Zonnepanelen vergen een behoorlijke investering, maar in de loop der tijd kun je er een hoop geld mee besparen. Zonnepanelen moeten ongeveer 30 tot 50 jaar meegaan en vanuit de fabrikant krijg je meestal 20 of 25 jaar garantie. Door te kiezen voor de juiste zonnepanelen en deze goed te onderhouden kun je nog lang ná de garantie van je zonnepanelen genieten, zodat je nóg meer geld zult besparen.

Maar hoe onderhoud je nou goed je zonnepanelen zodat ze zo lang mogelijk meegaan?

Houd je zonnepanelen schoon

Eenmaal geïnstalleerd vergen zonnepanelen weinig aandacht. Je zou bijna vergeten dat ze er zijn… En dat is het dan ook gelijk het probleem! Het systeem is stil en je kunt ze gebruiken zonder ze ooit aan te raken.

Toch zou het verstandig je zonnepanelen te onderhouden om een hoger rendement te realiseren en onverwachte kosten te voorkomen. Het schoonhouden van je zonnepanelen is de eerste stap.

Hoe vaak moet je dan zonnepanelen schoonmaken? Het ligt aan waar je woont. Hoe schoner de lucht, hoe minder vaak je ze dient schoon te maken. In Amsterdam centrum zul je dus vaker stof en roet moeten verwijderen dan wanneer je in een rustig dorp woont. Ook als je aan zee woont zul je vaker moeten schoonmaken doordat er een laagje zand op kan komen te liggen.

In de meeste delen van Nederland kom je er mee weg als je het tweemaandelijks of ieder half jaar schoonmaakt. Houd dus zo nu en dan in de gaten of de zonnepanelen nog schoon zijn, om zo een maximaal rendement te waarborgen.

Hoe maak je de zonnepanelen schoon?

Maak nooit gebruik van een schurende zeep of spons. Het doel is om het glas zo schoon en doorzichtig mogelijk te maken zonder het te krassen.

Regelmatig de tuinslang erop zetten helpt ook, maar dit verwijdert geen hardnekkige vogelpoep en andere aanslag. Eens in het jaar dien je dan ook de zonnepanelen grondig te controleren op dergelijke aanslag. Wanneer dit op meerdere punten aanwezig is loont het om dit te verwijderen. Doe dit met bijvoorbeeld groene zeep of glassex. Maak de zonnepanelen daarna goed droog en voorkom strepen.

Maar let op: Werk altijd veilig en zeker jezelf als je het dak op gaat.

Houd je systeem goed bij

Controleer dus regelmatig je zonnepanelen. Houd ook het geleverde rendement per jaar in de gaten. Leveren je zonnepanelen opeens een paar procent minder op? Vergelijk het met vorig jaar. Als het aanzienlijk minder is, dan kan schoonmaken de oplossing zijn!

Succes!