In vergelijking met de meer traditionele lampen, gaat LED-verlichting minder snel kapot en gaat het langer mee. De gemiddelde levensduur van LED-verlichting zou tussen de 20.000 en 60.000 moeten liggen. Dit zijn echter de branduren voor alleen de LED zelf. Het daadwerkelijke aantal branduren van je LED-lamp wordt bepaald door een aantal factoren.

Factoren van invloed

Het aantal branduren van LED is behoorlijk wat, tussen de 20.000 en 60.000. Gemiddeld genomne zeggen we dat LED-lampen 35.000 branduren hebben. Echter de branduren worden beinvloed door een antaal factoren, zoals:

  • Omgevingstemperatuur

De temperatuur van de omgeving waarin de LED-lamp verkeerd is van grote invloed. Zo zal een lamp in een koude ruimte langer meer gaan en helderder blijven branden. In warmere omgevingen is dat het tegenovergestelde.

  • Stroomverbruik

De hoeveelheid stroom die aan- en afgevoerd kan worden via de LED-lamp bepaald mede de levensduur van uw lamp. Hoe meer stroom er op één moment verwerkt kan worden, hoe korter de levensduur van uw lamp zal zijn. Nog beter is om een non-stop stabiele stroomsterkte te hebben. Dit zal de levensduur van uw lamp ten goede komen.

  • Invloeden van buitenaf

LED-lampen zijn zeer bestendig tegen trillingen of breekgevaar van buitenaf. Echter, vocht kan wel een gevaar voor de levensduur van uw lamp zijn. De metalen onderdeln van uw lamp, net als de elektronische verbindingen, kunnen zeer slecht tegen vochtige plekken. De IP-waarde op uw lamp geeft iets aan over de beschermingsgraad van uw product tegen invloeden van buitenaf. Aan deze IP-waarde kunt u aflezen hoe goed uw LED-lamp tegen vochtige gebieden kan. Hoe hoger het getal van de IP-waarde, hoe beter uw lamp bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Waarom gaat een LED lamp langer mee dan een gewone lamp?

Ondanks een aantal factoren die de levensduur van de LED-lamp beïnvloeden, gaat LED-lampen dus gemiddeld mee dan gewone lampen. Dit kom mede doordat de warmte die een LED-lamp uitstraalt maar minimaal is. Deze warmte is geminimaliseerd, omdat zo de kans op doorbranden verkleind werd.  Ook is de elektronica in de lamp wat steviger construeerd dan in andere lampen. Hierdoor gaat het framewerk minder snel kapot, en dus gaat de lamp in zijn geheel ook langer mee.

LED versus andere lampen

Er zijn vele verschillende soorten lampen op de markt. Hieronder presenteren wij een klein overzicht, om de voor en nadelen qua levensduur goed te kunnen afwegen:

  • Gloeilampen gaan gemiddeld maar 1000 branduren mee. Dit komt doordat het gloeidraad binnen in de lamp simpelweg opgebrand wordt. Behalve dat het aantal branduren ontzettend veel korter is dan bij LED-verlichting, zijn gloeilampen ook nog eens verboden sinds 2012, vanwege schadelijke materialen voor het milieu in de lamp.
  • Halogeenlampen branden net als gloeilampen hun gloeidraad van binnenuit op. Toch gaan halogeenlampen iets langer mee dan gloeilampen, gemiddeld 3500 uur.
  • Spaarlampen hebben een erg wisselende gemiddelde levensduur. Dit komt doordat de levensduur vooral bepaald wordt de het schakelapparaat waar de lamp op aangesloten wordt. We hebben toch geprobeerd een gemiddeld te berekenen, dat op 7500 uur per lamp uitkomt.

Al met al blijkt dat LED-lampen gemiddeld 5x langer meegaan dan zijn voornaamste concurrent: de spaarlamp. Moet u dus binnenkort nog nieuwe lampen aanschaffen? Overweeg dan eens LED-lampen in huis te halen!

Gloeidraad doorgebrand