Een duurzame manier om energie op te wekken is met zonnepanelen. Wanneer u als particulier met een eigen huis besluit te investeren in zonnepanelen, krijgt u te maken met de berekening ‘salderen zonnepanelen’. Het salderen van zonnepanelen is de verrekening van de geleverde energie minus de teruggeleverde energie aan het elektriciteitsnet. In dit artikel leest u hoe salderen in zijn werk gaat en wat de salderingsregeling is voor en na 2020.
Salderen zonnepanelen: hoe werkt dat?
Als u energie opwekt met zonnepanelen, gebruikt u deze eerst voor het eigen huishouden. Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan dat u nodig heeft, blijft er een restant over. Dit restant aan energie kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. De elektriciteitsmeter geeft aan hoeveel energie u teruglevert. Dit wordt verrekend met de belasting en leveringskosten van het gesaldeerde verbruik.
Rekenvoorbeeld salderen
Stel u levert met zonnepanelen 2500 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Uw eigen verbruik is 3500 kWh. De 2500 kWh worden dan gesaldeerd, waardoor er in plaats van 3500 maar 1000 kWh in rekening wordt gebracht.
Hoeveel mag ik salderen?
De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die u van uw energiemaatschappij geleverd heeft gekregen. Deze salderingsgrens kunt u dus op uw energierekening vinden. Levert u meer energie terug dan dat de energiemaatschappij levert? Dan komt u in aanmerking voor de terugleververgoeding. Per energiemaatschappij verschilt deze terugleververgoeding.
Huidige salderingsregeling zonnepanelen
Met de juiste energiemaatschappij is de huidige salderingregeling zeer aantrekkelijk voor huiseigenaren. Door zelf energie op te wekken, bespaart u als huiseigenaar veel op de energiekosten. De keuze om duurzaam energie op te wekken met zonnepanelen is dan ook snel gemaakt.
Met de huidige salderingsregeling wordt de teruggeleverde energie door de energiemaatschappij automatisch verrekend op de jaarrekening. Als particulier heeft u hier dus weinig tot geen omkijken naar. De zonnepanelen, een slimme energiemeter of een meter met terugleverregistratie, en uw energiemaatschappij doen het werk. Althans tot het jaar 2020, want de salderingregeling gaat daarna mogelijk veranderen.
Salderen zonnepalen 2020
Vanaf 2020 wordt de huidige salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid aangepast. Minister Kamp van Economische Zaken pleitte al voor een evaluatie in 2017, maar dit zal dus in 2020 plaatsvinden. De reden voor herziening is volgens Minister Kamp dat de huidige regeling behoorlijk duur is per bespaarde kWh. Uit cijfers blijkt namelijk dat particulieren door de huidige salderingsregeling jaarlijks 40 miljoen euro belastingvoordeel hebben. Een herziende salderingsregeling zal ook moeten bijdragen aan het bevorderen van de ontwikkeling van een efficiënt energiesysteem. Het huidige elektriciteitsnet is namelijk niet gebouwd om zoveel stroom terug te leveren of tijdelijk op te slaan. De focus zal worden gelegd op het bedenken van nieuwe methoden om energie op andere plaatsen op te slaan, zoals thuis in de woning.
Overgangsregeling zonnepanelen
Hoe de nieuwe salderingsregeling eruit zal zien, is nog onbekend. Huidige bezitters van zonnepanelen kunnen in elk geval nog profiteren van de huidige salderingsregeling tot 2020. In eerste instantie zullen huiseigenaren met zonnepanelen er dus nog weinig van merken. Volgens Minister Kamp moet er voor huidige bezitters van zonnepanelen wel een goede overgangsregeling komen. Vereniging Eigen Huis, de belangenorganisatie die voor huiseigenaren opkomt, vindt de mogelijkheid om tot 2020 te salderen en de overgangsregeling positieve ontwikkelingen. Ondanks dat de salderingsregeling mogelijk versoberd, blijven zonnepanelen een interessante investering. De verwachting is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden en dat energie op andere manieren kan worden opgeslagen.
Bent u benieuwd of uw huis geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan dit artikel over zonnepanelen aanschaffen!