Schone zonnepanelen leveren een hoger rendement

Sommigen onder ons denken dat je ramen niet hoeft te zemen, want daar zorgt de regen wel voor. Helaas is dit een misvatting en kun je direct zien wie zo over het schoonmaken van ramen denkt. Wie zonnepanelen heeft aangeschaft, zit met een soortgelijk dilemma. Worden ze schoon dankzij de regen of moet ik dat zo nu en dan zelf doen?

Poetsen van zonnepanelen

Zonnepanelen staan veelal op daken. Dat betekent dat ze niet makkelijk te bereiken zijn. Om ze te kunnen schoonhouden, zul je dus even goed moeten overwegen op welke wijze dat mogelijk is. Want uiteindelijk is niemand gebaat bij schone zonnepanelen, terwijl degene, die ze gereinigd heeft of een gat in het dak getrapt heeft of, zelfs nog erger, van dat dak gevallen is.

Alles begint dus bij een reinigingsplan.

1. Veiligheid voorop

  • Elektriciteit uitschakelen, zodat het gebruik van water geen gevaar oplevert.
  • Niet op een ladder staand allerlei fratsen uit halen, want dat kan een val veroorzaken.
  • Op een schuin dak altijd een valbeveiliging aanbrengen en gebruiken. Nooit zo maar het dak opklimmen!
  • Controleer een plat dak eerst voordat je er op gaat lopen. Hoeveel gewicht kan het aan en heeft het zwakke plekken? Dit is veel goedkoper dan wanneer je er door heen trapt en alles gerepareerd moet worden.

2. Dan het poetsen zelf

  • Uiteraard gebruik je nooit schuursponsjes of ander materiaal dat de zonnepanelen kan beschadigen. Dus ook geen agressief reinigingsmiddel.
  • Kun je erbij, neem dan lauwwarm water met eventueel afwasmiddel, want dat reinigt uitstekend.
  • Maak ze schoon als het droog weer is, zodat de vogelpoep eerst met een borsteltje kan worden verwijderd.
  • Zorg er voor dat de onderkant goed schoon is, want daar hoopt viezigheid zich op.
  • Neem een zeem mee om ze even droog te wrijven.

Voordelen van zonnepanelen goed schoon houden

Schone zonnepanelen leveren een hoger rendement. Het is dan ook aan te bevelen de zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Bijvoorbeeld in april als de zomer voor de deur staat. In juni als de tijd van de meeste zonne-uren begint en voordat de herfst begint, zodat ze zoveel mogelijk zon kunnen vangen.

Nou is het niet altijd noodzakelijk om de panelen met de hand schoon te maken. Voor beurt twee en drie kun je ze ook afspuiten met de tuinslang. Let op, gebruik nooit de hogedrukreiniger, want die veroorzaakt beschadigingen. Neem altijd zachte producten, zoals afwasmiddel of een mengsel van azijn en spiritus. Dit laatste laat weinig strepen achter en is milieuvriendelijk.

Zonnepanelen schoonmaken bij sneeuw

Er zijn spelbedervers als het op energieopwekking aankomt. Denk aan ijs en sneeuw. Als ’s ochtends de autoramen bevroren zijn, dan kan dat zo maar ook voor de zonnepanelen gelden. Ga echter nooit met een ruitenkrabber dat ijs verwijderen, want dat zorgt voor krassen en rendementsverlies.

Hetzelfde geldt bij sneeuw. Die kan wel met een zachte kwast of bezem verwijderd worden, maar nooit met iets dat krassen of beschadigingen oplevert. Mocht het lastig zijn de panelen zelf te reinigen, laat het dan een keer per jaar door een gespecialiseerd bedrijf doen. De kosten betalen zichzelf terug.

Niet alleen met het wassen van zonnepanelen bespaar je op stroom. Via Overstappen.nl kun je ieder jaar weer wisselen van energieleverancier. De besparing kan oplopen tot wel €350,- per jaar.