Zonnepanelen zijn een populaire vorm van groene energie. Ze zijn steeds vaker te zien op de daken en de prijs ervan neemt af. Misschien overweegt u ook wel om zonnepanelen aan te schaffen. We zetten hier de voor- en nadelen op een rij. Maar eerst leggen we uit hoe zonnepanelen precies werken.

Hoe werken zonnepanelen?

De zonnepanelen worden geïnstalleerd op uw dak. Als de zonnestralen het zonnepaneel bereiken, wordt er spanning opgewekt in de bovenste laag. Deze spanning wordt in het paneel omgezet naar elektriciteit. De elektriciteit gaat naar de omvormer, die de gelijkspanning omzet naar wisselspanning. Zo is de elektriciteit klaar voor eigen gebruik.

Voordelen van zonnepanelen

Lagere energierekening

Door zonnepanelen kunt u uw eigen elektriciteit opwekken. U hoeft dus niet meer volledig energie van de energieleverancier te bekostigen. In de zomer kan het zo zijn dat u uw eigen huishouden van 100% eigen opgewekte energie kan voorzien. Natuurlijk zijn deze winsten op het begin om de investering terug te verdienen. Na ongeveer 7 à 8 jaar maakt u per jaar bij een gemiddeld gezin tegen de 1.000 euro winst.

CO2 uitstoot beperken

De energie die opgewekt wordt door zonnepanelen is schone energie. Bij het opwekken komt geen CO2 vrij. Dit bespaart per jaar 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel. Zo kunnen we het broeikaseffect tegengaan.

Hogere woningwaarde

Door te investeren in zonne-energie verhoogt u de waarde van uw huis. U krijgt namelijk een hoger energielabel als u zonnepanelen hebt aangeschaft. Immers hoeft de koper deze moeite en investering niet meer te doen en wel profiteert van lagere energiekosten. Om te laten zien hoeveel de waarde van uw huis stijgt, geven we dit voorbeeld: Stel u heeft 3.500 euro geïnvesteerd in 6 zonnepanelen. Uw huis stijgt dan gemiddeld met 7.000 euro.

energielabel

Subsidie

Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen vanuit de overheid op dit moment, maar u kunt wel uw btw terugkrijgen van de installatie en arbeid. Deze 21% ‘korting’ is mooi meegenomen! Er zijn soms ook regionale subsidies of subsidies vanuit de gemeente beschikbaar.

Duurzame bron

Zonnestralen zijn er altijd, zelfs in de winter. Deze bron raakt niet op, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door gebruik van zonne-energie kunnen we de uitputting van fossiele brandstoffen rekken.

Salderen

Een bijkomend voordeel van zonnepanelen is dat u ongebruikte opgewekte elektriciteit kan salderen. Het kan voorkomen, zeker in de zomer, dat u meer opwekt dan u verbruikt. De ongebruikte opgewekte elektriciteit kunt u terug leveren aan het net en daar krijgt u een vergoeding voor terug. Let er wel op dat er een maximum van 3000 kWh aan is verbonden en u een meter nodig hebt.

Lange levensduur

Zonnepanelen hebben een lange levensduur. U heeft zeker 25 jaar profijt van zonnepanelen. Als uw terugverdientijd van de zonnepanelen 8 jaar is, heeft u 13 jaar lang winst!

Weinig onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt, wordt automatisch weer weggespoeld. Om een optimaal rendement te behouden is het wel nodig de panelen een enkele keer per jaar te controleren op vuil of beschadigingen.

Nadelen zonnepanelen

Het dak moet geschikt zijn

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal eisen waaraan het dak moet voldoen. Er moet minimaal 10 meter oppervlak beschikbaar zijn. De panelen moeten kunnen richten naar het zuiden en optimaal zou een hoek van 36 graden zijn.

Minder mooi dak

Niet iedereen is gecharmeerd van een dak vol zonnepanelen. Al wordt het wel steeds normaler om zonnepanelen op het dak te hebben. Sommigen vinden het juist iets om mee te pronken.

Investeringsprijs

De aanschaf van zonnepanelen is in één keer een hoop geld. Een investering kost al snel een paar duizend euro’s. Uiteraard verdient zich dit terug in 7 à 8 jaar. Het terugverdienen is dus een langetermijnproces. Na de terugverdientijd maakt u winst.

Opgewekte energie niet genoeg

De opgewekte energie van zonnepanelen is vaak niet genoeg om het hele huishouden van energie te voorzien. U zult dus nog wel energie van het net nodig hebben.

Energieopslag in dure accu’s

In plaats van het terugleveren van ongebruikte opgewekte energie aan het net, kunt u de energie ook zelf opslaan. Hiervoor hebt u wel accu’s nodig die vrij duur zijn. Vaak liggen de prijzen al rond de 1.000 euro.

opslag

Extra groep in meterkast bij meer dan 3 panelen

Als u meer dan drie panelen aanschaft, moet er een extra groep in de meterkast worden geplaatst. Dit kost vaak meer dan honderd euro.

Stijging Verzekeringspremie

Het kan zijn dat de verzekeringspremie van uw huis stijgt als u zonnepanelen plaatst. Dit hangt af van de verzekeringsmaatschappij.

Conclusie

Er zijn sterke voordelen die de nadelen overtreffen. Natuurlijk kan het zo zijn dat uw dak niet geschikt is. Dan is het niet verstandig voor zonnepanelen te kiezen. U kunt dan andere opties overwegen om zonnepanelen ergens anders dan op het dak te plaatsen. Het is vooral belangrijk dat u zich heeft verdiept in zonnepanelen en voor kwaliteit kiest. Zonnepanelen kunnen u lang profijt bieden en helpen mee voor een goed milieu.

Tips zonnepanelen

  • Zoek een betrouwbare leverancier en fabrikant. Let op de garantie en keurmerken, zodat je zeker weet dat het rendement van zonnepanelen niet snel zal afnemen. Het is ontzettend belangrijk bij een duurzaam product zoals zonnepanelen voor kwaliteit te gaan.
  • Let ook bij de omvormer op de kwaliteit.
  • Je kunt zelf zonnepanelen installeren als je handig bent en een helpende hand heb. Er zijn doe-het-zelf pakketten. Echter zien we vaak dat er hier complicaties bij voorkomen.
  • Installateurs moeten langskomen voor een goede prijsindicatie. Als ze een geschatte offerte toesturen, is deze niet 100% betrouwbaar. Zonnepanelen zijn maatwerk en ook het rendement kan niet met een vinger in de lucht worden geschat.
  • Ga na of de ligging van de zonnepanelen ideaal is. Buiten dat uw dak geschikt moet zijn, is het ook belangrijk dat er geen objecten in de omgeving zijn die schaduw kunnen geven. Let er extra op dat objecten misschien ‘s ochtends geen schaduw geven, maar wel ‘s avonds.
  • Uw installateur zal het u waarschijnlijk wel vermelden: let op dat u niet meer dan 3000 kWh kan terug salderen. Mocht u ervoor kiezen maximaal te willen opwekken, kunt u misschien beter uw energie opslaan.