Tegenwoordig vereisen de meeste zonnepanelen weinig onderhoud. De ligging van zonnepanelen, op het dak, maakt het namelijk lastig deze goed schoon te kunnen maken. Veel zonnepanelen zijn daarom tegenwoordig voorzien van een zelfreinigende laag, die zorgt dat door middel van regen, de panelen weer schoongespoeld worden.

Mocht u nou niet zeker weten of uw zonnepanelen een zelfreinigende laag hebben, of wilt u er gewoon zeker van zijn dat uw zonnepanelen echt schoon zijn, lees dan dit artikel goed door. Het is namelijk erg belangrijk uw zonnepanelen goed te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen langer mee gaan, maar ook dat het rendement van panelen optimaal blijft. Schone panelen leveren maximaal, terwijl vuile panelen tot wel 5% minder rendement kunnen opleveren. Het onderhouden van zonnepanelen is ook niet veel werk, als dit regelmatig gebeurd. De moeite waard dus om het goed uw zonnepanelen goed te verzorgen.

 Vuilafstotende laag zonnepanelen

Wat komt er allemaal bij kijken?

U kent het vast wel, ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. Ieder jaar wanneer de dagen langer worden, de temperatuur stijgt en de vogeltjes weer vrolijk fluiten in de ochtend houden we in Nederland massaal een grote voorjaarsschoonmaak. Vergeet daar bij niet, uw zonnepanelen schoon te maken! Door regelmatig uw zonnepanelen schoon te maken, is het grootste onderhoud aan uw zonnepanelen al gebeurd.  Bovendien vangen schone zonnepanelen meer zon, wat meer energie oplevert.

Uw kunt uw zonnepanelen zelf schoonmaken, of ervoor kiezen om het te laten doen door een specialist. Zelf reinigen is helemaal niet zo lastig, als u maar goed rekening houdt met de volgende belangrijke adviezen. Allereerst is het belangrijk om uw zonnepanelen altijd met een zacht materiaal schoon te maken. Een hard borstel of schuurspons kunnen krassen op uw panelen veroorzaken, waardoor de panelen niet meer optimaal kunnen functioneren. Gebruik nooit een hogedrukspuit, ook al lijkt het een gemakkelijke oplossing! Deze kunnen uw zonnepanelen ernstig beschadigen.

Ook is het aan te raden geen gewone zeep of allesreiniger te gebruiken. Deze kunnen de vuilafstotende laag, die om uw zonnepanelen ligt ernstig beschadigen. Nogmaals, dat komt het functioneren van uw zonnepanelen niet ten goede. Het is aan te raden met speciale zeep voor zonnepanelen te gebruiken, of enkel lauw water.

Onderhoud door een expert, wat zijn de kosten?

Onderhoud is natuurlijk niet alleen schoonmaken. Schoonmaken is inderdaad het grootste deel van het onderhoud van uw zonnepanelen, maar ook één keer in de vijf jaar is het verstandig uw bedrading en systeem te laten inspecteren door een expert. Zonnespecialisten kunnen niet alleen uw installatie schoonmaken, maar ook uw hele systeem controleren. Zo weet u zeker dat alle kabels nog goed bevestigd zijn en alle onderdelen geen mankementen vertonen. U kunt het schoonmaken en de inspectie natuurlijk combineren, of allebei apart.

De prijzen van dergelijke bezoekjes verschillen heel erg. Afhankelijk van wat de klant wil, alleen reinigen of het full service pakket met een inspectie, verschillen de prijzen. Maar ook per maatschappij kunnen de prijzen uiteen lopen. Het is verstandig om u goed te verdiepen en verschillende offertes aan te vragen, voor u met een partij in zee gaat.

Schoonmaken zonnepanelen expert