Wanneer u wilt beginnen met beleggen, moet u eerst uitzoeken waarin u wilt beleggen. Drie opties die vaak mee worden genomen in de overweging zijn aandelen, goud en zonnepanelen. Maar welke optie is het meest veilig en winstgevend? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van beleggen in aandelen, goud en zonnepanelen op een rij.

Waarom moet ik beleggen?

Met de huidige lage spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing zien veel mensen hun vermogen afnemen. Om hun vermogen te laten groeien, besluiten veel mensen om te beleggen. Dit is namelijk, wanneer je het goed doet, winstgevender dan sparen bij de bank.

Beleggen in aandelen

beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is misschien wel de populairste en meest toegankelijke vorm van beleggen. Vooral omdat het tegenwoordig erg makkelijk is geworden met de komst van online brokers. Echter, beleggen in aandelen is risicovol. Het is belangrijk om te weten wanneer je de aandelen moet kopen en weer moet verkopen.

Wanneer je hier meer kennis van hebt, kun je enorm veel verdienen met aandelen. Dit is vooral een gevoelskwestie, maar ook rekenkundig vermogen en logisch nadenken zijn van belang. Omdat de beurs erg onstabiel is, loop je het risico je complete inzet kwijt te raken. Een aandeel kan op korte termijn sterk in waarde dalen, door een financiële verandering op de markt. Het beleggen in aandelen is dus uitsluitend een aanrader als je de tijd hebt om de materie in te duiken.

Beleggen in goud

beleggen in goud

Mensen beleggen met name in goud in onzekere tijden, omdat er geen risico van de tegenpartij bij komt kijken. Goud kan ook in waarde dalen of stijgen, maar je hebt geen tegenpartijrisico van de bank. Wanneer jouw bank ineens failliet gaat, krijg je tot €100.000,- terug van jouw rekening. In extreme gevallen kun je zelfs minder dan deze garantie krijgen.

Wanneer je belegt in goud bent je altijd verzekerd van de waarde van het goud op dat moment. Vanuit gegevens van de laatste jaren is gebleken dat goud een van de veiligste opties is om in te beleggen.

Natuurlijk blijft het risico op een waardevermindering bestaan, maar dat risico is bij goud niet hoog. Bovendien is goud erg rendabel om in te beleggen. De goudkoers is de laatste 10 jaar flink in waarde toegenomen en de stijgende lijn blijft naar verwachting voortzetten.

En tegenwoordig kan het kopen en verkopen makkelijk online. U heeft keuze uit diverse gouden beleggingsmunten van erkende producenten. Voor meer informatie: Goud kopen.

Beleggen in zonnepanelen

Zonne-energie is de snelst groeiende energiebron, en erg populair omdat er steeds meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Zonnepanelen zijn dus een relatief veilige belegging met een redelijk rendement. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt doorgaans tussen de 7 en 12 jaar. Aangezien de zonnepanelen minstens 2x zo lang mee zullen gaan, heb je een rendement van minstens 100% over de looptijd, wat neerkomt op zo’n 5 tot 10% rendement per jaar.

Naast het rendement is het duurzaamheidsaspect voor velen de reden om te investeren in zonnepanelen.

Waarin moet ik beleggen?

Nu we drie opties voor beleggen op een rij hebben gezet kunnen we de volgende conclusies trekken:

Qua rendement is goud de eenvoudigste en meest lucratieve belegging. Beleggen in aandelen vereist veel tijd en kennis om de gewenste resultaten te behalen en de onzekerheid is groot. Zonnepanelen zijn een relatief veilige belegging, maar leveren weinig rendement op in vergelijking met goud.

Aan beleggen in goud zit relatief weinig risico. Bovendien is de goudprijs de laatste jaren flink gestegen en deze stijgende lijn zal naar verwachting voortzetten.

 

Uiteraard zijn er nog andere opties om je geld veilig en lucratief weg te zetten. Welke opties overweeg jij? Laat het hieronder weten in een comment.