Wat is RGB LED?

RGB ledverlichting maakt gebruik van het Rood-Groen-Blauw kleursysteem. Dat is een codering waarmee de drie soorten kleuren gemengd elke kleurcombinatie kunnen maken. Zo kunt u uw LED elke kleur geven die u wenst. Hoe sterk elke kleur aanwezig is in een ledlamp wordt uitgedrukt in cijfers.

Om de gewenste LED kleur te krijgen kunt u gebruik maken van een bedieningsmodule. Zo kunt u zelf kiezen welke kleur past bij de situatie. Voor een romantisch tintje zet u de LED kleuren in een rode, warme tint en voor een wat rustiger ambiance kunt u de kleuren instellen op blauw en wit. Het is maar net waar u zelf voor kiest en op dat moment zin in heeft. En wist u dat RGB ledverlichting erg zuinig in gebruik is? Het gaat vele malen langer mee dan bijvoorbeeld gloei- en spaarlampen.

Bekijk het overzicht van alle voor- en nadelen van LED-verlichting.

RGB LED producten

Losse spots

Er zijn verschillende RGB LED producten verkrijgbaar. Losse spots zijn makkelijk in gebruik en u kunt ze ophangen waar u maar wilt. Ze zijn te krijgen in verschillende groottes en sterktes.

RGB LED strips

Een ander product is de RGB LED strip. Dit zijn strips die u kunt bevestigen in uw huis, bedrijf of waar u ook maar wilt om zo een fijne sfeer te creëren. Zo kunt u bijvoorbeeld een strip aanbrengen in een kast, achter de tv of onder de tafel. Ook deze ledlampen werken op basis van de kleurencombinatie Rood-Groen-Blauw waarmee u een heel scala aan kleuren kunt verwezenlijken.

Om de RGB ledverlichting te dimmen kunt u gebruik maken van een LED strip dimmer. Ook deze zijn verkrijgbaar als los onderdeel of als inbouwsysteem. Om uw RGB LED strips op te laden zijn er verschillende soorten adapters te koop. De strips zijn te verkrijgen in verschillende lengtes en combinaties. Zo kunt u er voor kiezen een losse strip te bestellen, of meerdere tegelijk in een complete set. Een RGB LED strip bevat per meter 30 of 60 lampjes.

RGBW LED strips

Naast de RGB LED strips bestaan er ook RGBW LED strips. Deze hebben dezelfde kleuren als de RGB LED strip maar hebben daarnaast ook witte LED lampen. De witte verlichting geeft een rustige uitstraling.

Bedieningsmodules en koppelstukken

Er zijn verschillende manieren waarop u de RGD LED verlichting kunt bedienen. Zo kunt u kiezen voor een afstandsbediening, een bedieningspaneel voor in de muur of een speciale Wifi-functie op uw smartphone of tablet. De bedieningsmodules zijn er in verschillende soorten en maarten: van simpel tot geavanceerd. Als u de RGB LED strips netjes wil bevestigen in een hoek is het aan te raadzaam een koppelstuk te kopen. Dat geeft een strakke en moderne indruk.

Waar u op moet letten

Bent u van plan RGB LED verlichting aan te schaffen? Kijk dan eerst goed hoeveel strips u nodig heeft. Als u maar een klein gedeelte wilt verlichten is het raadzaam losse RGB LED strips te kopen. Wilt u echter grotere hoeveelheden hebben dan kan het voordelig zijn een complete set aan te schaffen, inclusief bedieningsmodule en andere accessoires. Kijk ook goed hoeveel ledlampjes u per strip wilt hebben zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Gaat u de RGB LED strips in uw tuin of aquarium installeren? Kies dan voor de waterdichte RGB LED strips.