Welke soort boiler is het meest geschikt voor uw situatie?

Een nieuwe boiler aanschaffen is een kostbare investering die vooraf vraagt om de nodige informatie om tot een goede keuze te kunnen komen. In dit artikel gaan we in op de werking van en de verschillen tussen zonneboilers en elektrische boilers.

Achtereenvolgens worden de volgende vragen beantwoord:

  • Hoe werkt een zonneboiler?
  • Hoe werkt een elektrische boiler?
  • Welke verschillende soorten zonneboilers zijn er?
  • Voordelen van een zonneboiler en de gemiddelde kosten.
  • Voordelen van een elektrische boiler en de gemiddelde kosten.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit 3 delen, te weten: een zonnecollector, voorraadvat en naverwarmer.

De werking van een zonneboiler

De zonnecollector, die op het dak geplaatst wordt, zorgt voor de opvang van het zonlicht. Het zonlicht wordt in de zonnecollector opgevangen in de aanwezige vloeistof. Deze vloeistof warmt op door de zon (tot maximaal 90 graden Celsius) en wordt via een buizensysteem verplaatst naar het voorraadvat dat is gevuld met water. In het voorraadvat wordt de warmte van de vloeistof afgegeven aan het water en als de vloeistof is afgekoeld, wordt deze weer omhoog gepompt naar de collector om weer nieuwe warmte op te vangen van de zon.

Het water dat in het voorraadvat is opgewarmd door de vloeistof wordt door het voorraadvat op temperatuur gehouden tot minstens 60 graden Celsius. Mocht de zon niet voldoende schijnen om het water via de zonnecollector en vloeistof op te warmen, dan wordt deze functie overgenomen door de naverwarmer. Een cv-ketel kan deze functie als naverwarmer overnemen. Wel moet deze cv-ketel dan beschikken over een Gaskeur NZ-label.

De grootte van het voorraadvat bepaalt feitelijk de hoeveelheid warm water die kan worden opgevangen en warm gehouden. Het is dus van belang om goed te kijken naar uw eigen verbruik alvorens te beslissen welke grootte voor uw huishouden het meest geschikt is. Er zijn groottes van 80 tot 300 liter mogelijk, al kan dit per merk zonneboiler verschillen. Standaard wordt een verbruik gerekend van ongeveer 50 liter per persoon. Dit zijn uiteraard indicaties.

Hoe meer zonlicht de zonnecollector opvangt hoe meer profijt u behaalt uit uw zonneboiler. Zorg er dus voor dat de collector zo wordt geplaatst dat deze zo min mogelijk in de schaduw komt gedurende de dag. De collector zal worden gericht naar het zuiden en daarbij werkt een hellingshoek van 36 graden het beste.

verschillende-boilers

Hoe werkt een elektrische boiler

Naast de keuze voor een zonneboiler is het ook mogelijk om voor een elektrische boiler te kiezen.

De werking van een elektrische boiler

De elektrische boiler heeft alle onderdelen in dezelfde behuizing. Het water wordt verwarmd door een verwarmingselement dat werkt op elektriciteit. Het water wordt opgeslagen in een geïsoleerd vat. Je kunt hierbij de gewenste temperatuur instellen en het water wordt door een thermostaat op deze temperatuur gehouden. De elektrische boiler kan warm water leveren ter grootte van de inhoud van het vat waarin het water wordt bewaard. Indien er meer water nodig is, de boiler opnieuw tijd nodig hebben om koud water op te warmen.

Welke verschillende soorten zonneboilers zijn er?

Indien de voorkeur uitgaat naar een zonneboiler zijn er verschillende typen. De standaard zonneboiler heeft een zonnecollector op het dak en een voorraadvat dat in huis wordt geplaatst, met een inhoud van 80 tot 200 liter.

Ook kan gekozen worden voor een compacte versie waarbij geen los voorraadvat aanwezig is. Het vat is in de zonnecollector geïntegreerd, wat erg handig is als de ruimte in de woning optimaal dient te worden benut. Of deze mogelijkheid voor uw situatie passend is, ligt aan de draagkracht van het dak en of de maximale opslag van 70 tot 170 liter afdoende is voor het verbruik in uw huishouden.

Bij een cv-boiler loopt de leiding van de cv-ketel door het vat van de zonneboiler. De functie van de zonneboiler is feitelijk dan ondersteuning van de cv-ketel die al voorverwarmd.

Buiten deze drie opties blijft dan nog de combinatie over. Een zonneboilercombi kan naast het verwarmen van drinkwater ook dienen voor het verwarmen van het huis. Ook vloer- of wandverwarming is hierbij mogelijk.

Voordelen van een zonneboiler en de gemiddelde kosten.

De aanschaf van een zonneboiler is een kostbare aangelegenheid ten opzichte van een elektrische boiler. Wel kan dit uiteindelijk een flinke besparing opleveren op de jaarlijkse energierekening. Je wordt achteraf beloond voor deze duurzame oplossing in het voorzien van uw warm water behoefte. De besparing is afhankelijk van de keuze van het soort boiler en de daarbij behorende prijzen.

Elektrische boiler

Voordelen van een elektrische boiler en de gemiddelde kosten

De keuze voor een elektrische boiler wordt vaak gemaakt in vakantieverblijven of huizen waar geen gasaansluiting is. Ook komt de boiler weer vaker terug in de luxe keukeninrichti ngen om direct te beschikken over ‘heet’ water.

  • Een elektrische boiler heeft geen gasaansluiting nodig, ook luchtaanvoer of rookgasafvoer is overbodig.
  • Het installeren is eenvoudig en kleiner in omvang dus ruimte besparend.
  • Directe beschikking over warm water daar het water continue op temperatuur wordt gehouden.
  • Ook kan de boiler meerdere tappunten tegelijkertijd voorzien van warmwater, mits de boiler daarvoor genoeg capaciteit heeft.

Kosten elektrische boiler

Elektrische boilers kosten tussen de 225 – 1000 euro. Dit is afhankelijk van het soort vat, soort verwarmingselement en uiteraard de capaciteit.