Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan bent u op de juiste weg, mits u het goed doet. Er komt namelijk heel wat kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is belangrijk te weten waar extra op gelet moet worden. Daarom is deze checklist een aanrader!
Checklist zonnepanelen aanschaffen
1. Is het dak geschikt?
Dit is natuurlijk de eerste vraag die gesteld moet worden. Als het dak niet geschikt is, kan er gekeken worden naar andere mogelijkheden, zoals de panelen op een andere plek dan het dak plaatsen of het leasen van zonnepanelen.
Het dak moet natuurlijk in een goede staat zijn. Het dak is geschikt als het oppervlak minimaal 11 m2 is. Bij een plat dak wordt er gebruik van consoles, zodat het paneel alsnog schuin kan staan. Optimaal is een hoek van 36 graden gericht naar het zuiden. Er mogen geen objecten in de buurt zijn die schaduw geven op het dak. Zowel bij de omvormer als bij het paneel is een goede ventilatie belangrijk. Verkoeling zorgt namelijk voor een hoger rendement.
2. Hoeveel zonnepanelen?
Een van de eerste dingen die handig zijn om te weten is hoeveel zonnepanelen het beste zijn om aan te schaffen. Voor het milieu kunnen het er niet genoeg zonnepanelen zijn. Voor eigen profijt zijn er nog twee factoren van belang:
- Het besteedbare budget
- Het jaarlijks stroomverbruik van het huishouden
Dit laatste is belangrijk om het hoogste rendement op de zonnepanelen te halen. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er verbruikt wordt in het huishouden, kan de stroom niet gesaldeerd worden. Het is makkelijk online of bij de installateur te berekenen hoeveel zonnepanelen er het beste worden aangeschaft. Voor een gemiddeld gezin met een energieverbruik van 3.300 kWh zijn dit 15 zonnepanelen.
3. Welke zonnepanelen?
Er zijn verschillende zonnepanelen met verschillende materialen, kleuren en frames. Het is belangrijk na te gaan welke zonnepanelen het beste bij u passen.
- Kleur: zonnepanelen zijn er in het zwart, in het blauw en zelfs ook in het brons, groen en paars. Blauwe en zwarte panelen hebben praktisch een even hoge opbrengst. Brons groen en paars leveren 10 tot 25 procent minder op.
- Materiaal: blauwe panelen zijn gemaakt van polykristallijn en zwarte panelen van monokristallijn. Blauwe panelen zijn iets goedkoper. Er kan ook gebruik worden gemaakt van amforme panelen; gemaakt met dun filmtechniek. Hierdoor is het paneel buigzaam. Filmtechniek is goedkoper maar heeft een minder hoog rendement dan poly- of monokristallijn.
- Omvormer: het is een belangrijk deel van de installatie, dus kies voor kwaliteit. Het vermogen van de omvormer moet gekozen worden aan de hand van het vermogen van de zonnepanelen. Het is het beste om de zonnepanelen en omvormer bij dezelfde leverancier aan te schaffen. Het is een pluspunt als de omvormer is voorzien van maximum power point trackers (MPPT), voor een optimale stroomproductie, en een schermpje heeft om de opbrengst van zonnepanelen in de gaten te houden.
- Hybride: een combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen is extra interessant. Het geeft een hogere opbrengst, doordat het tegelijk warm water en stroom opgewekt. Het kost wel meer dan zonnepanelen en een zonneboiler apart, maar het ziet er mooier uit en de combinatie geeft een hoger rendement.
4. Waar zonnepanelen aanschaffen?
Het beste kunt u meerdere leveranciers vergelijken en verschillende offertes bekijken. Hierbij is het belangrijk dat de leverancier van tevoren langskomt om een goede prijsindicatie en advies te geven, want zonnepanelen zijn maatwerk. Let ook op de keurmerken en certificaten van de leverancier en zonnepanelen. Het zou zonde zijn dat het rendement al na 5 jaar sterk afneemt, omdat er ontbreekt aan kwaliteit.
Naast het vergelijken van leveranciers zijn er misschien kennissen in de buurt die advies kunnen geven en persoonlijk ervaring hebben met zonnepanelen. Zo kunt u een hoop besparen in kosten bij de aanschaf van zonnepanelen.
5. Zelf doen?
Het bespaart natuurlijk kosten om de zonnepanelen zelf te installeren. Er zijn doe-het-zelf pakketten met handleidingen. Dit wordt alleen aangeraden als u technisch en handig bent, en paar helpende handen in de buurt heeft. Het komt soms voor dat de leverancier de schuld van een mankement aan de installatie bij de doe-het-zelver legt.
6. Wat en hoe met betaling zonnepanelen?
Er zijn een paar dingen die handig zijn om rekening meer te houden betreft de betaling van zonnepanelen.
- Installateurs hebben het liefst dat u van tevoren betaald. Het slimst is om een deel achteraf te betalen, zodat ze alles netjes afwerken en de laatste problemen niet over het hoofd zien.
- Houd er rekening mee dat bij de aanschaf van zonnepanelen ook de kosten van de omvormer, bekabeling, bevestigingsmateriaal en installatie komen.
- De btw van de gehele installatie en arbeid kan worden teruggevraagd. Lees hier meer over de aanmelding voor btw teruggaaf van zonnepanelen.
- Het is interessant te kijken of de gemeente lokale subsidie biedt voor zonnepanelen.
7. Hoe zit het met de bekabeling en de meter?
Er moet een kabel komen van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. Let hierbij op dat de kabel niet in het zicht komt. Voor de meter is het afhankelijk van het huidige soort of deze geschikt is of niet. Een analoge meter die kan teruglopen is geschikt. Een meter die niet kan terugleveren moet vervangen worden door een nieuwe (slimme) meter. Sommige leveranciers bieden dit gratis aan als service.
8. Wat is de levensduur en terugverdientijd?
De levensduur van zonnepanelen is rond de 25 jaar. De terugverdientijd is heel erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van het dak, het aantal zonuren en het vermogen van de installatie. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 8 jaar.
Met deze punten bent u goed voorbereid op de aanschaf van zonnepanelen. Het belangrijkste is om een goede leverancier en goede zonnepanelen uit te kiezen, waar de leverancier ook bij kan helpen natuurlijk. Lees hier nog 10 valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen.