Waar zonnepanelen installaties ongeveer 20 tot 25 jaar mee gaan, gaan omvormers maar 10 tot 15 jaar mee. De helft dus. Het is daarom belangrijk om voor een goede omvormer te kiezen. Maar wat is een omvormer nou eigenlijk precies en wat doet het voor mijn zonne installatie? En waar moet ik op letten als ik een nieuwe omvormer moet kopen?

Wat is een omvormer?

Allereerst wat is een omvormer? Het is een van de belangrijkste onderdelen van uw zonne installatie. De stroom die uw zonnepanelen opvangen is namelijk niet direct bruikbaar voor uw huishoudelijke apparaten. Deze moet omgevormd worden. Hier komt de omvormer in beeld. Deze zet de ruwe zonne-energie om naar bruikbare energie voor onze huis-, tuin- en keukenapparatuur. Bruikbare energie betekent 230 Volt, zoals die uit ieder stopcontact komt.

 

Omvormer onderdimensioneren

Onderdimensioneren wordt erg vaak toegepast om omvormers. Dit betekent dat de omvormer minder vermogen, minder power, heeft dan de zonnepanelen. Gemiddeld is het vermogen van de omvormer 90% van het vermogen van de zonnepanelen. Dit wordt vaak gedaan om een paar simpele redenen:

  • Allereerst halen vaak hun maximale vermogen niet. Het is daarom niet nodig om een grote omvormer te hebben, als deze niet optimaal benut wordt.
  • De effectiviteit van de omvormer is het hoogst wanneer deze in een hoog rendement zit. Een kleinere omvormer kan deze staat sneller bereiken.
  • Een omvormer met een lager vermogen, is goedkoper dan een omvormer met meer vermogen. Deze kan echter ook minder stroom omzetten, de keus is aan u waar u de focus op wilt hebben.
  • Iedere dag moet de omvormer opnieuw opstarten. Dit is een zwaar proces, dat de levensduur van je omvormer niet ten goede komt. Hoe kleiner de omvormer, hoe lichter dit proces.

 Hoeveelheid zonnepanelen

Waar moet je op letten bij het kopen van een omvormer?

Er zijn drie typen omvormers: type 1, 2 en 3. Ieder zonnesysteem vergt een andere omvormer, om optimaal te blijven presenteren. Het aantal zonnepanelen en het vermogen van de hoofdaansluiting zijn vaak doorslaggevend bij het bepalen van de juiste omvormer. Onder de 16 zonnepanelen wordt standaard omvormer type 1 gebruikt. Tussen 17 en 23 zonnepanelen ligt aan het vermogen van de hoofdaansluiting om te kijken of omvormer type 2 of 3 gebruikt wordt. Vaak gaat de voorkeur wel uit naar omvormer type 3, omdat die vermogen aankan. Boven de 23 zonnepanelen wordt eigenlijk standaard omvormer type 3 gebruikt.

Bovenstaande regels zijn echter niet definitief. Het is verstandig om een specialist uw situatie te laten beoordelen, op het moment dat u een nieuwe omvormer moet aanschaffen. Deze kan naar uw specifieke situatie kijken, en aan de hand daarvan passend advies geven.