Bent u al ver in uw oriëntatieproces voor zonnepanelen? En heeft u al verschillende offertes ontvangen van aanbieders? Een volgende belangrijke stap is dan het vergelijken van de offertes.

Wat zijn de belangrijkste zaken waar u op moet letten? Wat kunt u één-op-één vergelijken? En wat is nog meer noodzakelijk om de juiste beslissing te nemen?

Hoe vergelijk ik zonnepanelen?

Bij het vergelijken van meerdere offertes is het vooral belangrijk een goed onderscheid te maken tussen aspecten die u relatief makkelijk kunt vergelijken en zaken waarbij dit lastiger is. Een voorbeeld van lastig vergelijken is de opbrengst en rendement van zonnepanelen. Deze zijn erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie waar de zonnepanelen zullen worden geplaatst.

Andere zaken als garanties, keurmerken, en ervaringen van vorige klanten kunnen daarentegen zeer goed worden vergeleken en geven een goed beeld over de aanbieder.

Vergelijken van opbrengst

Bij het vergelijken van de opbrengst en rendement van zonnepanelen moet u een aantal zaken goed in ogenschouw nemen.

Allereerst, gebruiken de aanbieders vaak verschillende zonnepanelen die in verschillende fabrieken wereldwijd worden gefabriceerd. Dit maakt het vergelijken lastiger. Grofweg bestaan zonnepanelen uit monokristallijne zonnecellen òf polykristallijne zonnecellen.

Over het algemeen leveren monokristallijne zonnecellen een hogere opbrengst dan polykristallijne zonnecellen. Het verschil is vaak een aantal procent in opbrengst. In de meeste offertes staat niet, uit wat voor zonnecellen de zonnepanelen bestaan, dit kunt u altijd navragen bij de aanbieder.

Vaak zijn de zonnepanelen gemaakt van monokristallijne zonnecellen dan ook wat duurder in aanschaf.

Vergelijken van rendement

Ook het rendement van de zonnepanelen is niet altijd makkelijk te vergelijken. De belangrijkste reden hiervan zijn de externe factoren die een rol kunnen spelen.

Zelfs bij een offerte op maat, waarbij de installateur bij u thuis is langs geweest, blijft het moeilijk om het rendement van de zonnepanelen exact te bepalen. Dit heeft met name te maken met  factoren waar u op basis van offertes niet volledig op kunt vertrouwen. De bevestiging van de zonnepanelen op uw dak en het werkelijk aantal zonuren zijn hier een voorbeeld van.

Desondanks kan er natuurlijk wel een goede indicatie van opbrengst en rendement gemaakt worden door de aanbieders. Daarom blijft het zeker belangrijk om op deze punten te letten. Toch is het goed mogelijk om op basis van offertes van meerdere aanbieders veel meer te vergelijken dan alleen op de prijs.

Vergelijk verschillende garanties

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten garanties, let hier dus extra goed op.

Meer informatie over de verschillende soorten garanties vindt u in het artikel over garanties. Over het algemeen kunt u de offertes vergelijken op productgarantie, garantie op de installatie, en vermogensgarantie.

Vergelijk op productgaranties

Zonnepanelen zijn goed te vergelijken op de productgarantie. Deze kan per soort en merk zonnepanelen variëren. De productgarantie geldt meestal voor een mogelijk slechte constructie waardoor het systeem niet meer werkt. De verschillen in garantietermijn tussen aanbieders kunnen zeer groot zijn, tussen de 2 en 30 jaar.

Voor losse onderdelen zoals de omvormer en materialen om de zonnepanelen op uw dak te bevestigen liggen de garanties soms ook ver uiteen: 5 – 25 jaar. Mocht de productgarantie niet duidelijk op papier staan, vraag dit dan extra na bij de aanbieder om eventuele discussies achteraf te vermijden.

Vergelijk op installatie garantie

In tegenstelling tot de productgarantie is de garantie op de installatie van de zonnepanelen bij de meeste aanbieders 2 jaar. De meeste aanbieders vermelden dit van tevoren, maar vergelijk dit wel. Mochten er fouten optreden tijdens de installatie veroorzaakt dan hebt u dus garantie op reparaties aan het systeem.

Let wel, de garantie gaat niet opnieuw in vanaf een eventuele reparatie.

Vergelijk op vermogensgarantie

Over het algemeen zijn er twee garanties op het rendement dat de zonnepanelen zouden moeten opleveren. Vaak geven aanbieders voor de eerste 10 tot 12 jaar over 90% van het totaal vermogen garantie. Dit betekent dat wanneer de zonnepanelen in deze periode niet tenminste 90% van het beloofde rendement opleveren, u hiervoor geld terugkrijgt. Garantie over 80% van het totale vermogen wordt door de meeste aanbieders 20 tot 25 jaar na installatie gegeven.

Lees goed de algemene voorwaarden door om precies te weten waar u recht op hebt en er een goede vergelijking op los te kunnen laten, want lang niet alle aanbieders geven vermogensgarantie over hun zonnepanelen.

Vergelijk op keurmerken

Helaas is het in Nederland nog altijd mogelijk dat ieder willekeurig persoon zonnepanelen kan plaatsen op het dak zonder dat hij of zij daar een certificaat voor nodig heeft. Kijk daarom goed naar keurmerken en certificaten van aanbieders.

De keurmerken SEI (Stichting Erkenning Installatiebedrijven) en Zonnekeur geven met name aan dat de installateur vakbekwaam is en over de juiste uitrusting beschikt om installatiewerk uit te voeren op uw dak. Hier valt dus makkelijk op te vergelijken. Een ander certificaat om zeker te weten of de installateur veilig op uw dak staat is het VCA (Veligheids Checklist voor Aannemers), er zijn hier meerdere varianten van. Hiermee laat de aanbieder zien dat zij de veiligheid van haar installateurs serieus neemt.

 

Vergelijk op beoordelingen

Een uiterst effectieve manier om te weten of de aanbieder haar beloftes ook waar maakt is om beoordelingen van vorige klanten goed door te lezen.

Op De Groene Bron vragen we elke klant om een beoordeling achter te laten over de snelheid van handelen, prijs/kwaliteit-verhouding, service en betrouwbaarheid van de aanbieder die bij hen zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Dit betekent dus dat alleen èchte klanten een beoordeling kunnen achterlaten die achteraf door De Groene Bron nog geverifieerd wordt.

Vergelijk uw verschillende offertes dus ook op klantenscores om een goed beeld te krijgen wat je kunt verwachten van elke aanbieder. Verder kunt u ook deze handige aspecten lezen die de terugverdientijd verkorten, waardoor u meer geld uit uw zonnepanelen kunt halen.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Plaats een reactie hieronder!