Dat de Braziliaanse Amazonne een aantal voetbalvelden per dag kleiner wordt, kan irrelevant lijken, maar gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de effecten hiervan. Daarom is duurzaam hout en dus ook tuinhout extra belangrijk. Slechts 8% van ’s werelds bossen is beschermd.
Wat is duurzaam hout in het algemeen?
Duurzaam hout komt uit bossen waar de productie onder toezicht staat zodat er niet teveel gekapt wordt en waar er ook weer opnieuw gepland wordt. Daarnaast wordt in de gaten gehouden dat de omgeving zo min mogelijk schade oploopt. Overige beplanting, wateren en dieren worden zo min mogelijk belast.
Niet-duurzaam hout daarentegen laat, zoals we allemaal wel weten, enorme schade achter in de vorm van lege vlaktes waar decennia geen bomen meer zullen groeien.
Hoe herken je duurzaam hout?
Over het algemeen kun je stellen dat snelgroeiend hout duurzamer is dan het langzaam groeiende hout. De reden is simpel: snelgroeiend hout is makkelijk te vervangen en opnieuw te laten groeien.
De EU heeft inmiddels maatregelen genomen om duurzaam hout te creëren. In de deelnemende landen worden sinds enkele jaren namelijk meer bomen gepland dan er gekapt worden! Om die reden is hout uit de EU doorgaans duurzaam en milieubewust.
Maar hoe zit het met hout van buiten de EU?
Hout uit Azië, Afrike en Amerika is doorgaans iets minder zeker wat duurzaamheid betreft. De boskap – en dan vooral de illegale boskap – is big business voor veel van deze inwoners. Het achterhalen of hout uit deze landen milieubewust is gekapt, is doorgaans een enorme uitdaging en helaas te vaak nog onduidelijk.
Wat je zou kunnen doen is het natrekken van de lijst van bedreigde boomsoorten van de Verenigde Naties, maar aangezien dat voor velen te veel werk is wordt dit maar weinig gedaan.
En hoe herken je duurzaam tuinhout?
Geldt dit ook voor tuinhout?
Ondanks dat het FSC-keurmerk niet alles zegt over de duurzaamheid is het wel een goed uitgangspunt. FSC (Forest Stewardship Councel) geeft aan dat het hout op een verantwoorde manier is gekapt. Dit wil zeggen dat er rekening gehouden wordt met de omgeving, natuur en het leven rondom de locatie waar gekapt wordt. Om er zeker van te zijn dat er niet teveel schade – ook indirecte schade – wordt aangericht, dient iedere schakel zelfstandig geaccrediteerd te worden om een FSC-keurmerk te mogen dragen. Pas als alle leveranciers en producenten gekeurd zijn, mag het hout het felbegeerde keurmerk voeren.
Heeft duurzaam tuinhout dan geen nadelen?
Toch wel. En eigenlijk is dat een voor de hand liggende: de prijs! Gemiddeld genomen is FSC-tuinhout 9% duurder dan ongecertificeerd hout. Deze percentages gelden ook voor tuinhout.
TIP: Voor meer informatie over duurzaam tuinhout en enkele voorbeelden, kijk hier: Tuinhout en Hardhout van Houthandelonline.