Bent u benieuwd naar de werking van een zonneboiler? We leggen er hier in deze blog alles over uit.

We vertellen eerst wat een zonneboiler is, daarna waaruit de installatie van een zonneboiler bestaat, vervolgens leggen we uit hoe de zonneboiler werkt. We lichten de extra optie van de zonneboilercombi uit en tot slot benoemen we nog de werking van de zonneboiler in verschillende seizoenen en de prijs van de zonneboilerinstallatie.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat zonne-energie gebruikt om water in het huishouden te verwarmen. Deze vorm van groene energie zorgt ervoor dat u bespaart op uw energierekening en meehelpt aan het tegengaan van het broeikaseffect. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de zonneboiler.

Waaruit bestaat de zonneboiler installatie?

De installatie van een zonneboiler bestaat uit de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer.

  • Zonnecollector

De zonnecollector vangt het zonlicht op. De zonne-energie wordt gebruikt om een vloeistof te verwarmen, vaak is dit glycol met gedemineraliseerd water. Deze vorm van gebruik van zonne-energie wordt thermische energie genoemd. Er zijn twee soorten zonnecollectoren:

  • De vlakke plaat zonnecollector: op de zonnecollector zit een vlakke afdekplaat met daaronder een absorberplaat.
  • Vacuümbuis zonnecollector: bestaat uit verschillende buizen gemaakt van dubbel glas. De werking is te vergelijken met een thermosfles.

Het verschil tussen de twee soorten zonnecollectoren is seizoensgebonden. Dit bespreken we later in deze blog.

  • Voorraadvat

In het voorraadvat (de zonneboiler als het ware) wordt de warmte van een vloeistof afgegeven aan het water. Als de vloeistof is afgekoeld wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector. U kunt ook kiezen voor een CV-zonneboiler. Hierbij loopt de leiding van de Cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler om het water voor te verwarmen. Dit zorgt voor vermindering van de stookkosten.

De hoeveelheid water die in de boiler verwarmd kan worden, is voor een groot deel afhankelijk van het voorraadvat. Het voorraadvat is 1 tot 2 keer de grootte van uw dagelijkse warm waterverbruik. De gemiddelde inhoud van het voorraadvat ligt tussen de 80 en 300 liter. U kunt uitgaan van ongeveer 50 liter per persoon. Bij een huishouden van drie personen, neemt u een boiler van 150 liter.

  • Naverwarmer

Als het water niet warm genoeg is, verwarmt de naverwarmer het water. Als u kiest voor de CV-zonneboiler kan de CV-ketel dienen om het water extra te verwarmen.

De werking van de zonneboiler

De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Vaak worden er tussen de 1 en 4 zonnecollectoren op het dak geplaatst. De zonnecollector vangt het zonlicht op en zet deze om in warmte. In de zonnecollector bevindt zich een vloeistof die wordt verwarmd. Deze vloeistof kan 90 graden warm worden. De warme vloeistof wordt via buizen naar het voorraadvat gevoerd om het water in het voorraadvat te verwarmen. Als de vloeistof daar is afgekoeld, wordt het teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw warm te worden. Het water in het voorraadvat wordt naar de kraan vervoerd zodra ergens de warmwaterkraan wordt geopend. Als er te weinig zonne-energie is om het water te verwarmen, wordt het verwarmd door de naverwarmer.

werking-zonneboiler

Zonneboilercombi

Als u meer dan alleen het water wilt verwarmen door zonne-energie, kunt u de zonneboilercombi in overweging nemen. Hiermee kunt u buiten alleen water ook uw huis verwarmen. De zonneboilercombi kan het beste worden gebruikt voor lage temperatuurverwarming, zoals vloer- en wandverwarming.

De werking van de zonneboiler in verschillende seizoenen

In de winter kunt u ook gewoon warmte met de zonne-energie opwekken in de zonnecollectoren. Het verschilt per soort zonnecollector wat het rendement is per seizoen. De vacuümbuis zonnecollector heeft een hoger rendement in de winter dan de vlakke plaat zonnecollector door de goede isolatie en het vermogen om snel op te warmen. De vlakke plaat zonnecollector presteert beter in de zomer, omdat die het meeste licht opvangt.

Als er in de winter te weinig zonlicht zijn en de temperatuur van de van de zonnecollector niet boven de 60 graden komen, wordt de naverwarmer ingeschakeld om het water te verwarmen

Prijs van de zonneboilerinstallatie

Voor een normaal gezin ligt de prijs van de zonneboiler en de installatie tussen de 3000 en 5000 euro. Als u de ketel direct ook vervangt door een HR CV-ketel komt er nog 1000 euro bij. De zonneboiler gaat ongeveer 25 jaar mee. Na ongeveer 12 jaar is de zonneboiler terugverdient en maakt u elk jaar meer winst. Lees hier alles over de terugverdientijd van zonneboilers.