Zonneboilers werken, zoals de naam al aangeeft, wanneer de zon schijnt. Nou gebeurd dat in Nederland lang niet zo vaak als we zouden willen, en zeker niet in de winter. De grote vraag is dan natuurlijk waarom u dan wel een zonneboiler zou aanschaffen alsof het lijkt alsof die maar de helft van het jaar doet wat ie moet doen?

Hoe werkt het?

Zonneboilers werken, zoals de naam het al aangeeft, wanneer de zon schijnt. Tijdens winterse dagen is dit niet altijd het geval en zal de boiler niet genoeg energie ontvangen om de water circulatie in huis aan de gang te houden. Toch heeft iedereen warm water in de winter, hoe werkt dat dan?

In het kort gezegd werkt het als volgt. Zonneboilers worden daarom gekoppeld aan de andere warmwatervoorziening in huis, vaak een cv- of combi-ketel. Op dagen met minder of zelfs helemaal geen zon kan de boiler het water in huis maar met moeite warm krijgen. Wat dan gebeurd is dat de boiler het water slechts een beetje opwarmt. Op het moment dat de boiler geen energie meer over heeft neemt de cv-ketel het over het water tot de juiste temperatuur te verhitten. Zo zit u nooit zonder warm water! Wilt u uitgebreider lezen hoe zonneboilers werken? Lees er in deze blog meer over.

werking zonneboiler

Zonneboilers werken niet in de winter: een misverstand

Toch bestaat er een groot misverstand rondom deze boilers: namelijk dat ze helemaal niet zouden werken zodra de zon niet schijnt. Dit is niet het geval. Zonneboilers werken wel degelijk wanneer de zon niet schijnt en het buiten bewolkt is, alleen het rendement ligt wat lager dan op een stralend zonnige dag.

Opbrengst in de winter

Dat is in ieder geval één misverstand de wereld uit. Nog steeds de vraag of het dan wel rendabel is om een zonneboiler aan te schaffen? Het antwoord is zeker ja! Tijdens de warme zomermaanden word het water dat niet gebruikt is opgeslagen in het voorraadvat van de boiler. Wanneer u in de wintermaanden warm water nodig hebt, wordt deze voorraad elektrisch opnieuw verwarmd. Zo heeft u energierekening ook in de grijze wintermaanden nog profijt van u zonneboiler. Allemaal dankzij de gratis energie die de zon ons levert!

Warme voeten in de winter

Nog een fijn voordeel aan een zonneboiler in de winter is de aanlokkelijke optie van vloerverwarming. Vooral voor de mensen die het snel koud hebben is dit een aantrekkelijk voordeel. De temperatuur van het water dat gebruikt wordt bij een vloerverwarmingssysteem ligt lager dan de temperatuur van een radiatorsysteem. Bovendien is de warmteoverdracht in een vloerverwarmingssysteem geleidelijker, wat het gemakkelijker maakt voor uw boiler om het water te verwarmen.

Zonneboilers werken met een retourssysteem waarbij een deel van het water steeds opnieuw verwarmd word. Wanneer het water van het vloerverwarmingssysteem terug gestuurd word naar de boiler is de temperatuur lager dan in de boiler zelf, wat ervoor zorgt dat het water door een extra spiraal in de boiler gestuurd word om opnieuw op te warmen. Deze extra spiraal zorgt ervoor dat de rest van het water van extra warmte voorzien word. Dit betekend dat u door gebruik van uw vloerverwarming haast altijd genoeg warmte kunt generen met uw boiler, dat de cv-ketel niet eens aan hoeft te gaan.

Door een vloerverwarmingssysteem aan te sluiten verkort u de terugverdientijd van uw boiler en het rendement aanzienlijk! Zonneboilers in de winter? Zeker de moeite waard.