Bij het gebruik van zonneboilers kan er flink bespaard worden op de kosten van het gasverbruik en verwarming. Doordat u investeert in duurzame energie kunt u een tegemoetkoming krijgen van de overheid. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is ingegaan op 1 januari 2016 en zal vijf jaar beschikbaar blijven.

Waarom een subsidie van de overheid voor een zonneboiler installatie?

De overheid wil Nederlanders de komende jaren stimuleren om minder gas te gebruiken voor de verwarming van hun huizen. Door het gebruik van duurzame warmte wordt er gas bespaard en de CO2-uitstoot teruggedrongen. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers worden financieel ondersteund wanneer ze investeren in duurzame energie.

Wanneer hebt u recht op een subsidie?

Niet met iedere zonneboiler hebt u recht op een subsidie. Er zijn verschillende eisen en voorwaarden waar de zonneboilerinstallatie aan moet voldoen. Hierbij word er ook onderscheid gemaakt tussen ondernemers en particulieren. Lees daarom de onderstaande punten goed door.

 • De totale apparatuuroppervlakte van uw zonneboilersysteem mag niet meer zijn dan 200 m2.
 • De zonneboilers moeten bedoeld zijn voor het produceren van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het produceren van warm tapwater.
 • De zonneboiler moet voorzien zijn van een productkaart met de bijbehorende technische documentatie.
 • De zonneboiler moet gekocht zijn na 1 januari 2016.
 • De installatie moet geplaatst worden in Nederland.
 • De installatie moet tot een jaar na de datum van de beslissing in gebruik blijven.
 • Het bewijs van aanschaf moet beschikbaar zijn.
 • Als u als ondernemer recht wil hebben op de subsidie moet u werkzaam zijn in de agro, recreatie, industrie, zorg, utiliteitsbouw of woningbouw.

Hoe wordt de subsidie berekend?

Per jaar wordt er een vast bedrag beschikbaar gesteld voor subsidies, in 2016 bedraagt dit bedrag €70 miljoen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie word bepaald door het soort apparaat en door de energieprestatie. De exacte bedragen staan vermeld in de apparatenlijst van de rijksdienst voor ondernemend Nederland. De indicatie hiervoor is minimaal €500 en maximaal €1.800 per apparaat. Zorg er dus voor dat u eerst in de apparatenlijst kijkt voordat u een zonneboiler aanschaft. Zo weet u zeker dat de installatie is goedgekeurd en u recht hebt op een tegemoetkoming. Per gemeente verschilt het of u naast de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) ook in aanmerking kan komen voor provinciale subsidies. Daarnaast is het ook mogelijk om de ISDE te combineren met de STEP (stimuleringsregeling energieprestatie) wanneer deze voldoet aan de Europese Staatssteunregels.

Aanvragen van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Het is mogelijk om een aanvraag voor de Investeringssubsidie duurzame energie te doen voor zowel particulieren als bedrijven, hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een DigiD. Per apparaat kunt u maar één subsidie krijgen, wel is het mogelijk om meerdere subsidies te krijgen wanneer u beschikt over meerdere apparaten. Voor de aanvraag kunt u ook anderen machtigen, maar houd er wel rekening dat deze persoon moet beschikken over:

 • de omschrijving
 • het typenummer
 • het merk of de fabrikant
 • de datum van aanschaf
 • het bedrag
 • de datum van de betaling
 • de meldcode

De meldcode is te vinden op de apparatenlijst van de rijksdienst voor ondernemend Nederland. Binnen acht weken na de aanvraag ontvangt u de beslissing via de mail en maximaal een week na de beslissing staat het bedrag op uw bankrekening.

Overige subsidies

Naast de ISDE subsidie is het soms ook mogelijk om lokale subsidies vanuit de gemeente te krijgen. Als u een bedrijf heeft, kunt u gebruik maken van EIA (Energie Investerings Aftrek), MIA (Milieu Investerings Aftrek) en VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu investering). Kijk voor meer informatie op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kies een goede zonneboiler

Het is belangrijk u goed te oriënteren voordat u een zonneboiler aanschaft. Lees bijvoorbeeld meer over de verschillen tussen zonneboilers en elektrische boilers en wat voor jou het gunstigst uitpakt.

Door de subsidiemogelijkheden is het financieel interessant om juist nu te investeren in boilers, maar er zijn veel verschillende boilers te koop. Daarom is het van belang dat u een boiler kiest die bij het huishouden past. Wilt u meer informatie over de aanschaf van zonneboilers? Wij helpen u graag bij het vergelijken van de aanbieders!