Er zijn verschillende typen zonnepanelen. Wat weet u al van het type amorfe zonnepanelen? In deze blog leggen we uit wat amorfe zonnepanelen zijn en wat ze voor u kunnen betekenen. We benoemen ook de voor- en nadelen van amorfe zonnepanelen.

Verschillende type zonnepanelen

Naast amorfe zonnepanelen zijn er ook monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Het verschil tussen de type zonnepanelen zit hem in de structuur. Elk type zonnepaneel wordt gemaakt uit silicium.

  • Monokristallijn zonnepanelen: de structuur van silicium bestaat bij monokristallijn zonnepanelen uit één groot kristallijn, vandaar de naam monokristallijn. Hierdoor levert monokristallijn het meeste vermogen. Een monokristallijn is duurder, maar u hebt er minder van nodig omdat ze een hoog vermogen leveren. Monokristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan de zwarte kleur.
  • Polykristallijn zonnepanelen: door een ander bewerkingsproces van silicium bestaat polykristallijn uit meerdere kristallen. Er worden diverse plakken van het polykristallijn gesneden en deze worden tot één geheel gemaakt. De productie is een stuk minder complex dan monokristallijn, en dus goedkoper. Alleen treedt er verlies in rendement op tussen de diverse plakken polykristallijn. Polykristallijn heeft een donkerblauwe kleur.
  • Amorfe zonnepanelen: amorf wordt ook wel dunne film genoemd. De kleur kan variërend zijn. We leggen hieronder precies uit wat amorfe zonnepanelen zijn.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Amorfe zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen worden voornamelijk gemaakt uit amorf silicium. Er wordt als het ware een dun laagje amorf silicium op een ondergrond opgedampt. Dit laagje is flinterdun en er is geen kristallijn aanwezig. Hierdoor is dit laagje flexibel en kunnen er zelfs flexibele zonnepanelen worden gemaakt.

verschillende

Het is mogelijk door de vernieuwde techniek om amorfe zonnepanelen te maken uit CIGS (koper indium pallium selenide) en Cadmium Telluride. Deze materialen hebben een hoger rendement en zijn milieuvriendelijker. Deze materialen zijn aantrekkelijker voor grote bedrijven, omdat ze voor de consument te duur zijn. Amorfe zonnepanelen van silicium zijn wel goedkoper, omdat er minder materiaal nodig is bij de productie. Amorfe zonnepanelen hebben minder vermogen nodig, maar ze kunnen ook weinig vermogen leveren.

Wat zijn de voordelen van amorfe zonnepanelen?

  • De kosten van de productie liggen een stuk lager dan de productiekosten van mono- en polykristallijn. Hierdoor is het dus ook een stuk goedkoper in aanschaf.
  • Amorfe zonnepanelen zijn weinig gevoelig voor temperatuurverschillen. Daardoor functioneren ze bijna net zo goed als de temperatuur boven de 25 graden komt.
  • Amorfe zonnepanelen zijn niet prestatieafhankelijk van de lichtstraling. Het dunne filter levert 10% meer energie op bij diffuus licht. Met diffuus licht worden de lichtstralen bedoeld die ook aanwezig zijn bij bewolking. In Nederland is 60% van de dagen bewolkt. Deze bewolking geeft dus geen nadeel bij amorfe panelen.
  • Amorfe zonnepanelen zijn interessant voor plaatsingen naar oosten of westen. Dit komt omdat het diffuus licht goed wordt opgevangen.
  • Het vermogen neemt niet of nauwelijks af bij veroudering na de eerste 2 jaar. Daarna neemt het rendementsverlies door blootstelling aan licht nog steeds weinig af en is dit deels omkeerbaar; cellen van amorf repareren zichzelf als ze warm worden.

Wat zijn de nadelen van amorfe zonnepanelen?

  • Amorfe zonnepanelen hebben een kortere levensduur. Poly- en monokristallijn zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van 20 à 30 jaar. Amorfe zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van 15 tot 25 jaar.
  • Ze leveren weinig vermogen. Het vermogen wat amorfe zonnepanelen leveren komt verreweg in de buurt wat mono- of polykristallijn zonnepanelen leveren. Het rendement van amorfe zonnepanelen is 5 procent lager dan monokristallijn zonnepanelen en 16 procent lager dan polykristallijne zonnepanelen.
  • Het is niet interessant om zelfvoorzienend te zijn met amorfe zonnepanelen. Het levert te weinig vermogen op om een huishouden van voldoende energie te voorzien.

Het is nu nog niet interessant om je huishouden van stroom te voorzien. Het is nu interessant voor kleinschalig gebruik, zoals een horloge of rekenmachine. Bij dit soort product is de energiebehoefte niet hoog en is het amorfe zonnepaneel ideaal, omdat er niet per sé rechtstreeks zonlicht voor nodig is.

Amorfe zonnepanelen scheppen hoge verwachtingen voor de toekomst. Er wordt veel geëxperimenteerd met de dunne film techniek. Het dunne film laagje is super sterk, waardoor flexibele panelen mogelijk zijn in de toekomst. Ook zijn er experimenten met het opdampen van verschillende materialen, zodat dit als een ideaal filter kan dienen.

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Lees deze checklist dan nu en weet waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen!