Een zonneboiler installatie is een investering in duurzame energie die veel profijt kan leveren. Dit komt voornamelijk door de gunstige terugverdientijd van de zonneboiler. De zonneboiler is relatief snel terug te verdienen, waardoor er nog een tiental jaren profijt uit kan worden gehaald. Hier leest u alles over de terugverdientijd van de zonneboiler.

Wat is een terugverdientijd?

Simpel gezegd is een terugverdientijd de tijd waarin een investering zich terugbetaald. Bij de zonneboiler wilt de terugverdientijd zeggen hoeveel tijd er nodig is voordat de gemaakte kosten van de investering zijn gecompenseerd. In het geval van de zonneboiler wordt er na de terugverdientijd elk jaar winst gemaakt.

Factoren bij de terugverdientijd

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonneboilers: de kostprijs, het watergebruik, het rendement, de besparing op het aantal kubieke meter van gas, de ISDE subsidie, zakelijke subsidies, lokale subsidies, levensduur, de gasprijs en de hoeveelheid zon. Hieronder worden de verschillende factoren toegelicht.

 • Kostprijs

De kostprijs is de basis om de terugverdientijd te berekenen. De kostprijs (prijs van het systeem en de installatie) dient natuurlijk te worden terugverdient. De gemiddelde prijs van de zonneboiler ligt voor een normaal gezin tussen de 3000 en 5000 euro.

 • Watergebruik

Hoe meer warm water er gebruikt wordt, hoe eerder de kostprijs is terugverdiend. Een zonneboiler is interessant als het warm watergebruik door het jaar heen hoog is. Let wel, de kortere terugverdientijd wil niet zeggen dat het per sé zuiniger is om meer warm water te verbruiken.
Lees hier wanneer het interessant is om te investeren in een zonneboiler.

 • Rendement

Een hoog rendement zorgt ervoor dat de terugverdientijd korter is. Door een hoog rendement kan er optimaal profijt worden gemaakt van de zonne-energie. Het rendement is onder andere afhankelijk van het type zonneboiler, het onderhoud en de afstand tussen de zonnecollector en de boiler.

rendement

 • Besparing op het aantal kubieke meter gas

De hoeveelheid gas die bespaard wordt per kubieke meter speelt mee in de terugverdientijd. Een hogere besparing van het gasverbruik betekent een hogere terugverdientijd.

 • ISDE subsidie

Als er gebruik wordt gemaakt van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), wordt de terugverdientijd aanzienlijk korter. Deze subsidie heeft de overheid beschikbaar gemaakt bij de aanschaf op zonneboilers om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Per jaar wordt de subsidie vooraf bekend gemaakt. Lees hier meer over de ISDE subsidie.

 • Zakelijke subsidies

Voor bedrijven zijn er fiscale subsidies vrijgesteld vanuit de overheid: de EIA (Energie-investeringsaftrek) en de KIA (Kleinschaligheidsaftrek). De EIA levert gemiddeld 18 procent voordeel op. Voor de KIA moet het de investering tussen de € 2.301 en € 311.242 bedragen om recht te hebben op de subsidie. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er meer specifieke subsidies te vinden voor zakelijk gebruik.

 • Lokale subsidies

Vanuit de gemeente zijn er soms ook lokale subsidies mogelijk voor duurzame energie. Op Energiesubsidiewijzer zijn mogelijke subsidies te vinden voor uw omgeving.

 • Levensduur

De levensduur van zonneboilers ligt in de meeste gevallen boven de terugverdientijd. Dit betekent dat er elk jaar winst kan worden gemaakt na de terugverdientijd bereikt te hebben. Stel dat de terugverdientijd van uw zonneboiler rond de 12 jaar ligt, dan kunt u er nog 13 jaar lang winst uit halen.

 • Gasprijs

De gasprijs stijgt de laatste jaren en zal naar verwachting blijven stijgen. Van een hogere gasprijs heeft u weinig last door de zelfvoorziening in warm water. Deze besparing zorgt voor een kortere terugverdientijd.

 • Hoeveelheid zon

Veel lichtstralen leveren meer zonne-energie die het water kan verwarmen. Bij meer mooie dagen hoeft u minder gas te verbruiken van het net. Deze besparings zorgt ook weer voor een kortere terugverdientijd.

zonnestraal

Terugverdientijd zonneboiler

Het is lastig de precieze terugverdientijd in te schatten, omdat niet alle factoren te voorspellen zijn. Vraag een erkende installateur om het maatwerk mee te nemen in de berekening van de terugverdientijd.

Doorgaans ligt de terugverdientijd tussen de 10 en 15 jaar. De levensduur van zonneboilers ligt tussen de 20 en 25 jaar. U kunt zelf een ruwe schatting maken van de verwachte terugverdientijd. Bij het rekenvoorbeeld wordt er uitgegaan van:

 • Een investering van 2.500 euro;
 • Geen subsidies, omdat de de terugverdientijd per subsidie ontzettend kan verschillen;
 • Het prijspeil van 2016 (exclusief aansluitingskosten en transportkosten) gesteld op 0.64 euro.

De investering bespaart per jaar 250 m3 gas. Dit geeft een jaarlijkse besparing van 250 x 0.64 = 160,00 euro. Dit betekent dat er (2.500 / 160) 15,63 jaar nodig is voor het terugverdienen van de investering bij een stabiele gasprijs. Echter stijgt de gasprijs sterk en zal deze naar verwachting ook blijven stijgen. Ook is er in dit voorbeeld geen rekening gehouden met subsidies.

Tips snelle terugverdientijd

 • Door offertes te vergelijken kunt u flink besparen op de aanschaf. U kunt hier offertes vergelijken van erkende installateurs bij u in de buurt.
 • Een goede plaatsing van de zonnecollector is van belang voor een optimaal rendement. De collector is het beste gericht naar het zuiden. Zorg dat de collector een hoek maar tussen de 20 en 60 graden en er de gehele dag geen schaduw valt op de collectoren.
 • Lees hier nuttige tips bij de aanschaf van zonneboilers.

Buiten dat de terugverdientijd gunstig is, zijn er meer voordelen te benoemen van zonneboilers. Lees hier alle voor- en nadelen van zonneboilers!