Afhankelijk welk vloeistofsysteem uw boiler heeft is een ander type onderhoud nodig. Uw zonneboiler kan een terugloopsysteem of een drukgevuld systeem hebben. Een terugloopsysteem betekend dat er water op een natuurlijke manier van de zonnecollectoren naar het boilervat beweegt. Het boilervat moet hierom altijd lager liggen dan de zonnecollectoren. Bij een drukgevuld systeem zijn de buizen gevuld met druk dat het water vooruit stuwt. Deze druk kan het water ook omhoog of zijwaarts stuwen, vandaar dat de plaatsing van het boilervat bij dit type niet uit maakt.

Kosten onderhoud

De kosten voor onderhoud van een zonneboiler met terugloopsysteem liggen lager dan bij een drukgevuld systeem. Natuurlijk zijn de exacte kosten verschillend per monteur, maar gemiddeld liggen de servicekosten bij een boiler met terugloopsysteem rond de 50 euro per keer en bij een boiler met een drukgevuld systeem rond de 150 euro per keer. Eens in de 5 word aangeraden uw boiler een onderhoudsbeurt te geven.

Het is aan te raden om een contract voor periodiek onderhoud af te sluiten bij een erkend monteur. Deze kijkt dan meteen uw hele systeem na: de zonnecollector, de boiler, de pomp en alle leidingen. Maar pas op de kleine lettertjes! De kosten per bedrijf kunnen heel erg uiteenlopen wanneer er een storing optreed, en er een monteur moet komen opdagen. Daarom een tip van ons is om bij de installatie van uw zonneboiler een servicecontract af te sluiten. Die is vaak dekkend voor allerlei kosten die anders gemaakt moeten worden, tijdens storingen en onderhoud.

Voor een overzicht van alle eenmalige kosten bij de aanschaf van een zonneboiler waar men rekening, lees onze andere blog.

zonnecollectors

Levensduur: invloedsfactoren

Gemiddeld gaat een zonneboiler 25 jaar mee, mits er verantwoordelijk mee omgegaan wordt. Vaak is ook het niet zo dat het hele systeem tegelijk aan vervanging toe is, maar één van de onderdelen. Het hele systeem van een zonneboiler bestaat uit velen verschillende onderdelen: de zonnecollector, de boiler, de pomp, de leidingen en alle bijbehorende elektronica. Als één onderdeel niet meer functioneert hoeft vaak alleen dat vervangen te worden, in plaats van het hele systeem.

Een onderhoudsbeurt eens in de 5 jaar is één van de belangrijkste invloedsfactoren als het aankomt op de totale levensduur van uw zonneboiler. Behalve dat is het van belang om een onderdelen van goede kwaliteit te kopen. Betere onderdelen garanderen niet alleen een langere levensduur van uw boiler installatie, maar ook een hoger rendement.

Wat kan ik zelf doen?

  • Het echte onderhoud van je zonneboiler is natuurlijk werk voor een monteur, maar er zijn een aantal dingen die uw zelf in de gaten kunt houden om uw boiler zo lang mogelijk mee te laten gaan. Allereerst is het verstandig om het voorraadvat met water één keer in de twee jaar te verversen, om ervoor te zorgen dat er geen kalk ophoping in het voorraadvat achter blijft.
  • Iets om ook één keer in de twee jaar te doen is om de zonnecollectoren te controleren op mosvorming. In het geval van mosvorming maak de collectoren schoon simpelweg met lauw water en wat schoonmaakmiddel.
  • Aan te raden is om de anode te controleren. Dit is het onderdeel van de installatie wat voorkomt dat het voorraadvat gaat roesten. Meeste zonneboilers hebben een klein lampje wat gaat knipperen in geval van roestvorming. U hoeft simpelweg uw monteur te bellen als dit het geval is.
  • Voor mensen met een zonneboiler met een terugloopsysteem is het niet nodig om deze laatste stap te ondernemen, voor mensen met een zonneboiler met een drukgevuld systeem wel. Nu is Nederland niet een land waar het een aantal maanden per jaar vriest, maar het is wel aan te raden de kwaliteit van het antivriesmiddel met enige regelmaat te checken, zodat uw systeem ook goed blijft functioneren wanneer de temperatuur onder nul is.

Heb jij twee rechterhanden en weet jij alles van elektronica, klussen en monteren?

Advertentie:

Bekijk alle technische vacatures