Inmiddels weten de meeste mensen wel dat de bij een onmisbare schakel is in onze voedselketen. De Groene Bron slaat alarm: De bij heeft het zwaar!

Gelukkig zijn er initiatieven zoals I Love Beeing die hier iets aan proberen te doen. Daarom zetten we in dit artikel de situatie en oplossingen eens op een rij.

Hoe gaat het nu met de bij?

Niet best. Laten we dat duidelijk hebben. In de laatste 10 jaar is de bijenpopulatie ieder jaar met een alarmerende 30% geslonken. Ieder jaar!

Bijen en andere bestuivers hebben een cruciale rol in de groei van onder andere fruit, groenten en diverse soorten noten.

Maar hoe komt dat?

Dit heeft 2 voornaamste oorzaken en beide slaan – verrassend – op de mens:

  1. Pesticiden
  2. Klimaatverandering

 

Pesticiden

Kijk ook onderstaande video voor een uitleg door The Huffington Post.

 

Klimaatverandering

Oplossingen

Ook oud-president Obama heeft de noodzaak ingezien en besloot een nationaal plan te starten om de bij te redden, door middel van zogenaamde pollinator friendly zones te creëren.

I Love Beeing

Dichter bij huis vinden we ook enkele oplossingen. Zo is er sinds enkele jaren een Nederlands initiatief dat zorgt voor de verbetering van leefomstandigheden van de bij. I Love Beeing biedt het bedrijfsleven de mogelijkheid om een bijenkast of zelfs bijenpaleis te adopteren.

Vanuit De Groene Bron kunnen we dit mooie initiatief alleen maar aanmoedigen!

Wil je meer informatie? Kijk dan hier op de website en Doe Mee!