De garantie van zonnepanelen is niet zo eenvoudig als bij veel andere producten. Er zijn namelijk verschillende soorten garanties en de verschillen in de garantietermijn kunnen aanzienlijk per aanbieder verschillen. Hieronder een duidelijk overzicht van de verschillende garanties die er bestaan en waar u extra op moet letten.

Productgarantie

Aanbieders maken onderscheid in verschillende garantietermijnen voor zonnepanelen, omvormers, en overige onderdelen. Op de zonnepanelen zelf wordt meestal een fabrieksgarantie gegeven van tussen de 5 en 10 jaar, hoewel sommige fabrikanten zelfs een productgarantie geven van 20 jaar.

Voor de omvormers en overige onderdelen ligt de productgarantie soms ver uiteen, tussen de 2 en 25 jaar.

Let goed op of het gaat om fabrieksgarantie of garantie van de aanbieder / installateur.

Vermogensgarantie

Aanbieders van zonnepanelen geven vaak naast de productgarantie ook nog een vermogensgarantie over zonnepanelen. Zonnepanelen gaan door invloed van weersomstandigheden en UV-licht langzaam terug in vermogen. Sommige aanbieders geven hier een garantie op om aan te tonen dat hun zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn en de achteruitgang in vermogen minimaal is. De vermogensgarantie geeft u dus een garantie over de opbrengst van de zonnepanelen.

Meestal zijn er twee garanties van toepassing: een 90% vermogensgarantie en een 80% vermogensgarantie. Dit betekent dat u gedurende de garantietermijn ten minste recht hebt op een percentage van de mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. In de voorwaarden staan meestal de maatregelen die door de aanbieder worden genomen wanneer hier niet aan wordt voldaan. In de meeste gevallen ligt het 90% garantievermogen tussen de 10 en 12 jaar. De 80% vermogensgarantie is meestal rond de 20 jaar.

Voorbeeld: in uw offerte staat een vermogensgarantie van 20 jaar voor 80%. Dit betekent dat de zonnepanelen minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen moeten leveren voor de eerste 20 jaar dat de zonnepanelen op uw dak liggen.

Garantie op installatie

Bij fouten die zijn veroorzaakt bij de installatie van de zonnepanelen geldt er een garantie van gemiddeld 1 of 2 jaar bij de meeste installateurs. Belangrijk hierbij is dat de garantie voor installatiewerkzaamheden niet opnieuw ingaat bij een reparatie maar doorloopt vanaf het eerste moment dat de zonnepanelen op uw dak liggen.

Systeemgarantie

De systeemgarantie wilt zeggen dat er garantie wordt geboden op zowel het installatiewerk als de zorgvuldig op elkaar afgestemde combinatie van montageonderdelen, omvormer en panelen. Als er iets mis is in het systeem, hoeft u dit meestal niet zelf aan te tonen, maar komt de leverancier het gratis oplossen.

Tips bij garantie

Hieronder enkele tips met betrekking tot de garantie van zonnepanelen waar u op dient te letten.

  1. Lees goed in de offerte of de algemene voorwaarden wie de garantie verleent. Gaat het om fabrieksgarantie òf garantie van de aanbieder / installateur. Als het niet duidelijk is vermeld, vraag dit dan na bij uw aanbieder, het liefst schriftelijk getekend.
  2. Niet alle aanbieders geven vermogensgarantie op hun producten. Check dus of er naast de productgarantie ook een vermogensgarantie wordt gegeven over de zonnepanelen.
  3. Als u aanspraak wilt maken op één van bovengenoemde garanties dient u altijd de originele factuur in uw bezit te hebben. Gooi de factuur daarom nooit weg.

Meer weten?  Lees meer over de valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan en kom in contact met de beste aanbieders!