Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: gratis energie opwekken. Toch kan het met behulp van de zon en een aantal goed geplaatste zonnepanelen. Vooral dat laatste is belangrijk, want de zon laat zich niet zo vaak zien in Nederland als in bijvoorbeeld Egypte. Onder een juiste hellingshoek zonnepanelen plaatsen kan het rendement met tientallen procenten verhogen. Op deze pagina leggen we u uit wat de dakhelling en de ligging van zonnepanelen te maken hebben met de energieopbrengst.
Ligging zonnepanelen: op zoek naar een compromis
De zon, die brandende bol van gas die één miljoen keer zo groot is als de aarde, stuurt enorm veel licht, warmte en elektromagnetische straling onze kant op. Al in 1883 ontdekte de Franse natuurkundige Antoine César Becquerel dat fotonen tot elektriciteit kunnen worden omgezet. De geschiedenis van de zonnecel gaat dus langer terug dan veel mensen denken!
Pas in de zeventiger jaren van de 20e eeuw werden de zonnepanelen echt populair vanwege de energiecrisis van die tijd. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. De trend om milieuvriendelijker te zijn én de aantrekkelijke overheidssubsidies zijn hier mede verantwoordelijk voor.
Toch blijft het om een flinke investering gaan. Geen wonder dat u die zo snel mogelijk terug wilt verdienen. En dat kan door het rendement te maximaliseren. De richting van de hellingshoek is daarbij van groot belang. Idealiter staat de zon altijd recht boven het zonnepaneel, maar een volgsysteem, dat met de zon meedraait, is erg prijzig.
We moeten daarom op zoek naar een compromis: de perfecte hellingshoek voor uw zonnepanelen, waarmee de zon gemiddeld zo direct mogelijk in de zonnecellen schijnt. Maar wat is die hoek?
Op het zuiden, als het kan
De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Als u de panelen naar het zuiden laat kijken, krijgen ze dus de meeste zonne-uren mee. Maar niet voor ieder huis is een oriëntatie op het zuiden mogelijk; denk bijvoorbeeld aan rijtjeshuizen die in een andere windrichting staan of woningen in de schaduw van een hoog gebouw.
In zulke gevallen is het het beste om de zonnepanelen naar het zuidoosten of zuidwesten te richten. Lukt dat evenmin, dan zult u het met het oosten of westen moeten doen. Alles behalve het noorden, waar de zon nooit vandaan schijnt.
Ideale hellingshoek zonnepanelen: 35 graden
De breedtegraad van Nederland maakt het een uitdaging om de juiste ligging voor zonnepanelen te berekenen. Ga maar na: in de zomer staat de zon recht boven u (te zien aan de kleine schaduw op de grond), maar in de winter scheert de zon laag over de horizon. De beste ligging van zonnepanelen hangt dan ook sterk af van de oriëntatie ervan.
Voor Nederland worden hoeken tussen pakweg 10 en 50 graden aangeraden. Even voor de duidelijkheid: 0 graden zou een volledig plat liggend zonnepaneel zijn, terwijl het bij 90 graden compleet op zijn kant staat. De onderstaande tabel geeft de beste hellingshoek voor zonnepanelen, gebaseerd op de windrichting waar ze in leunen.
- Oosten: 13 graden
- Zuidoosten: 25 graden
- Zuiden: 35-36 graden
- Zuidwesten: 25 graden
- Westen: 13 graden
Wanneer een zonnepaneel (gedeeltelijk) op het zuiden is gericht, is het effect van een hellingswijziging kleiner. Met andere woorden: kantel het zonnepaneel iets meer of minder en het rendementsverlies is miniem. Maar omdat het betrekkelijk eenvoudig is om een paneel in de juiste hoek te zetten is dat het extra rendement, hoe klein ook, waard. Vooral als we over meerdere jaren gaan rekenen.
Verschillende soorten daken
Allemaal leuk en aardig, die ideale ligging van zonnepanelen, maar de kans is klein dat uw dakhelling precies goed is. Misschien heeft u een plat dak of juist een enorm steil dak. Of misschien is de enige plek de gevel, bijvoorbeeld omdat u in een appartement woont.
Gelukkig valt zo’n “foute helling” te compenseren bij de installatie. Met het kunststof of aluminium montagemateriaal vallen zonnepanelen onder de juiste hoek te zetten. Wij raden u aan om voor het beste resultaat –het hoogste rendement– altijd professionele installateurs in de arm te nemen.