Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen en allemaal hebben ze voor- en nadelen. Wij zetten het voor u op een rij.
Het bekendste en meest toegepaste zonnepaneel is de fotovoltaïsche cel ofwel de PV-cel. Dit zonnepaneel zet zonne-energie direct om in elektriciteit en is te verkrijgen in vier verschillende typen:
• Monokristallijne zonnepanelen
• Polykristallijne zonnepanelen
• Amorfe zonnepanelen
• CIGS of CIS panelen
Standaard zonnepanelen
Aangezien het erg moeilijk is een exacte inschatting te geven van de levensduur van de verschillende typen zonnepanelen zullen de cijfers die hier gegeven worden altijd bij benadering zijn.
Monokristalijne zonnepanelen
De monokristallijne zonnepanelen zijn zwart, duur in aanschaf maar hebben het hoogste rendement; dat kan oplopen tot 17%. Mono refereert hier naar het feit dat het silicium dat gebruikt wordt uit één groot kristal bestaat.
Polykristallijne zonnepanelen
Toch worden ze in Nederland minder gebruikt dan de monokristallijne panelen maar in kleine ruimten en op kleinere daken zijn ze wel weer erg handig omdat daar het rendement van polykristallijne zonnepanelen per vierkante meter iets hoger uitvalt dan het monokristallijne type. De levensduur van dit type is zo tussen de 15 en 25 jaar. Globaal gezien kan men stellen dat dit type zonnepaneel het hoogste rendement biedt van alle soorten die er tot dusver zijn.
De polykristallijne versie, het woord zegt het al, bestaat uit meerdere kristallen van verschillende grootte, zijn blauw en worden in Nederland, met ons zeeklimaat het meeste gebruikt. Deze panelen zijn vooral erg handig als u er rechthoekige panelen van wilt maken op daken waar genoeg ruimte is. Deze zijn goedkoper dan de monokristallijne panelen.
Doordat de gebruikte kristallen verschillen in grootte zijn ze minder efficiënt dan de monokristallijne panelen.
Echter, ze zijn wel duurzaam doordat de productie ervan minder kost dan andere typen panelen.
Bij de mono- en poly kristallijne typen is het rendement ca. 16% per vierkante meter.
Bijzondere zonnepanelen
Amorfe panelen
De amorfe panelen bevatten geen kristallen maar zijn gebaseerd op de zogenaamde dunne film technologie hetgeen ze zeer buigzaam maakt. Ze worden in Nederland praktisch niet gebruikt maar waarom noem ik ze dan toch? Welnu, er zitten teveel voordelen aan om dit type zonnepaneel zomaar in de schaduw weg te zetten. Omdat het oog ook wat wil; ze zien er mooier uit dan de andere typen.
Ze zijn toepasbaar op vele verschillende soorten ondergrond zoals papier en textiel en op niet geheel rechte oppervlakken zoals bepaalde muren.
De levensduur van dit type zonnepaneel ligt tussen de 5 en15 jaar. Maar er zijn ook marges genoemd van tussen de 25 en 45 jaar; dit hangt uiteraard af van het type paneel – als ze bewegend zijn is er eerder sprake van slijtage- en de kwaliteit ervan.
Het rendement ligt stukken lager dan bij de kristallijne versies; tussen de 6 en 8% per vierkante meter.
CIGS variant
De CIGS variant is de nieuwste loot aan de zonnepanelenboom en is een niet-kristallijne versie. CIGS staat voor Copper Indium Gallium Selenide en is gemaakt van anorganisch materiaal.
De Duitse producent Avancis doet al sinds 1981 onderzoek naar deze variant. Dit type paneel wordt, net als zijn amorfe broertje, geproduceerd met behulp van dunne filmtechnologie en heeft, met name voor de Nederlander die aanschaf overweegt, als bijkomend voordeel dat ook bij zwak licht een behoorlijk rendement wordt behaald.
Dat betekent dat ook in de winter en op daken die oost of west gericht staan, het rendement zelfs hoger is dan de mono- en polykristallijne panelen. Ze zijn strak uitgevoerd in zwart met aluminium hetgeen de panelen een moderne uitstraling geeft.
Zonnepanelen gemaakt met behulp van dunne film technologie hebben een gemiddelde levensduur zo tussen de 15 en 20 jaar en een rendement dat varieert tussen de 10 en 14%. Helaas laat de grote doorbraak van dit type in Nederland op zich wachten… Lees meer over de valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen.