Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van vele factoren. Wilt u het rendement weten van zonnepanelen? Lees hier hoe u dit kunt berekenen.

Rendement energieomzetting

Slecht 15% tot 30% van de zonne-energie wordt daadwerkelijk omgezet door zonnepanelen in energie voor het huis. Dit ligt niet aan de gebreken van het paneel, maar aan de techniek. Een zonnepaneel kan niet alle kleuren licht opvangen, maar eigenlijk maar één kleur. Verder gaat er in het paneel nog licht verloren door weerkaatsing. Naar verwachting gaat het rendement toenemen naar 50%.

Rendement van zonnepanelen berekenen

Het rendement van zonnepanelen kunt u zelf berekenen aan de hand van de formule:

Totale vermogen in WP x Instralingsfactor x Verliesfactor = Opbrengst

Het totale vermogen is het WP per paneel keer het aantal panelen. De instralingsfactor in Nederland is 0.85 (85%). De verliesfactor kunt u opzoeken in de tabel van Hespul. Deze is afhankelijk van de hellingshoek en de plaatsing naar het zuiden.

Rendement in kosten zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Om een algemeen beeld te geven van het rendement, ziet u hieronder een tabel van zonnepanelen-weetjes.nl met het kostenplaatje van zonnepanelen.

Bewonders Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh X Wp om te voorzien (kWh / 0,85) X panelen (250 Wp per paneel) Gem. totaal prijs Gem. besparing per jaar
1 2.300 2.700 11 € 5.100 € 527
2 3.400 4.000 16 € 7.600 € 782
3 4.100 4.800 20 € 9.100 € 938
4 4.600 5.400 22 € 10.200 € 1.055
5 5.300 6.200 25 € 11.700 € 1.212
6 5.400 6.350 26 € 12.000 € 1.241

We geven een voorbeeld van een huishouden met 4 personen. De gemiddelde prijs is 11.700 euro inclusief de gehele installatie en de omvormer. Per jaar bespaart dit gezin gemiddeld 1.055 euro. De installatie is na 10 jaar terugverdiend. Daarna maakt u elk jaar winst. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Zo zou u volgens de berekening 15 duizend euro winst maken. Echter is dit het ideaal plaatje. Het rendement neemt met de jaren geleidelijk af en het rendement is afhankelijk van meerdere factoren. Dit neemt niet weg dat zonnepanelen zich ruim terugbetalen.

Beïnvloeding rendement door:

 • Plaatsing

De plaatsing is heel belangrijk. De ideale plaatsing is gericht op het zuiden, heeft een hoek van 36 graden en de omvormer is zo dicht mogelijk bij het paneel geplaatst. Het zonnepaneel kan beter niet op een gevel worden geplaatst. Dit geeft 25% minder rendement. Het belangrijkste is dat er geen schaduw op het dak valt gedurende de dag.

Per soort paneel verschilt het rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Het rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt maar net iets lager dan monokristallijne panelen. Polykristallijn is iets goedkoper.

 • Leeftijd

‘Verse’ zonnepanelen hebben een hoog rendement. Hoe ouder het paneel, hoe minder rendement. Dit lichten we later verder toe.

 • Vuil

Vuil tussen de panelen kan zorgen voor een lager rendement. Vuil zorgt voor een minder goede isolatie, minder opvang van zonnestralen en minder geleiding. Kijk hier hoe u zonnepanelen kunt schoonmaken.

 • Weersomstandigheden

De zonuren en temperatuur beïnvloeden het rendement. In Nederland is het klimaat gunstig genoeg om winst te maken met zonnepanelen.

 • Elektriciteitsprijs

Voor de prijsstijging van stroom kan het beste van de jaarlijkse inflatie worden uitgegaan. Deze stijging van stroom is nu 2.5%.

 • Sneller terugverdienen

Er zijn soms lokale subsidies mogelijk voor zonnepanelen. Ook kunt u de btw terugvragen over de gehele installatie en salderen bij het net.

terugverdienen

Zon en rendement

Het rendement is niet het hele jaar door hetzelfde. Het rendement verschilt sterk per seizoen. Dit betekent niet dat het in de zomer optimaal is en in de winter minimaal. Een warme zomerdag van 30 graden geeft juist minder rendement dan een dag in april met 10 graden. Dit komt omdat de panelen moet kunnen afkoelen. Voor een hoog rendement is het belangrijk om een goede isolatie tussen de zonnepanelen te hebben.

Leeftijd en rendement

Leveranciers van zonnepanelen gaan er bij berekening van het rendement altijd van uit dat het rendement van zonnepanelen stabiel blijft gedurende de levensduur van zonnepanelen. Echter is dit niet het geval. Het rendement daalt elk jaar een beetje. Per jaar is dit gemiddeld 0.6% na zoveel jaar. Na 25 jaar is het rendement dus niet meer optimaal, nog wel 85% gemiddeld bij goede zonnepanelen. Het levert nog wel steeds op, maar dit is relatief weinig.

Zonnepanelen in de toekomst

In de toekomst zullen zonnepanelen een hoger rendement krijgen. Er zijn meerdere ontwikkelingen die hier voor kunnen zorgen:

 • Flexibele zonnepanelen: deze zijn goedkoop, effectief en minder beperkend.
 • Zonnecellen in glas: dit wordt in Amerika al toegepast. Het is niet duur en is minder opvallend dan de zwarte of blauwe platen.
 • 3D panelen: dit gaat de weerkaatsing tegen, zodat er meer licht (ook vanaf de zijkant) kan worden opgevangen.
 • Zonneraam: bestaat uit een dikke glasplaat of kunststof plaat die is beschilderd met transparante kleurstoffen. Deze kleurstoffen vangen het licht van alle kanten op en verplaatsen naar de zonnecel. Hiervoor is veel minder silicium nodig en de platen worden niet heet.
 • Nanodeeltjes: door de zonnepanelen te bedekken met verstrooide nanodeeltjes, wordt het licht minder weerkaatst.

Ondanks de toekomstplannen is het aan te raden in deze tijd zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn nu voordeliger dan een aantal jaar geleden. De ontwikkelen worden pas over een aantal jaar doorgevoerd en dan moeten eerst de schoonheidsfoutjes nog worden verholpen. Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het handig te weten waar u rekening mee moet houden. Lees hier waar u allemaal rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen.