Meer er meer mensen hebben interesse hierin omdat het steeds meer loont om van deze rijke energiebron gebruik te maken. Het percentage van belangstellenden ligt momenteel rond de 60%; dat is nog nooit zo hoog geweest.

Uit onderzoek is gebleken dat plaatsing van deze zonnepanelen de waarde van uw woning met gemiddeld € 7000,- doet stijgen. Wist u dat de plaatsing van een eenvoudig zonnepaneel van 160 bij 81 cm al een besparing oplevert van 50 euro per jaar?

Uiteraard is het slim om allereerst de verschillende soorten subsidies te bekijken.

btw-teruggave zonnepanelen

Allereerst is het goed om te weten dat op de panelen slechts 6% btw wordt gerekend bij de installatie i.p.v. de gangbare 21%. De overheid betaalt in dit geval 15% hiervan bij de aanschaf en het is zelfs mogelijk het gehele btw-bedrag terug te krijgen! In het laatste geval gaat het alleen om de arbeidskosten en dus niet om de feitelijke aanschaf van de panelen. Dit naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak van het Europese hof in Luxemburg; het zogenaamde Fuchs Arrest daterend van juni 2013.

6% btw zonnepanelen

Hierin wordt gesteld wordt dat iedere consument die een zogenaamd PV-systeem (photo voltaisch) heeft en is aangesloten op een regulier energienetwerk (98% van de Nederlandse bevolking!) feitelijk voor de belasting, ondernemer is geworden met alle gevolgen van dien. Daarom dient u zich aan te melden als ondernemer voor het terugvragen van de belasting.

Hoe krijg ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

In dit geval krijgt u zelfs 100% btw aftrek; deze btw van zowel de montage als de arbeidskosten en de aanschaf van de panelen kunt u terugkrijgen van de belastingdienst.

  1. Eerst wordt de aanschaf en installatie van de zonnepanelen in gang gezet.
  2. Om de btw-korting te ontvangen moet u daarna een btw-nummer aanvragen.
  3. Vervolgens vraagt u ontheffing aan van de periodieke aangifteverplichting waardoor u dit slechts eenmaal per jaar hoeft te doen.
  4. U krijgt de betaalde btw teruggestort op uw bankrekening.

Hierdoor wordt uw terugverdientijd korter doordat de netto investering dus lager is.

Provinciale, regionale en lokale subsidies

Elke provincie heeft verschillende subsidieregelingen in 2014.

Zo kan iemand die in Friesland woont 15% korting op de aanschaf van zonnepanelen krijgen, terwijl in Noord-Holland een actie loopt voor eigenaren van landbouwbedrijven onder de naam: Asbest eraf, zonnepanelen erop.

De provincie Drenthe bijvoorbeeld wil duidelijk het goede voorbeeld geven door, met een bedrag van 1,2 miljoen euro, middels de actie ‘ Zon zoekt Drent’, zonne-energie te promoten voor alle inwoners van deze provincie die daar interesse voor hebben. De provincie Drenthe denkt hierbij breed: van zonneboilers tot panelen; deze actie zal 4 maart 2014 van start gaan.

Wat betreft regionale subsidies zijn er ook weer verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een duurzame lening of hypotheek afsluiten waarover u een lage rente betaalt.

Daarnaast zijn er energiebesparende- en stimuleringsregelingen, die echter variëren per gemeente. Verder kan een kwart van de Nederlanders bij hun gemeente terecht voor fiscaal aftrekbare leningen.

Lees hier hoe u hiernaast nog zo veel mogelijk geld uit uw zonnepanelen kan halen door de terugverdientijd te verkorten.