot slot moet u ook rekening houden met eventuele garanties die worden aangeboden door de installateur. Kijk naar welke garanties er worden gegeven op het materiaal, zoals panelen, componenten en montagediensten, evenals eventuele servicecontractgaranties die worden aangeboden nadat de installatie is voltooid. Zo weet u zeker dat uw investering in goede handen is als er iets misgaat met uw systeem.