Emmelien heeft de proef op som genomen. Dit is haar verslag van een inventarisatie voor een zonneboiler.

‘Via De Groene Bron heb ik onderzocht of een zonneboiler voor mij interessant zal zijn. Ik heb het aanvraagformulier zonneboiler ingevuld en werd benaderd door drie aanbieders. Ik koos ervoor Burg Solar langs te laten komen voor een inventarisatie.

Inventarisatie

logo burg solar zonneboilersDe eerste vrijdag van 2014 om klokslag twee uur stond Peter Sul van Burg Solar bij mij in de Stationsstraat om te bekijken of mijn huis en de ligging ervan geschikt zouden zijn voor het  plaatsen van een (combi) zonneboiler.

Enige tijd daarvoor had ik een aanvraagformulier ingevuld over de eventuele mogelijkheid hiervan op de website van De Groene Bron. Ik moet zeggen dat ik dat een goede vragenlijst vond met meer dan genoeg mogelijkheden en ruimte om alles kwijt te kunnen wat relevant zou kunnen zijn om zonne-energie op te slaan in een boiler.

Ik vond het eigenlijk best wel spannend om te weten te komen of de ligging van mijn huis wel geschikt genoeg zou zijn om de overstap te maken naar een mee natuurlijke vorm van energieverschaffing.

Demoman Peter

Eenmaal binnen, zag ik dat Peter een pittig groot demomodel meehad genomen en wat brochures over de verschillende typen zonneboilers.

Nog voordat demoman goed en wel zat, begon hij al enthousiast te vertellen over dit model. Over de temperatuur van het water, de omvang en beste plaatsing van de boiler; dit alles kwam ter sprake waarna we de tuin in togen om te kijken hoe de ligging van de verschillende dakdelen zich verhielden ten opzichte van de zonnegang.

Positie van het dak ten opzichte van de zon

Helaas bleek al gauw dat, ondanks het feit dat mijn tuin ideaal gelegen is op het zuiden, de twee dakdelen richting oost en west staan, waardoor er geen optimaal gebruik gemaakt zou worden van de zon hetgeen natuurlijk zonde is.

Plaatsing binnenshuis van zonneboiler

Weer terug binnen zijn we nog even naar boven gelopen om te kijken om te bekijken of daar nog opties waren om de boiler in een van de kamers te plaatsen. Helaas heb ik een klein verwarmingshok en de vraag van Peter of de boiler in mijn {de grootste van de drie kamers boven} slaapkamer zou kunnen bracht niet echt veel enthousiasme bij mij teweeg. Het lijkt mij nu niet echt het toppunt van gezelligheid als je lekker onder je dekbed ligt met een spannende thriller met uitzicht op een metalige constructie die wellicht af en toe ook nog borrelende en/of pruttelende geluiden maakt. Een bonkende verwarming, onderdeel van een tamelijk oud cv-systeem dat mij regelmatig uit de slaap houdt, is mij meer dan genoeg.

Ook al weet je dat die boiler daar staat om je steentje bij te dragen aan een gezondere leefomgeving, dan nog vind ik dat het niet allemaal ‘ in your face’ hoeft te staan.

Geen ideale situatie bij mij thuis voor dit systeem

Na deze uitleg, inventarisatie en rondgang in en door de verschillende delen van mijn huis en tuin, een klein uurtje verder, werd langzaamaan duidelijk dat de situering van de dakdelen in combinatie met de moeilijkheid van het plaatsen van de zonneboiler op een zo rendabel mogelijke plek, de kansen aanzienlijk verkleinden op een avontuur in duurzaamheid.

Maar desondanks niet getreurd: immers, u steekt er altijd wel wat van op en dat deel ik dan ook gaarne met andere geïnteresseerde welwillenden die het eens anders aan willen pakken.

Mooie initiatieven in wijken door bewoners

Initiatieven door bewoners, gelukkig worden dat er steeds meer, mede doordat de overheid op verschillende niveaus subsidies verstrekt voor dit soort duurzame projecten.