We zijn tegenwoordig steeds bewuster bezig met energie en duurzaamheid. Hier valt ook recycling onder. Dat batterijen gerecycled kunnen worden, wist u misschien al. Maar wist u dat ook omvormers en zonnepanelen gerecycled kunnen worden? Hier helpt PV Cycle bij.

Wie zijn PV Cycle?

PV Cycle is een non-profit organisatie die de recycling van zonnepanelen (PV) op zich neemt. Dit initiatief is in 2007 gestart door een verbond van een aantal grote zonnepanelen leveranciers. Tegenwoordig recyclen ze ook omvormers en batterijen.

In Nederland zijn producenten van zonnepanelen verplicht deze milieuvriendelijk te recyclen. PV Cycle is de instantie die het de fabrikant hierbij makkelijk maakt.

Wanneer neemt PV Cycle zonnepanelen in?

Er zijn drie redenen om zonnepanelen in te nemen:

  1. Defecte zonnepanelen worden ingenomen doordat ze technisch afgeschreven zijn. Het kan zijn dat het oude zonnepanelen betreft die het beoogde rendement niet meer waarmaken. Deze kunnen vervangen worden door nieuwe zonnepanelen met een veel hogere opbrengst per vierkante meter.
  2. Er zijn defecten of beschadigingen door transport of installatie. Het gebeurt sporadisch dat bij aflevering op locatie de zonnepanelen beschadigd zijn.
  3. Er zijn technische defecten. De kans is klein, maar ook een zonnepaneel kan vroegtijdig stuk gaan. Als dit gebeurt in de garantietermijn dan is de leverancier/installateur verplicht dit voor u op te lossen.

Hoe kan ik defecte zonnepanelen inleveren?

Aanbieders die meedoen met het PV Cycle programma zullen de defecte zonnepanelen voor u inleveren. Dit kunnen zij kosteloos doen en zij zullen u dan ook niets in rekening brengen. PV Cycle heeft een eigen compleet inzamel- en recyclingsysteem. Dit kost niets voor de aanbieders als dan wel voor de consument.

Wat gebeurt er met de ingeleverde zonnepanelen?

De defecte zonnepanelen zullen gedemonteerd worden in losse onderdelen. De materialen kunnen voor andere doeleinden weer gebruikt worden.

Maar wat heb ik er aan?

Het levert u misschien niets extra’s op, maar het kost u daarentegen ook niets én u biedt een extra service voor uw consumenten. En dat terwijl u wel milieubewust bezig bent!

Wanneer u zonnepanelen overweegt en op zoek bent naar een bekwame aanbieder, dan zegt het PV Cycle lidmaatschap iets over hoe milieubewust de organisatie is. Vraag een aanbieder daarom altijd naar PV Cycle. Lees meer over valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen.